Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025
Εύβοια - Ανεμογεννήτριες: Επιπτώσεις τύπου Αποκάλυψης για τη φύση προβλέπει η μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το νησιώτικο γλέντι του ΚΚΕ στην Κάρυστο
❗Χωρίς πρόσβαση για το κοινό το κάστρο Castello Rosso λόγω επικινδυνότητας...







"Τα κιονόκρανα της Ιωάννου Κότσικα "
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025
Που θα καταλήξουν τα σκουπίδια-αυτοκίνητα της Τεχνικής Υπηρεσίας?
Εδώ και καιρό είχαμε μάθει ότι ο δήμος σκέφτεται και σχεδιάζει να δημιουργήσει χώρο εναπόθεσης- κομψά=χωματερη- στην θέση Χαρτζάνι στον κάμπο, μέσα στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μπουρνιά.
Από τότε πέρασε αρκετός καιρός αλλά απάντηση δεν πήραμε. Ούτε διαβεβαίωση ότι δεν θα έρθουν στον κάμπο. Επανερχόμαστε λοιπόν και ρωτάμε εμείς οι κάτοικοι της περιοχής και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι συμβαίνει τελικά και αν γλυτώσαμε χωρίς περισσότερες φασαρίες και καταγγελίες τα σκουπίδια της Τεχνικής.
Ένας πρώην δήμαρχος μας είπε ότι κανονικά έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει γίνει δημοπράτηση και να έχουν φύγει όλα μαζί για λαμαρίνες.
Όσο τα βλέπουμε στην Τεχνική ανησυχούμε και θα θέλαμε μια απάντηση και αν δεν θέλουν να μου το πουν εμένα, ας το πουν σε κάποιον να μας ενημερώσει.
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025
Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην δημιουργία Δημοτικού πάρκινγκ (χώρου εναπόθεσης οχημάτων) στο Χαρτζάνι στο κτήμα του Ιδρύματος Μπουρνιά.
![]() |
Φωτο από Χ.Παλιούρη |
Πριν λίγες μέρες έμαθα ότι ο δήμος Καρύστου σχεδιάζει να δημιουργήσει στο κτήμα του Ιδρύματος Μπουρνιά στο Χαρτζάνι, χώρο εναπόθεσης αυτοκινήτων του δήμου για να απελευθερωθεί ο χώρος στην Τεχνική Υπηρεσία.
Στον χώρο της Τ.Υ. υπάρχουν πολλά οχήματα προς απόσυρση και γίνεται προσπάθεια να συμπληρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε να μεταφερθούν όλα σε ανάλογη μονάδα της Αττικής, και πράγματι, έχουν ήδη αρχίσει οι αποσύρσεις.
Παρόλα αυτά, δεν είναι σωστό να γίνει ούτε χώρος εναπόθεσης, ούτε πάρκινγκ στο Χαρτζάνι για τους πολύ απλούς λόγους.
Πρώτον το Χαρτζάνι είναι και αρχαιολογικός χώρος . Παλαιότερα γινόταν συζήτηση από τον Δήμαρχο, να γίνει περίφραξη, φωτισμός και αξιοποίηση του χώρου έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος και τουριστικά αξιοποιήσιμος.
Δεύτερον, στην περιοχή υπάρχουν νέες καλλιέργειες και ο βιολογικός τους χαρακτήρας κινδυνεύει από την μόλυνση που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν παλαιά και νέα αυτοκίνητα με διαρροές από λάδια, καταλύτες , βαρέα μέταλλα , αντιψυκτικά , καύσιμα κλπ. Οι άνθρωποι που επένδυσαν η σκέφτονται να επενδύσουν σε βιολογικές καλλιέργειες κινδυνεύουν να χάσουν την πιστοποίηση λόγω όλων των ανωτέρω.
Τρίτον, ο υδροφόρος ορίζοντας επίσης είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά μιας και αυτή η περιοχή "κατεβάζει" νερά που καταλήγουν στα πηγάδια των κατοίκων της περιοχής.
Επίσης η περιοχή βασανίζεται συχνά από πυρκαγιές, είτε από κολώνες, και σε μια τέτοια περίπτωση μια τέτοια εγκατάσταση θα είναι η χαριστική βολή. Τα παλαιά οχήματα γίνονται αιτίες πυρκαγιάς σε υψηλές θερμοκρασίες και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.
Τέταρτον, η περιοχή έχει σηματοδοτηθεί για μονοπάτια περιπάτου και υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον με επισκέψεις εκατοντάδων επισκεπτών στα μονοπάτια και σε μελισσοκομεία στα Αλαμανέικα και στο Χαρτζάνι.
Πέμπτον, η τσιμεντοποίηση του κάμπου πρέπει να σταματήσει μιας και με διάφορες προφάσεις γίνονται σχέδια για την περιοχή χωρίς καμιά διαβούλευση, ενημέρωση, η συμμετοχή των κατοίκων. Λέμε κάθετα όχι σε ότι υποβαθμίζει την αξία της γης μας, το περιβάλλον και το μέλλον της.
Έκτον, ο δήμος πρέπει να χρησιμοποιήσει χώρο κοντά στην πόλη, η το παρακείμενο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ όπου μπορεί να εναποθέσει τα οχήματα του χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με επιπλέον τσιμέντο και όλα όσα αναφέρθηκαν ενώ ταυτόχρονα δεν θα μολύνει με επιπλέον καυσαέρια την ατμόσφαιρα ούτε θα σπαταλά χρήματα στις μεταφορές που θα χρειάζονται.
Αυτή η περιοχή πρέπει είτε να μείνει αγροτική, είτε να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο. Τα φωτοβολταικά που ακούγεται ότι θα έμπαιναν ,δεν θα μπουν γιατί υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάτι κάτι επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Εμείς οι κάτοικοι, έχουν ζαλιστεί από τις επιθέσεις που δέχεται η περιοχή μας και κάθε μέρα ακούμε ακόμα ένα αρνητικό για μας,
Παρακαλούνται όλοι να σκεφτούν το σωστό και να αλλάξουν τα σχέδια τους πριν είναι αργά.
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025
Ποιος ήταν τελικά ο Ιωάννης και η Ελένη Μπουρνιά? Ποιος ο σκοπός της δωρεάς στο κτήμα στο Χαρτζάνι?
Από το 2012 έχουμε την τελευταία καταγραφή αγωνίας και απορίας του Αντώνη Καραμπουρνιώτη για την τύχη του Ιδρύματος Μπουρνιά και του 155 περίπου στρεμμάτων του κτήματος δωρεά στο Χαρτζάνι.
Την ίδια απορία έχουμε και μεις και καταθέσαμε εδώ και μέρες ερώτημα στον δήμο με αριθμό πρωτοκόλλου αλλά μέχρι στιγμής καμιά απάντηση.
Στο σημείωμα του ο Αντώνης Καραμπουρνιώτης επανέρχεται με την πρόταση του από το 1999 για δημιουργία νέου νεκροταφείου.
Από ότι ξέρουμε το νέο νεκροταφείο θα γίνει στην τοποθεσία του Αγίου Γεωργίου κοντά στην ΔΕΗ. Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό και τι σκέφτονται να βάλουν δίπλα ...
2. Ρωτά λοιπόν, Τι απέγινε ο φάκελος του ανωτέρω κληροδοτήματος ο οποίος έχει χαθεί από το αρμόδιο γραφείο? Σημειωτέον ότι εντός του φακέλου υπήρχαν η διαθήκη των δωρητών και λοιπά στοιχεία οριοθέτησης του κληροδοτήματος των 155 στρεμμάτων στο Χαρτζάνι.
3. Γιατί παραμένει στο χρονοντούλαπο του Δήμου το υπόμνημα μου χωρίς να έχω λάβει απάντηση μέχρι σήμερα. Καταστρατηγώντας Συνταγματική Διάταξη και το Νόμο 2.690/99 οι οποίοι ορίζουν την προθεσμία δύο μηνών όπου πρέπει να δίνονται οι απαντήσεις στους δημότες και γενικά στους Έλληνες Πολίτες.
Έχουμε λοιπόν πολλά χρόνια σε εκρεμμότητα τις ερωτήσεις αλλά πουθενά τις απαντήσεις.
Θα θέλαμε να ξέραμε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Τι έγραφαν στην διαθήκη τους για το κτήμα. Έτσι θα καταλαβαίναμε καλύτερα τις προθέσεις της δωρεάς . Παρόλα αυτά, αρνούμαι να πιστέψω ότι οι προθέσεις τους ήταν να γίνει νεκτροταφείο αυτοκινήτων σε οποιοδήποτε στάδιο αποσύνθεσης.
Μιας και έχει γίνει αίτημα, θα επιμένουμε να μάθουμε τις απαντήσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Ίδρυμα χωρίς κανένα απτό στοιχείο της ύπαρξης του.
Κυριακή 13 Ιουλίου 2025
'Εντονες οι αντιδράσεις για το στέγαστρο στην Ιωάννου Κότσικα.
Πολλές οι αντιδράσεις των συμπολιτών μας για το τερατούργημα- στέγαστρο που εμφανίστηκε ξαφνικά στην Ιωάννου Κότσικα και όλοι έκπληκτοι περνάμε και προσπαθούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό.
Και πράγματι το καταλάβαμε. Σε μια πόλη που μόνο στα λόγια διασώζει την αρχιτεκτονική των νεοκλασσικών και στο μεράκι των ιδιωτών, μια πόλη που ακολουθεί σαν πιθικάκι ότι συμβαίνει στην Αθήνα, ήταν επόμενο να ζηλέψει κάποια στιγμή τις εισόδους μεγάλων και μικρότερων ξενοδοχείων που για την προστασία των πελατών από τις καιρικές συνθήκες στήνουν διάφορα στέγαστρα.
Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο είναι ότι κρύβει οπτικά από την παραλία όλο το πεζοδρόμιο, εμποδίζει την διέλευση των πεζών, οι όγκοι είναι ασύμμετρα μεγάλοι με το πεζοδρόμιο και τις αποστάσεις, μειώνει αισθητικά τα γύρω κτήρια και φυσικά πάνω από όλα, είναι πάρα πολύ μπετόν..Πάρα πολύ!
Θα πει κάποιος, αυτή είναι η γνώμη σου και εμάς τι μας νοιάζει.. Επειδή είναι η πόλη μου όχι μόνο είμαι υποχρεωμένη να έχω άποψη, αλλά επίσης είμαι υποχρεωμένη να κάνω ότι μπορώ για να μείνει κάτι, κάτι έστω λίγο, από την παλιά αρχοντιά της. Από την καλαισθησία των οικοδομημάτων, από τις αρμονικές γραμμές των όγκων, και το πάντρεμα τους με τον δημόσιο χώρο.
Και αυτός ο δημόσιος χώρος υποφέρει και ασφυκτιά στην πόλη μας. Τα έχουμε πει τόσες φορές, και είναι στην κυριολεξία, Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Ακόμα το πάρκο του Αγίου Νικολάου να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς την δημιουργία Παιδικής Χαράς η ανανέωση του πάρκου με νέα φυτά για παράδειγμα.
Υπάρχει μια τάση σε όλη την Ελλάδα όπου πολίτες συγκεντρώνονται και βάζουν την τεχνοχνωσία τους στην υπηρεσία του τόπου τους. Για παράδειγμα στο Σαρακίνο ματαίωσαν την κατασκευή Ξενοδοχείου, ενώ είχε όλες τις άδειες!!, στην Σίφνο καταγγέλουν και εμποδίζουν διάφορες κατασκευές που καταστρέφουν την φυσιογνωμία του νησιού, και σε άλλα μέρη πράττουν αναλόγως.
Ίσως ήρθε η ώρα να γίνει και εδώ κάτι τέτοιο να σωθεί και οι επιστήμονες με τεχνογνωσία και γνώμη να μπουν μπροστά.
Ελπίζω και εύχομαι να καταλάβουν το λάθος τους και να διορθώσουν αυτό το χάλι. Υπάρχουν πολύ όμορφα στέγαστρα να βάλουν αν κρίνεται ανάγκη χωρίς να καταστρέφουν όλον τον δρόμο με μπετά και άχρηστες ζαρντινιέρες!
Ακούει κανείς?
Sophia Giannakou
Δεν υπάρχουν σχόλια: