Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Καρυστινά: ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΟΘΩΝ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΑΛΙΑΣ.! (Ιστορικά γεγονότα και αναμνήσεις) Χάρης Θέμελης

 

Καρυστινά: ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΟΘΩΝ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΑΛΙΑΣ.!
(Ιστορικά γεγονότα και αναμνήσεις)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
-Είναι κάτι συναισθήματα που δεν τα ελέγχεις, που βγαίνουν από μόνα τους, που σε συγκινούν, και είναι ανάμικτα με μια γλυκόπικρη νοσταλγία και που τα φέρνουν οι αναμνήσεις μας..
Να , όπως τώρα που θέλω να γράψω πως ήταν κάποτε η Κάρυστος και η πλατεία Αμαλίας τότε 50 χρόνια πριν όπως την θυμάμαι και την έζησα σαν παιδί.!
Και είναι πράγματι παράξενο καθώς περνούν τα χρόνια νοιώθω ότι αγαπώ όλο και πιο πολύ αυτόν εδώ τον τόπο που γεννήθηκα την Κάρυστο και ίσως η αιτία είναι το "Νόστιμον ήμαρ" τα τόσα χρόνια που την στερήθηκα, που έλλειπα μακριά της.!
-Η Κάρυστος άργησε, απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 21/4/1833 και στις 15/7/1833 ορίσθηκε πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Πρώτος κυβερνήτης του τότε νεοσύστατου Κράτους της Ελλάδος εξελέγη στις14/4/1827 στην Εθνική συνέλευση της Τροιζήνας ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας.
Λόγω όμως της καχυποψίας των Μεγάλων Προστάτιδων Δυνάμεων ότι ο Καποδίστριας ήτο ρωσόφιλος και ως εκ τούτου ελλόχευε ο κίνδυνος η Ελλάς να εναγκαλισθεί τον Κομμουνισμόν σε ένα αιώνα αργότερα όταν το 1917 θα γινόταν η Ρωσική επανάσταση, αποφάσισαν για εμάς -χωρίς εμάς- (όπως και σήμερα οι εταίροι μας στην EU) με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους το 1830, την μεταβολή του Κράτους σε Βασίλειο. Και το 1832 με την Συνθήκη του Λονδίνου αποφάσισαν και μας καπέλωσαν σαν Βασιλιά τον νεαρό Βαυαρό πρίγκιπα Otto Friedrich Ludwing Von Wittelsbach, ελληνιστί Όθων που βασίλευσε έως την έξωσή του το 1862. Και που πολλοί Έλληνες με αγάπη αποκαλούσαν Κώθων.!
- Ο Όθων παρότι Βασιλεύς το επάγγελμα ένοιωθε υποδεέστερος και ζήλευε σφόδρα τον δικό μας Βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο για την δόξα και την φήμη αλλά και για τις Αλεξάνδρειες που άφησε ανά την υφήλιο.
Κάπου εκεί στα 1842 γυρίζοντας ο Όθων από την Τήνο που είχε πάει για κάποιο τάμα και έχοντας βγάλει τα άντερά του από την τρικυμία στον Καβοντόρο ζήτησε να αράξουνε για λίγο στην Κάρυστο για νάρθει στα συγκαλά του και να σταλώσει στα ποδάρια του που τρέμανε, με αυτά τα χάλια άμα γύριζε Αθήνα θα γινότανε ρεζίλι των σκυλιώνε..
Όταν συνήλθε θαμπώθηκε από την ομορφιά του τόπου μας και βλέποντας την χέρσα και άκτιστη ακόμα Κάρυστο συνέλαβε την φαεινή για την υστεροφημία του ιδέα: "Όπως ο Μ. Αλέξανδρος με τις Αλεξάνδρειες,.. έτσι και εγώ εδώ θα φυτέψω μια Οθωνούπολη".! Έτσι έδωσε εντολές και το Ι843 άρχισε να κτίζεται η Κάρυστος -συγνώμη η Οθωνούπολη- που ονομαζόταν έτσι μέχρι την έξωσή του το 1862. Με σχέδια του Βαυαρού μηχανικού Otto Mirbach χαράχτηκαν δρόμοι, κόπηκαν οικόπεδα για κατοικίες, δημόσια κτίρια, πάρκα, πλατείες κτλ. ένα τέλειο ρυμοτομικό σχέδιο που, ως ήτο φυσικόν.. δεν ήτο δυνατόν να μην καταπατηθεί αργότερα σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα.!
Η μόνη ατέλεια του άψογου αυτού σχεδίου ήταν η μη πρόβλεψη
ενός άνετου Νεκροταφείου γιαυτό και σήμερα παρατηρείται το αδιαχώρητο πέρα στον Αη- Γιάννη και είναι αδιανόητη και μακάβρια η λύση που προτάθηκε οι νεκροί να θάβονται, όπως στην Κίνα, κάθετα σαν τα καρότα.!
Επίσης ο Όθων, για ευνόητους ως αντιλαμβάνεσθε λόγους της οικογενειακής του γαλήνης αλλά και ως πεθερόπληκτος προς εξευμενισμόν και προσεταιρισμόν του Πεθερικού του Οξέως έδωσε στην κεντρική πλατεία το όνομα της κόρης της και γυναίκας του: Πλατεία Αμαλίας.!
-Η χωρίς συμπτώματα Αλτσχάϊμερ σημερινή γερολαία της ηλικίας μου θα θυμάται πως ήταν η Κάρυστος στα χρόνια πριν την έλευσιν της Εθνοσωτήριου Επαναστάσεως του 1967 της Ελλάς Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρομένων.! Ήταν η Κάρυστος με τα παραδοσιακά της
σπίτια, χωρίς πολυκατοικίες, με το Γυμνάσιο στολίδι στο Μπούρτσι, αυτό το μνημείο των Κοτσικαίων που η βλακεία της Χούντας και των εδώ παρατρεχάμενων σφουγγοκωλάριων δυστυχώς το γκρέμισε για να παρουσιάσει ένα prokat έργο...
Η Κάρυστος με το πλοίο της γραμμής που αγαπούσαμε και περιμέναμε να ακούσουμε το σφύριγμά του και που έδινε ζωή στο λιμάνι και στην πόλη μας. Η Κάρυστος με τους χωματόδρομους, τις λάσπες και το κοκκινόχωμα που μας τρέλαινε γιατί όταν έπιανε ο βοριάς χωνότανε παντού!
Ο πρώτος δρόμος που στρώθηκε με Άσφαλτος, της Άντζελας Δημητρίου, ήταν ένα κομμάτι στην παραλία από το Μπούρτζι μέχρι το ξενοδοχείο ΑΛΣ στα Εβραίϊκα με τον οδοστρωτήρα που σήμερα στέκεται σιωπηλά περήφανος στο πάρκο του Γιοκαλείου και με οδηγό τότε τον συχωρεμένο Νίκο Μέγκουλα από τα Καλύβια.!
Τα μόνα μέρη μέχρι τότε που πάταγες τσιμέντο ήταν ο Λιμενοβρχίονας και η Πλατεία Αμαλίας. Ο λιμενοβραχίονας προτιμάτο για βόλτες από τους ερωτευμένους και τους ρομαντικούς στοχαστές και η πλατεία Αμαλίας τα βράδια του ΠΣΚ έσφυζε από ζωή.! Τίγκα με κόσμο τα γύρω μαγαζιά της πλατείας, το Ζαχ/στείο ΑΙΓΛΗ του Ζαφειράτου, τα καφενεία με τα παραδοσιακά γλυκά, του Μαμμά, του Ντάνη, του Σταμπέλου και το πολυτελές Ζυθεστιατόριον του Κωνσταντινίδη.! Εκεί στην πλατεία ήταν και τα σινεμά, το ΡΕΞ του Φραγκουδάκη και μετά η ΑΝΕΣΙΣ του Γκαγκόμοιρου (φώναζε ο Γκάγκας.. "Δύο έργα και στρογέρα").
Εκεί στην πλατεία έκανε πάνω- κάτω βόλτες ο κόσμος ντυμένος με τα καλά του. Βόλτες οι γονείς αγκαζέ με τις εις ηλικίαν γάμου θυγατέρες, βόλτες και οι γονείς με τους φερέλπιδες γαμπρούς.! Βόλτες και ο Μπάρμπα- Κώστας ο Μποέμης με αγκαζέ από το λαιμό την γαϊδούρα του.. σατιρίζοντας έτσι το από τους κακεντρεχείς, αν είναι δυνατόν, λεγόμενο νυφοπάζαρο.! Δεν χωρά αμφιβολία ότι χωρίς την πλατεία Αμαλίας του Όθωνα η Κάρυστος θα είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό και ίσως πολλοί εξ ημών και υμών να μην υπήρχαμε..!
Εκεί στην πλατεία Αμαλίας γινόντουσαν οι Γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων. Τις επιδείξεις του Γυμνασίου ακολουθούσαν μετά και οι παραδοσιακοί χοροί που θυμάμαι πάντα ξεκινούσαν με το τραγούδι "45 λεμονιές στην άμμο φυτεμένες" και ακολουθούσε το "πέρα στους πέρα κάμπους που είναι οι ελιές.! - Δεν έχει ξεθωριάσει, παραμένει ακόμα χαραγμένη στην μνήμη η εικόνα με τις μαθήτριες του Γυμνασίου με τις μπλε ποδιές και τις άσπρες κορδέλες στα μαλλιά να χορεύουν.. η πανέμορφη Αρετή του Γιαννάκου, η Κούλα Μπαμπανιώτη, η Μαρουδιά η, η..
-Σήμερα η Κάρυστος έχει αλλάξει, μεγάλωσε και απλώθηκε και τώρα ο κόσμος προτιμά τα πολλά όμορφα μαγαζιά της παραλίας με την θέα στην θάλασσα , σταμάτησαν πια οι βόλτες στην πλατεία.. Και όμως η πλατεία Αμαλίας πάλι είναι γεμάτη τώρα από μικρά παιδιά που με τις χαρούμενες φωνές τους παίζουν εκεί ανέμελα.!
-Μπορεί να αλλάξανε οι καιροί, να πέρασαν τα χρόνια μα η Κάρυστος είναι πάντα η αγαπημένη της καρδιάς μας με ένα μόνο παράπονο.. να ξανάκουγα το σφύριγμα απ΄το πλοίο της γραμμής, που μπαίνει και ξαναδίνει ζωή στο λιμάνι μας γιατί έτσι όπως είναι σήμερα μου μοιάζει σαν να αργοπεθαίνει... -
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου