Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

«ΚΡΟΝΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ» ή «ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΒΡΙΑΡΕΩ» ή «ΗΡΑΚΛΕΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ» Σημειώσεις :...

 

«ΚΡΟΝΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ» ή «ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΒΡΙΑΡΕΩ» ή «ΗΡΑΚΛΕΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ» Σημειώσεις :...

 

Ο χρήστης Τάκης Μουτζούρης βρίσκεται στην τοποθεσία Κάρυστος - Εύβοια.

2 ώρ. Κάρυστος 
«ΚΡΟΝΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ» ή «ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΒΡΙΑΡΕΩ» ή «ΗΡΑΚΛΕΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ»
Σημειώσεις :...
1] Ο Βριάρεω όπως τον ονόμαζαν οι Θεοί που λεγόταν όμως και ΑΙγαίωνας όπως τον ονόμαζαν οι άνθρωποι ως ο Άρχων των Αιγών, .....που τον αναφέρει και ο Όμηρος, ήταν ο βασιλιάς της Εύβοιας, θαλασσοκράτορας των γνωστών τότε θαλασσών και όχι μόνο, είχε έδρα την ΑΙΓΑΙΑ που ήταν η γνωστή και σήμερα ΚΑΡΥΣΤΟΣ, με ενδιάμεση ονομασία ΧΕΙΡΩΝΙΑ μετά την κατάλυψη της από τους Αιολείς στην κάθοδο τους, με επικεφαλής τον κένταυρο Χείρωνα κατά την κάθοδο τους........
2] Ο πρωιμότερος Ηρακλής ονομαζόταν και Βριάρεως όπου το «Ηρακλής» είναι τίτλος σύνθετος από το «ΗΡΑ» και το «ΚΛΗΣ», .....όνομα σε επιθετο που διασώζεται ακόμη και σήμερα στην Κάρυστο…..
3] Ο Βριάρεω είναι αυτός που πολέμησε με τα αδέλφια του Γύγη και Κόττο ενάντια στους Τιτάνες (τους παλαιότερους βασιλείς του ελλαδικού χώρου) και επικράτησαν οι Έλληνες με επικεφαλής τον Δία ή Ζευς που εγκαταστάθηκε στον θρόνο του....
4] Ο Βριάρεω είχε περάσει από τα στενά του σημερινού γνωστού μας Γιβραλταρ και συνέχισε στον Ατλαντικό….. όπως αναφέρει και ο Πλούταρχος « ….παρελθών την Ταρτησσίαν….» δηλαδή την σημερινή Ισπανία ……
5] Το σημερινό εθνόσημο της Ισπανίας περιέχει τις δύο στήλες, δηλαδή της <Στήλες του Βριάρεω>, (οι Στήλες Ηρακλή) δηλαδή στήλες του Άρχοντα-Βασιλιά της δικής μας, Καρύστου!!!
Οι «Ηράκλειες Στήλες» συνήθως ταυτίζονται με το όρος Κάλπη της ευρωπαϊκής ακτής, και το βουνό Αβύλη ή Αβιλύξ της αφρικάνικης. Κατ’ άλλους πρόκειται για τα δύο νησάκια κοντά στα Γάδειρα, από τα οποία το μεγαλύτερο είναι αφιερωμένο στην Ήρα. Όλοι οι Ισπανοί και οι Λίβυοι όμως παίρνουν κατά γράμμα τη λέξη «στήλες» και τις τοποθετούν στα Γάδειρα, όπου υπήρχαν ορειχάλκινες κολόνες αφιερωμένες στον Ηρακλή, οκτώ πήχες ψηλές με χαραγμένο πάνω τους το κόστος της ανέγερσης τους εδώ οι ναύτες προσέφεραν θυσίες επιστρέφοντας σώοι από ταξίδι.
Σύμφωνα με τούς ίδιους τούς κάτοικους των Γαδειρων, κάποτε ο βασιλιάς της Τύρου διατάχτηκε από μαντείο να ιδρύσει αποικία κοντά στις Στήλες του Ηρακλή , οπότε έστειλε τρεις ανιχνευτικές ομάδες διαδοχικά.
Η πρώτη θεώρησε ότι το μαντείο εννοούσε τα όρη Αβύλη και Κάλπη και αποβιβάστηκε στα στενά όπου βρισκόταν η πόλη Εξι­τανη , η δεύτερη ομάδα αφήνοντας πίσω τα στενά έπλευσε μέχρι το αφιερωμένο στον Ηρακλή νησάκι διακόσια μίλια πιο πέρα, απέναντι στην ισπανική πόλη Ονοβα και οι δύο ομάδες όμως αποθαρρύνθηκαν από τούς κακούς οιωνούς των θυσιών τους και επέστρεψαν στην πατρίδα τους . Η τρίτη ομάδα έφτασε μέχρι τα Γάδειρα, εκεί ύψωσε στο ανατολικό ακρωτήρι ναό αφιερωμένο στον Ηρακλή, ενώ στο δυτικό ίδρυσε την πόλη των Γαδειρων.
Μερικοί ωστόσο αμφισβητούν ότι ο Ηρακλής έστη­σε αυτούς τούς στύλους και ισχυρίζονται ότι η Αβύλη και η Κάλπη αρχικά ονομάζονταν «Στήλες του Κρόνου» και αργότερα «Στήλες του Βριάρεω» ενός Γίγαντα, του οποίου η εξουσία έφτανε τόσο μακριά , μόλις όμως έσβησε η μνήμη του Βριάρεω (λεγόταν και Αιγαίων), πήραν το όνομα του Ηρακλή προς τιμήν του, ίσως επειδή εκείνος ίδρυσε, οκτώ χιλιόμετρα μόλις από την Κάλπη, την Ταρτησσό η οποία ήταν επίσης γνωστή και ως Ηράκλεια.
Μέχρι σήμερα διακρίνονται εκεί τμήματα τειχών και νεώσοικων.
Μην ξεχνούμε όμως ότι ο πρωιμότερος Ηρακλής ονομαζόταν και Βριάρεως δηλαδή ο Αιγαιων.......
Συνήθως θεωρούν ότι οι Ηράκλειες Στήλες ήταν δύο μερικοί όμως μιλούν για τρεις ή και τέσσερις. «Ηράκλειες Στήλες» γνωρίζουμε και στις βόρειες ακτές της Γερμανίας, στη Μαύρη Θάλασσα, στη δυτική εσχατιά της Γαλατίας, και στις Ινδίες
Ναός του Ηρακλή υπήρχε και στο Ιερό Ακρωτήριο της Λουσιτανίας, στη δυτικότερη εσχατιά του κόσμου. Οι επισκέπτες απαγορευόταν να μπουν στον Ιερό περίβολο τη νύχτα, όταν οι θεοί εγκαθίστατο εκεί.
Ίσως ο Ηρακλής διάλεξε αυτό το μέρος να στήσει τις στήλες του για να σημαδέψει το ακρότατο σημείο στους αναγνωρισμένους θα­λάσσιους πλόες
εικόνα.png
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου