Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Τα προσωπικά ευχαριστώ στους εθελοντές προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ο δήμος Καρύστου μας προσκαλεί να τιμήσουμε τους εθελοντές στην παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού και ήδη μας έχουν ενημερώσει αρκετοί σύλλογοι ότι θα αναφερθούν.

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση είναι γύρω από το περιβάλλον τονίζοντας ότι η ραγδαία αλλαγή στα μοντέλα του καιρού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμβάσεις του ανθρώπου στην φύση.

Οι μεγάλοι της Γης έχουν αποφασίσει λοιπόν, να παρέμβει ακόμα περισσότερο στην φύση για να αποτρέψει την αρνητική παρέμβαση του ανθρώπου στην φύση. Ένα σχήμα οξύμορο αλλά τυλιγμένο σε όμορφες κουβέντες με πολλές υποσχέσεις για κέρδη και πρόσκαιρες οικονομικές ανακουφίσεις δελεάζουν το κοινό και το οξύμορο σχήμα έχει καθιερωθεί σαν το νέο ευαγγέλιο επιβίωσης στον πλανήτη.

Όλα εναρμονισμένα στην ατζέντα 2030.

Η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι σχετικοί με αυτήν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και 169 υποστόχοι υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Οι ΣΒΑ είναι παγκόσμιου χαρακτήρα και γενικής εφαρμογής με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2030. Δημιουργούν δεσμεύσεις υλοποίησης για όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, επίπεδα ανάπτυξης, εθνικές πολιτικές και προτεραιότητες. Η Ατζέντα 2030 προωθεί την ενσωμάτωση και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης – κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική – σε όλες τις τομεακές πολιτικές, ενώ παράλληλα προάγει τη διασύνδεση και τη συνοχή των σχετικών με τους ΣΒΑ πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των ΣΒΑ στην προαγωγή, μεταξύ άλλων, της κοινωνικής ευημερίας, την εξάλειψη της φτώχειας και τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας η κινητοποίηση των δυνάμεών της προκειμένου να θέσει τις προτεραιότητές της αναφορικά με την Ατζέντα 2030 και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τους ΣΒΑ μέσα από την κατάλληλη προσαρμογή τους στις εθνικές προτεραιότητες και ανάγκες.

Από τότε που αποφάσισαν αυτούς τους στόχους, έχουν ξεσπάσει τρομαχτικοί πόλεμοι, η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχει μεγαλώσει και συνεχίζει να μεγαλώνει σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και η ενέργεια έχει όλο και απομακρύνεται από το δεδομένο του κοινωνικού αγαθού για όλους.

Ας κλείσουμε αυτήν την παρένθεση που απλά δείχνει το πως ξεκίνησε και το πως εφαρμόζεται στην πράξη το "όραμα " των παγκόσμιων αρχόντων ψηφισμένων και όχι, και ας γυρίσουμε στην δική μας πραγματικότητα όπου η εθελοντική εργασία για την προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει ένα πολύ δύσκολο έργο και πολλές φορές ακατόρθωτο ακόμα και όταν απαιτεί με κάθε μέσο να εφαρμοστούν τα όρια που οι ίδιοι οι νομοθέτες βάζουν κάθε φορά και που υπηρετεί το "'όραμα " της ατζέντας.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τους εθελοντές ανθρώπους που προσφέρουν στην κοινωνία χωρίς όμως να έρχονται ανάντια σε κάθε είδους συμφέροντα και κυρίως ενάντια στις άρχουσες πολιτικές άσχετα με το αντίκτοιπο που μπορεί να έχουν αυτές στο παρόν και το μέλλον της περιοχής μας.

Και όμως, οι εθελοντές περιβάλλοντος στην περιοχή μας έχουν βοηθήσει τις αρχές, τις έχουν στηρίξει στις όποιες πράξεις και πρωτοβουλίες με τεχνική υποστήριξη με προσωπική εργασία και πολιτική παρέμβαση.

Για παρά πολλά χρόνια έμειναν και μένουν στο μετερίζι και στο πλευρό της φύσης με αποφασιστικότητα και τεράστια αποθέματα υπομονής και αντοχής και κέρδισαν μάχες που δεν έχουν αναφερθεί παρά στις αναρτήσεις ενημέρωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η λύση για την σωτηρία του πλανήτη δεν θα έρθει παρά μόνο όταν αλλάξουμε όλο το μοντέλο του καταναλωτικού πολιτισμού μας και όχι όταν καταστρέψουμε ολόκληρα οικοσυστήματα που μειώνουν τον πρωτογενή τομέα κάνοντας τους ανθρώπους ακόμα πιο πολύ αδύναμους να ζήσουν στην γη τους από την γη τους.

https://www.ot.gr/2023/04/20/partners/financial-times/oi-agrotes-amfisvitoun-tin-prasini-atzenta-tis-ee/

Κλείνοντας θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Στα εργοστάσια ρούχων του Μπαγκλαντές  της Ινδίας και της Κίνας παράγεται το μεγαλύτερο μέρος ρουχισμού του πλανήτη. Εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων θάβονται η καίγονται από τα υπόλοιπα υφασμάτων που χρειάζεται το κάθε σχέδιο. Αν φανταστούμε ότι χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού, μπορούμε να φανταστούμε το αδιανότητο ποσό νερού και ενέργειας της παραγωγής και μετά της καταστροφής των υπολλειμάτων και των αδιάθετων?  

https://www.lifo.gr/now/perivallon/gia-ena-t-shirt-hreiazontai-2700-litra-neroy-poso-epizimia-einai-i-ebdomada-modas

Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις στους συνδέσμους θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Για αυτό η προστασία του περιβάλλοντος  είναι πάρα πολύ σημαντική όπου και αν αυτό βρίσκεται και με κάθε τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου