Κυριακή 14 Μαΐου 2023

"ΤΖΟΡΝΤΑΝ" Μια συγκλονιστική παράσταση μαχαιριά στην καρδιά και η γιορτή της μητέρας.

 

Σήμερα το βράδυ παρακολουθήσαμε στην σπαρακτική παράσταση ΤΖΟΡΝΤΑΝ  από την νεανική ομάδα της Θεατρικής σκηνής Καρύστου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μπινιάρη.

Η παράσταση θα επαναληφθεί το καλοκαίρι. Μην την χάσετε!

Τρία κορίτσια, ένα μονόλογος μιας γυναίκας από το περιθώριο της κοινωνίας που δεν είχε την δύναμη να υψώσει ανάστημα και να βρει τον δρόμο της μέσα από την κακοποίηση.

Το θέμα όμως είναι να κατεβάζουμε την ιστορία από την σκηνή. Να κοιτάμε γύρω μας και να μην αποστρέφουμε το βλέμμα με καταφρόνια όταν πέφτουμε πάνω σε ψυχικά αδύναμους ανθρώπους . Το θέμα είναι να επιμένουμε στις κοινωνικές δομές να αναπτύσσονται για να είναι παρούσες όπου υπάρχει ανάγκη. Το θέμα είναι, όπως σε αυτή την περίοδο που ακούμε για ισολογισμούς -επενδύσεις-διάφορα pass- να δίνουμε βάρος σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας και να φέρνουμε τα κοινωνικά θέματα στο φως.

Σήμερα εκτός από την παράσταση, είδα και μια ταινία για έναν άλλο αγώνα μιας μάνας. Μια πραγματική ιστορία, όπως και του Τζόρνταν. Μια Ινδή μετανάστρια στην Νορβηγία ήρθε αντιμέτωπη με την Νορβηγική κυβέρνηση γιατί της πήραν τα παιδιά λέγοντας ότι ήταν ακατάλληλη μάνα. Ο κακοποιητικός σύζυγος θέλοντας να πάρει την υπηκοότητα συνηγόρησε με τις αρχές βγάζοντας την τρελή.

Αν και οι αποδείξεις υπήρξαν ότι επρόκειτο για ένα τρομερό κύκλωμα το οποίο αποτελείτο από δικηγόρους,  την πρόνοια, δασκάλους και νηπιαγωγούς-  έπαιρνε  τα παιδιά από φτωχούς  μετανάστες με διάφορες προφάσειςμκαι τα έδινε σε πλούσιους άτεκνους Νορβηγούς και αλλού στην Ευρώπη. Η ατολμία του συζύγου και η πίεση από την οικογένεια του, την έφερε στην θέση πρώτα να απαγάγει τα παιδιά από την δομή και να πάει στην Σουηδία. Αφού την έπιασαν, βρήκε μια Ινδή αξιωματούχο που επισκεπτόταν την Νορβηγία και στην συνέντεξη τύπου της έθεσε το θέμα. Μετά από εμπλοκή της Ινδικής Κυβέρνησης και άλλες περιπέτειες, έδωσαν την κηδεμονία στην οικογένεια του άντρα της και επέστρεψαν στην Ινδία.  Ο σύζυγος έμεινε στην Νορβηγία και πήραν διαζύγιο. Η οικογένεια του άντρα της,  της απαγόρευσε να έχει επαφές με  τα παιδιά της με αποτέλεσμα να καταλήξει η υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας όπου αποφασίσθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία, να αποδοθούν τα παιδιά στην μητέρα.

Τρία χρόνια κράτησε ο αγώνας της και τώρα ζει με τα παιδιά της ευτυχισμένη. Πολλές υποθέσεις άνοιξαν εξ αιτίας της και πολλά παιδιά επέστρεψαν στους γονείς τους.

Σήμερα είναι η μέρα της Μητέρας και πριν λίγο καιρό ήταν η μέρα της Γυναίκας. Παντού στον κόσμο και σε κάθε κοινωνία, η γυναίκα παραμένει ευάλωτη και όσο να φαίνεται ότι μπορεί να ζει σε μια τακτοποιημένη κοινωνία, αυτά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Η τεράστια διαφορά της μητέρας του Τζόρνταν και της μητέρας των παιδιών στην Νορβηγία είναι ότι η μητέρα του Τζόρνταν δεν γνώρισε ποτέ την αγάπη από τους γονείς της,ενώ η μητέρα από την Ινδία, είχε μεγαλώσει σε μια αγαπημένη οικογένεια.

Τίποτα δεν μετρά στην ανατροφή των παιδιών περισσότερο από το να νιώθουν αγάπη και στοργή και η έλλειψη της έχει ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχολογία τους.

'Ίσως αυτό να εννοούσαν παλαιότερα για την δύναμη της ευχής της μάνας. Η, πάλι η παροιμία, "Ας με βαστά η μάνα μου και ας με βαστά στ΄αγκάθια".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος 20/12!! ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ(επί αμοιβή)

  ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Μ Ν Η Μ Ο Ν Ι Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Η Σ Ε Ν Ο Τ Η Τ Α Σ Ε Υ Β Ο Ι Α Σ & Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ...