Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ναυμαχία Καφηρέως τον Μάϊον 1825 Ναύμαρχοι : Σαχτούρης, Ανδρούτσος, Αποστόλης.

 

Γεώργιος Σαχτούρης

Ναυμαχία Καφηρέως τον Μάϊον 1825

Ναύμαρχοι : Σαχτούρης, Ανδρούτσος, Αποστόλης.

 

Δύο χρόνια μετά την ναυμαχία στην Βόρεια Εύβοια, συνέβη και άλλη στα Νότια, η οποία άρχισε στο ακρωτήρι Καφηρέα και έληξε κοντά στην Γεραιστό. Ο Ελληνικός στόλος αποτελείτο από τρείς μοίρες και 28 πλοία. Και της μεν Ψαριανής μοίρας ναύαρχος ήταν  ο Απόστολος Νικολάου Αποστόλης, έχοντας τον Λεωνίδα με 16 τηλεβόλα. Τα πλοία  του ήταν 9 και όχι 5 όπως όπως γράφει ο Τσαμαδός. Ήταν ο Λεωνίδας 16 τηλεβόλων, του Νικολάου Αργυρίου, ο Ηρακής 14, του Ανδρέου Γιαννίτση, η Αμερικανίς 12 του Κωσταντίνου Χ.Αγγελή, ο Ξενοφών 12 του Νικολάου Καρακωσταντή, ο Ισοκράτης 12 του Ιωάννου Γ.Αποστόλου, ο Επαμεινώνδας 12 του Αλεξάνδρου Ι. Δομεστίνη, ο Αλέξανδρος 12 του Νικολάου Χ.Αλεξανδρή, και ο πάρων του Γεωργίου Χ.Μικέ.



Της δε Υδραικής μοίρας ναύαρχος ήταν ο Γεώργιος Σαχτούρης. Πλοία ήταν 10 η 11, και πυρφόρα 4 υδραικά και Σπετσώτικα. Πλοίαρχοι ήταν ο Αναγνώστης  Παπαμανώλης, Ιωάννης Μπατσατζής, Γκίκας Ιωάννου, Αθανάσιος Δ. Κριεζής, Δημήτριος  Θεοδωράκης, Κωσταντίνος Μεθενίτης, Ηλίας Γεώρτσου, Ιωάννης Μανδρόζος, Μανουήλ Μπούτης, Ιωάννης Στύπας, Δημήτριος Α.Βόκος και Α.Πινότσης. Της δε Σπετσιώτικης μοίρας  ναύαρχος ήταν ο Γεώργιος Ανδρούτσος και πλοία οκτώ, του οποίου πλοίαρχος ήταν ο γνωστός Λάζαρος  Μουσού. Του δε Τουρκικού στόλου αρχιναύαρχος ήταν ο Χορσέφ  Μεχμέτ Τοπάλ πασάς, και ναύαρχος ήταν ο Ταχήρ πασάς, με πλοία 52 η 58 η 67, πολεμικά και φορτηγά.

Η περιγραφή της ναυμαχίας έχει ως εξής.

Αφού ο Τουρκικός στόλος ξεκίνησε από τον Ελλήσποντο  την 16 Μάη, στις 20 ξεκίνησε με ακροβολισμούς η γενική ναυμαχία μεταξύ του Καφηρέα και της Άνδρου.

Η ναυμαχία ξεκίνησε το πρωί και κράτησε μέχρι το μεσημέρι. Οι Έλληνες επέμεναν τόσο πολύ που έσπασαν την εχθρική γραμμή. Αμέσως μετά με το σύνθημα, όρμησαν δύο πυρφόρα διευθυνόμενα από τους Ιωάννη Μανδρόζο και Λάζαρο Μουσού, με αποτέλεσμα να ρίξουν την φωτιά και να κατακαύσουν την δίκροτο ναυαρχίδα 66 τηλεβόλων με το όνομα Χασνέ Γκεμισή ενώ ένα άλλο πυρφόρο υπό την διεύθυνση του Μανουήλ Μπότη αφού βρέθηκε στην αριστερή πτέρυγα της Υδραικής μοίρας, κατέκαυσε ημιδρόμωνα 36 τηλεβόλων.

Μετά την ναυμαχία  ο εχθρικός στόλος με μεγάλη αταξία καταδιώκετο  από τους Έλληνες .

Μια πτέρυγα από αυτόν αποτελούμενη από 20 πλοία παρώνων και ημιολιών, αποσπάσθηκε και κατέφυγε στον κόλπο της Ερέτριας. Δύο δε πλοία καταδιωχθέντα από τον Α.Πινότση και κάποιου πυρφόρου, κάηκαν κοντά στην Σύρο. Έγινε γνωστό από τους αιχμαλώτους τούρκους ότι το πλοίο –δίκροτον-που κάηκε διηκείτο από τον Αράπ Αλή, ο οποίος χάθηκε με 800 άνδρες. Είχε δε το πλοίο πολλά πολεμοφόδια και 150 μηχανικούς του φρουρίου Πατρών. Άλλο δεν υπό την διεύθυνση του Μισιλλή Μεχμέτ, με 300 άνδρες από τους οποίους άλλοι ήταν Τούρκοι, άλλοι Αυστριακοί άλλοι Αρμένιοι και άλλοι Κοζάκοι. Ο δε Χουρσέφ έφυγε και κατεδιώχθη μόνο μετά 52 πολεμικών και φορτηγών πλοίων. Στην ναυμαχία αυτή χάθηκαν 3 πυρπολητές και πληγώθηκαν 4 ενώ απομακρυνόταν η λέμβος που πήγαν να βάλουν φωτιά στο δίκροτο.

Όλα αυτά είναι σύμφωνα με την διήγηση του ίδιου του ναυάρχου Σαχτούρη, όπως μαρτυρεί ο Αντώνιος Ανδρέου Μιαούλης στην Ιστορία των Ελληνικών Ναυμαχιών.

Σημείωση

συνεχίζεται με περιγραφές από το Πρόκες και τον Ψαριανό Νικόλαο Κοτζά.

Πληροφορίες για τον ναύαρχο Νικολή Αποστόλη που πήρε μέρος με τον γιό του Αποστόλη στην ναυμαχία αλλά και βοήθησε σε άλλες μάχες τον πληθυσμό της Καρύστου.

https://www.dimospsaron.gr/media/39498/%CE%97%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%20%CE%A8%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%20%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AE%20%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%B7.pdf

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ύδρα και ασχολήθηκε με τις ναυτικές δραστηριότητες. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες όπως αυτές των Πατρών, Σπετσών, Γέροντα, Σάμου κ.α. Επίσης συμμετείχε και στην επιχείρηση της Αλεξάνδρειας. Με την έλευση του Καποδίστρια διορίστηκε αρχηγός της μοίρας των ακτών της Μεσσηνίας. Γρήγορα όμως τάχθηκε με τους αντιπολιτευόμενούς του.

Με τον ερχομό του Όθωνα κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, έφθασε μέχρι τον βαθμό του αντιναυάρχου, ενώ διετέλεσε και διοικητής του πολεμικού ναυστάθμου του Πόρου.

Απεβίωσε στην Ύδρα το 1841 και παιδιά του είναι οι: ΔημήτριοςΚωνσταντίνος και Μιλτιάδης Σαχτούρης. Δισέγγονός του είναι ο Μίλτος Σαχτούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος 20/12!! ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ(επί αμοιβή)

  ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Μ Ν Η Μ Ο Ν Ι Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Η Σ Ε Ν Ο Τ Η Τ Α Σ Ε Υ Β Ο Ι Α Σ & Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ...