Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Καρυστίων για το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και ευχαριστήριο στον Ν.Κριεζώτη.

 Το κείμενο είναι ακριβής αντιγραφή εκτός από τους τόνους. Ο Σεπτέμβρης γράφεται 7βρης



Σημ.

 Δημοσιεύομεν ει τέλει ως επίμετρον των διαφόρων εγγράφων και το έγγραφον, όπερ τη πρωτοβουλία του ημετέρου πάππου Δημ.Παπαχατζή, προέδρου τότε του δημοτικού Συμβουλίου και επί Τουρκοκρατίας δημογέροντος, έπεμψεν η Δημαρχία Καρύστου των Ν.Κριεζώτη, ως και την πράξιν του Δημοτικού Συμβουλίου επί τη ανακηρύξει του συντάγματος υπό του βασιλέως Όθωνος.

 

Την 18 7βρίου 1843. Εν Καρύστω.

Αρ. 33 Ελ την 21 7βρίου 1843.

Προς τον υποστράτηγον και Νομοεπιθεωρτήν Ευβοίας Κύριον Ν.Κριεζώτην.

Διαβιβάζουσα η Δημαρχία αντίγραφον της υπό Στοιχ.1 πράξεως του Δημοτικού Συμβουλίου δεν λείπει να απονείμη όσον το καθ΄εαυτήν τας ευγνωμοσύνας της , δια τας οποίας εδείξατε αρετάς και πατριωτισμόν εις τα συμβάντα της τρίτης 7βρίου, και σας παρακαλεί να έχει χρείας τυχούσης τα οδηγίας σας εις παν ό, τι αφορά την υσυχίαν, ασφάλειαν και ευταξίαν, μέχρις ου παγιωθώσιν αι συνταγματικαί πράξεις.

Ο Δήμαρχος Καρυστίων

Α.Στρατής.

Έκτατος Συνεδρίασις

Πράξις 1.

Το Δημοτικόν συμβούλιον των Καρυστίων προεδρευόμενον από τον κ.Δημήτριον Παπαχατζήν συνελθόν εις έκτακτον συνεδρίασιν εν των Δημαρχιακώ καταστήματι σήμερον, την εβδόμην 7βρίου του έτους 1843, επί παρουσία του Δημάρχου Α.Στρατή, έλαβε υπ΄όψιν την εις αυτόν κοινοποιηθείσαν εγκύκλιον διαταγήν της Β.Διοικήσεως Ευβοίας περί των κατά την τρίτην Σεπτεμβρίου 1 έτους συμβάντων και των κατά συνέπειαν εκδοθέντων Υ.Β. διαταγμάτων καταχωρισθέντων εις τον αριθ.31 της εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εξ ων βεβαιούται ότι η Α. Μεγαλειότης ο Σ.ημών βασιλεύς ηυδόκησε να εισακούση τας ευχάς και αιτήσεις του λαού του περί παραδοχής του Συντάγματος.

Το συμβούλιον συμμετέχον των αισθημάτων τούτων και συναισθανόμενον ότι ως αντιπρόσωπον της ολομελείας των Δημοτών συμεριζομένων αυτά κατ΄έκτασιν, οφείλει διαερμηνεύον ταύτα να εκφράση βαθείαν ευγνωμοσύνην δια την απόφασιν ταύτην, ως παραγωγόν λαμπρού μέλλοντος, ξαθόσον του Βασιλέως περιστοιχούμενου από το έθνος δια της συμμετοχής εις την Διοίκησιν του, και ο θρόνος παγιούται εις βάσεις στερεάς και ακλονήτους, και τα συμφέροντα του λαού αντιπροσωπεύονται.

Αποφαίνεται παμψιφεί.

Αον. Εφράζει εξ΄ονόματος της ολομελείας του Δήμου βαθείαν ευγνωμοσύνην προς την Α.Μεγαλειότητα τον πολυπόθητον και συνταγματικόν ημών βασιλέα δια την παραδοχήν του συντάγματος υπέρ της δόξης του θρόνου και της ευημερίας της πατρίδος.

Βον. Απονέμει πλήρεις ευχαριστήσεις εις το Συμβούλιον της επικρατείας δια τα συνετά και έμφρονα μέτρα, τα οποία έλαβε κατά την 3ην Σεπτεμβρίου υπέρ της σωτηρίας του θρόνου και της πατρίδος , καθώς και εις όλους τους λαβόντας μέρος και συντελέσαντας υπέρ της ησυχίας, ευταξίας και ασφαλείας του τόπου εις τα συμβάντα της αυτής ημέρας και ιδίως εις τον υποστράτηγον και Νομοεπιθεωρτήν Ευβοίας κ.Νικόλαον Κριεζώτην διατηρήσαντα επίσης την ησυχίαν, ευταξίαν και ασφάλειαν καθ’ όλην την Εύβοιαν.

Γ΄. Επεφημίζον δε την συγκρότησιν του ενεστώτος υπουργείου ως συγκειμένου από άνδρας απολαύοντας την γενικήν υπόληψιν του έθνους, εύχεται και παρακαλεί να εφορεύση τα προς συμπλήρωσιν  του μεγάλου τούτου και λαμπρού έργου κατά τα βουλάς της Α.Μεγαλειότητος.

Δ΄. Δοξολογία να ψαλή εις όλας τα ενοριακάς εκκλησίας του δήμου επιμελεία του κ.Δημάρχου μετά το τέλος της οποίας ν’ αναφημισθή το «Ζήτω ο Συμνταγματικόν ημών βασιλεύς, Ζήτω η πατρίς, Ζήτω το Σύνταγμα».

Αντίγραφον της παρούσης να καταβληθή εις την Β.Διοίκησιν Ευβοίας κλπ και έτερον να δημοσιευθή δια μιας των ελληνικών εφημερίδων δαπάνη του Δημοτικού ταμείου.

Το Συμβούλιον

Δημ. Παπαχατζής, Πρόεδρος

Σ.Νικολαίδης, Α.Χ.Νικολάου, Π.Α. Τρίκογλος, Δ.Βασιλείου, Μίμος Ζάχος , Χάσπαρης Χρήστου, Α.Ι ωάννου, Θ.Κότσινος.

Ότι ίσον αντίγραφον.

Την 18 Σεπτεμβρίου 18 7βρίου 1843. Εν Καρύστω

Ο Δήμαρχος Καρυστίων

Α.Στρατής.

ΠΗΓΗ

 ΔΟΚΙΜΙΟΝΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ.-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ-1915,

 Η 3η Σεπτεμβρίου του 1843 έφερε μια αλλαγή στην Ελλάδα. Κυρίως έφερε το Σύνταγμα!

Στον επικήδειο του Μακρυγιάννη το 1864 ο συγγραφέας Αναστάσιος Γούδας είπε ανάμεσα στα άλλα: «Σμικρόν τι εκινήθη κατά την αξιομνημόνευτον  3η Σεπτεμβρίου ο Μακρυγιάννης και τα πάντα έκλινον υπέρ του έθνους». Η κρίση του Γούδα ήταν απόλυτα σωστή.  Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης πρώτος τόλμησε να αντιταχθεί στη βαυαρική τυραννία από τα χρόνια ακόμα της αντιβασιλείας, όταν ακόμα ο Όθων ήταν ανήλικος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος 20/12!! ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ(επί αμοιβή)

  ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Μ Ν Η Μ Ο Ν Ι Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Η Σ Ε Ν Ο Τ Η Τ Α Σ Ε Υ Β Ο Ι Α Σ & Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ...