Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας στην σκηνή του ΕΠΑΛ!

Το 4ο εξάμηνο της σχολής υποκριτικής τέχνης της ΣΑΕΚ Καρύστου ανέβασε τις Βάγχες και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για την απόδοση και την προσπάθεια τους.

Ο Γιώργος Μπινιάρης όπως πάντα πιστός εργάτης της τέχνης, συνέχισε την πολλή καλή δουλειά του και αυτή την χρονιά στην ΣΑΕΚ Καρύστου και οι μαθητές τους τον δικαίωσαν για τις προσπάθειες του.

Η Διευθύντρια της ΣΑΕΚ, Γεωργία Τούρλα, με χαρά υποδέχθηκε τους θεατές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και ΕΠΑΛ και εμείς θυμηθήκαμε τις όμορφες παραστάσεις που είχαν ανεβάσει τα παιδιά μας όταν ήταν μαθητές.

Η αίθουσα ΚΛΙΜΑΤΙΖΕΤΑΙ! με ολοκαίνουργια air conditioners ! Επομένως την άλλη βδομάδα θα παρακολουθήσουμε την παράσταση ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ σε ιδανικές "καιρικές " συνθήκες!

Η σκηνή της αίθουσας είναι πολύ όμορφη και σε κατάλληλο ύψος για να φέρνει την παράσταση κοντά στον θεατή. Να έρθετε και σεις και δεν θα το μετανιώσετε! Αξίζει!!











ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

 https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=116

Βάκχαι
Βάκχαι
ΣυγγραφέαςΕυριπίδης
Πρωτότυπος τίτλοςΒάκχαι
Παγκόσμια πρώτη παράσταση405 π.Χ.
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςΑρχαία Αθήνα και Θέατρο του Διονύσου
ΧορόςΓυναίκες από τη Λυδία
ΡόλοιΔιόνυσοςΠενθέαςΑγαύηΜαινάδεςΤειρεσίας και Κάδμος
Γλώσσα πρωτότυπουΑρχαία ελληνικά
ΕίδοςΤραγωδία
Διαδραματίζεται στο/ηΘήβες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Βάκχες είναι τραγωδία του Ευριπίδη. Γράφτηκε το 407 π.Χ., όταν ο ποιητής βρισκόταν στην Πέλλα της Μακεδονίας, στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου, και σκηνοθετήθηκε από το γιο του ή τον εγγονό του το 405 π.Χ. στην Αθήνα. Η τραγωδία αυτή διδάχθηκε (παίχτηκε) μετά τον θάνατο του δημιουργού της, του Ευριπίδη (406 π.Χ.). Αποτελούσε τριλογία μαζί με τα έργα "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" και "Αλκμαίων ο δια Κορίνθου" (ελάχιστοι στίχοι από το οποίο έχουν διασωθεί). Η τριλογία αυτή κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Το έργο Βάκχαι έχει γνήσια Διονυσιακή υπόθεση, εξιστορεί δηλαδή την έλευση του Βάκχου (Διονύσου) στη Θήβα κατά την οποία ο Πενθέας φονεύεται από την μητέρα του Αγαύη, διότι αντιστάθηκε στη λατρεία του νέου θεού.

Μερικοί στηριζόμενοι σε κάποιες εσωτερικές μαρτυρίες και αναφορές πιστεύουν πως το έργο γράφτηκε για να διδαχτεί σε δραματικούς αγώνες που οργάνωσε ο Μακεδόνας βασιλιάς προς τιμή των Μουσών και του Διονύσου.

Η Τραγωδία αυτή παίχτηκε και στην παρθική βασιλική αυλή όπως ιστορεί ο Πλούταρχος (Κράσ. 33).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εύβοια - Ανεμογεννήτριες: Επιπτώσεις τύπου Αποκάλυψης για τη φύση προβλέπει η μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  Την ώρα που η καταστροφή της Νότιας Εύβοιας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έρευνα για την Εύβοια: Το φυσικό περιβάλλον θα μειωθεί δραματικά, ...