Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Καρυστινοί Μουσικοί

 Το χειμώνα του 2014, θεώρησα σαν μια καλή ιδέα να καταγράψω όλους τους μουσικούς που διασκέδαζαν τον κόσμο κυρίως επαγγελματικά και ενώ ξεκίνησα με τόση χαρά, γιατί σκεφτόμουν "Τι μπορεί να πάει στραβά? Δεν είναι πολιτικοί" στην πορεία πικράθηκα πολύ..Διαβάζω τα βιβλία της λαογραφίας και λέω, "Τι διαφορετικό κάνω και προκαλώ τόσο φθόνο άραγε? Μήπως πρέπει να γεράσει πολύ κάποιος, η να πεθάνει για να αναφερθούμε σε αυτόν η αυτήν χωρίς να μας καταλογίζουν τα χίλια όσα?" Ανασέρνω λοιπόν από τα αρχείο ξανά τα ονόματα τους για να ξέρουν οι αυριανοί ότι υπήρχε μουσική κίνηση στην Κάρυστο , πολύ πλούσια και πολύ ωραία. Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν σώθηκαν.


 

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Καρυστινοί Μουσικοί 

Στην προσπάθεια να καταγραφούν οι εν ενεργεία μουσικοί που ασχολούνται σε διάφορους τομείς πάνω στην μουσική,  μέχρι στιγμής έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
Προσπάθησα να κάνω ένα κατάλογο όσο το δυνατόν να απεικονίζει το κάθε ύφος.




Παραδοσιακοί οργανοπαίχτες εν ενεργεία.

Γιώργος Πυλιχός (Στύρα) βιολί
Αντώνης Μαγγανιάρης Βιολί
Γιώργος Μαγγανιάρης Μπουζούκι
Βαγγέλης Μαγγανιάρης Αρμόνιο


Ντελής Θοδωρής Μπουζούκι-τραγούδι
Τσιμπούκης Γιάννης κιθάρα


Στράτος Δασκαλάκης Κιθάρα
Μπαμπανιώτης Σωτήρης Μπουζούκι
Σφυρίδης Γιώργος (Μπίλιωσης) Βιολί
Πολίτης Σταμάτης Κιθάρα (Χωριά του Καβοντόρου)
Κάπουλας Αντώνης Βιολί



      "
Ρεματάς Παρασκευάς Μπουζούκι    "
Ρεματάς Πολυχρόνης Αρμόνιο        "
Γκάγκωσης Νεκτάριος Βιολί           "Εργάζεται με την κ.Λεγάκη.




Νέες τραγουδίστριες      
 
Θωμά Μαρία Τραγούδι
Κρίσιλια Μαρία   Τραγούδι
 



Μουσικό Πανεπιστήμιο
Ζαρμπούτης Βαγγέλης Μπουζούκι
Καραμπύλας Αλέξανδρος -φοιτητής- μπουζούκι
Ξυδέας Παναγιώτης Βιολί

 Kαθηγητές Πανεπιστημίου
Στελιάτος Νίκος Πιάνο ανώτερη θεωρεία

Διάφορα Πτυχία
Μαρτζανάκης Άκης  Μπουζούκι
Βαρελάς Βαγγέλης    Μπουζούκι
Ανθή Κοτσώνη        Φωνητική
Ζωγράφου Βατή       Φωνητική
Μπούσουλα Σμαράγδα "
Λάβδας Χρήστος           "
Τσούρκας Γιάννης     βιολί
Τσακνάκη Τίνα Πιάνο


 


Συγκρότημα Νέων
Χουντάσης Βαγγέλης πλήκτρα
Χουντάσης Δημήτρης Μπουζούκι
Γιάννης Μίζας  βιολί.


Ροκ μουσική
Cavodoros  blue band
Λαλιούτης Ρένος ντραμς
Μπαλτάς Χρήστος τραγούδι
 
Ευφροσύνης Aνδρέας  Κιθάρα


Σχολές
Στελιάτου Σεβαστή - κιθάρα.
 


Καρυστινοί κατ'επιλογήν
Βασιλοπούλου Εύα      Σχολή Μουσικής - Μαέστρος- Πιάνο- Τραγούδι.
Βασιλόπουλος Μάνος    Πιάνο -ενορχηστρωτής- Τραγούδι
Φαρφαράς Δημήτριος  Κρουστά.

Παραγωγή cd
Τίτλος Αντλαντίδα- Κυριάκος Μούτσης- στίχοι-μουσική.

Η λίστα συνεχίζεται και με την βοήθεια σας διορθώνεται και εμπλουτίζεται.

Επίσης θα ήθελα να πω και κάτι.
Αυτή η ...έρευνα..ας το πούμε και έτσι, γίνεται με κάθε καλή διάθεση να ασχοληθούμε με κάτι που μας δίνει χαρά και να αφήσουμε για λίγο, τα πολιτικά.
Το ρεπορτάζ θα συνεχιστεί και πάρα πέρα, για αυτό ας μην βιάζονται μερικοί να βγάζουν συμπεράσματα και να κάνουν σενάρια. Πρώτον είναι άδικο, δεύτερον είναι άκαιρο.

Ξεκινήσαμε με συνεντεύξεις με μουσικούς που παίζουν σε διάφορες σκηνές, συνεχίζουμε την λίστα με μουσικούς ανά είδος και επαγγελματική ταυτότητα.
Εδώ είναι μπλογκ...δεν έχουμε προθεσμίες, δεν έχουμε ..πληρωμές και εντολές..Καλό είναι να το θυμόμαστε και αυτό.






Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Μουσικό Σχήμα με τους αδελφούς Χουντάση και Γιάννη Μίζα.



Ένα συγκρότημα πολύ γνωστό στην περιοχή μας και όχι μόνο, αποτελείται από τους,
Βαγγέλη Χουντάση  στα πλήκτρα,
Δημήτρη Χουντάση  στο μπουζούκι,
και τον Γιάννη Μίζα στο βιολί.

Ενώ ο Γιάννης είχε το βιολί σαν τρόπο ζωής μιας και έπαιζε ο πατέρας του, οι αδελφοί Χουντάση ξεκίνησαν την μουσική μέσα στο γενικό κλίμα της ευρύτερης παιδείας και καλλιέργειας, για να καταλήξει να γίνει το επαγγελματικό τους πεδίο.

 Ξεκίνησαν και φοίτησαν για αρκετά χρόνια στην Μουσική Σχολή της Εύας Βασιλοπούλου, ενώ συνέχισαν στην Μ.Σ.της Σέβης Στελιάτου, όπου και συνεργάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Βαγγέλης ο Δημήτρης και ο Γιάννης, ανέπτυξαν μια τόσο καλή σχέση και συνεργασία, έτσι ώστε, ως λογικό επόμενο είναι το σημερινό μόνιμο σχήμα.

Εκτός από εμφανίσεις σε όλες τις σκηνές της περιοχής, έχουν εμφανιστεί σε κέντρα και εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Η γκάμα τους επεκτείνεται σε όλα τα είδη μουσικής, και το ρεπερτόριο τους προσαρμόζεται ανάλογα το κοινό και τον τόπο εμφάνισης.
Έτσι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στα τραγούδια τους, από έντεχνο μέχρι λαικό, και από παραδοσιακό -νησιώτικο, μέχρι και παλιό λαικό.

Στα όνειρα τους για το μέλλον, περιλαμβάνεται η δισκογραφία , κάτι για το οποίο, ήδη έχουν ανοίξει έναν δρόμο, και η πλήρης ενασχόλησης τους στον τομέα των ζωντανών εμφανίσεων.

Ενώ εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, μοιράζουν τον χρόνο τους με τεχνικά επαγγέλματα που τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη οικονομική ανεξαρτησία.

Όσο για το λαικό τραγούδι στις μέρες μας, πιστεύουν ότι εκφράζει τον σύγχρονο λαικό άνθρωπο.
Παρόλα αυτά, μεγάλοι κλασσικοί συνθέτες και στιχουργοί , μένουν διαχρονικά επίκαιροι.
Αν και συγκρότημα, ο καθένας δημιουργεί το δικό του προσωπικό προφίλ, μέσα από τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους.

Ευχαριστώ τα παιδιά για την κουβέντα μας και τους εύχομαι κάθε επιτυχία και αναγνώριση .

Σημείωση.
Επίσης δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ηχητικές καλύψεις. Αναλαμβάνουν, Γάμους, Βαπτίσεις και Κοινωνικές εκδηλώσεις.




Μαρία Θωμά - Μια γνήσια φωνή στο νησιώτικο τραγούδι.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIvHq5DdACfPzMrd1cGEZ33wso8QvJ3EH6oJMN2d0pxCEj2d-MTZ7GvrStcerGmHwquw2Fyv1151LQsp6-JJVZ2xiS9DmaO2JOkn-5Ipr5YOaFsviZV-6CNlzjPTjVE2goTgrUluDP3g/s1600/%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%258A%25CE%2591+%25CE%2598%25CE%25A9%25CE%259C%25CE%2591+016.JPG

 Η Μαρία είναι μόλις 24 χρονών και τραγουδά περίπου 3 χρόνια στην περιοχή μας.

Είναι μια αυτοδίδακτη τραγουδίστρια που προέρχεται από μουσική οικογένεια. Ο παππούς της Γιάννης Θωμάς παίζει βιολί, ενώ ο πατέρας της που πια δεν είναι μαζί μας, έπαιζε κιθάρα λαούτο και τραγουδούσε.

Η μουσική ήταν πάντα μέσα στο σπίτι της Μαρίας, και έτσι η οικογένεια της την στήριξε στην απόφαση της να τραγουδήσει.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJBqOiFMi0V-U6X7MioL02n7m6-Sjx-9GsTnV39Wrqk8x_syynQ46FgsjKAH6V1uymtckc6Ft_PYMBMcCF5oC_yoVWNA2ib7MUZzDQzD6sUWJ0xQ-EHNbaPdYCfVgvZm58dx53izsYPA/s1600/%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%258A%25CE%2591+%25CE%2598%25CE%25A9%25CE%259C%25CE%2591+017.JPG

Ξεκίνησε με τον Μπαμπανιώτη Σωτήρη στο μπουζούκι, τον Γιώργο Σφυρίδη (Μπίλιοση) στο βιολί, και τον Στράτο Δασκαλάκη στην κιθάρα.

Μετά, σιγά σιγά, συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα τοπικά σχήματα, και τραγουδά και σε άλλους χώρους, η εκδηλώσεις.

Πρόσφατα,  ενώ βρισκόταν  στο Ρεούζι σαν θαμώνας, της πρότειναν να τραγουδήσει ένα δυο τραγούδια.

Έτυχε να είναι παρόν ο Σταμάτης Χατζόπουλος και έδειξε ενδιαφέρον για την Μαρία.
Το αποτέλεσμα ήταν να γραφούν 3 τραγούδια. Το " παράξενο φιλί", το "Ματάκια αγαπημένα" και το "Η αγωνία να σε δώ". Το τελευταίο θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενώ τα άλλα δύο, έχουν ήδη ανέβει στο you tube. Στα τραγούδια αυτά, ο κ.Χατζόπουλος έχει γράψει τον στίχο και την μουσική, ενώ στο βιολί είναι ο Στάθης Κουκουλάρης ,ένας καταξιωμένος μουσικός. Τα τραγούδια γράφτηκαν στο studio Δρακάκη.



Ενώ κουβεντιάζουμε με την Μαρία, μαθαίνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τα πανηγύρια και για την καθημερινή ζωή στο χωριό.
Παλαιότερα το να χορέψει κάποιος με κάποια κοπέλα, σήμαινε ότι φλέρταρε, ακόμα και ότι ήταν κάτι σαν πρόταση γάμου.
Φυσικά αυτός που πληρώνει τα όργανα, χορεύει μαζί με την παρέα του και θεωρείται από μεγάλη αγένεια, μέχρι μεγάλη προσβολή το να συμμετάσχει στον χορό κάποιος εκτός της παρέας.
Μερικές φορές, η παραγγελία στα όργανα δεν περιλαμβάνει και χορό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή δεν θέλει η δεν μπορεί να χορέψει, αλλά επειδή έχει πένθος.




Υπάρχει μια μεγάλη επιστροφή της νεολαίας σε αυτό τον τρόπο διασκέδασης, όπου συμμετέχουν με ενθουσιασμό και μεγάλο κέφι. Ενώ για τους παλαιότερους ίσως  ήταν η μοναδική τους γνώση γύρω από την μουσική, και για αυτό η αυτονόητη έκφραση της συμμετοχής τους , για τους νέους είναι μια επιλογή. Μια επιλογή άλλοτε για να τους προσφέρει κάτι διαφορετικό, άλλοτε για να νιώσουν ότι επιστρέφουν σε έναν πιο απλό και ξεκάθαρο τρόπο διασκέδασης, άλλοτε γιατί υπάρχουν μνήμες και όμορφες αναμνήσεις από το χωριό, άλλοτε πάλι γιατί πληρούν μια ανάγκη φυγής από τα ασφυκτικά προβλήματα και άγχη της καθημερινότητας.
 Γίνονται στην γιορτή του προστάτη Αγίου η Αγίας του χωριού, και τα χωριά ζωντανεύουν από τους επισκέπτες και τις ετοιμασίες.
Εκεί μαζεύονται μέλη οικογένειας που εργάζονται και ζουν σε διαφορετικά μέρη, βρίσκονται φίλοι και παλιοί γνωστοί. Όσο για τους επισκέπτες, πάντα δίνουν μεγάλη χαρά στους ντόπιους μιας και θεωρούν τιμή τους το να καλύπτουν τόσα χιλιόμετρα για να είναι μαζί τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του χωριού τους.
Τα πανηγύρια έχουν την θρησκευτική αφετηρία την κοινωνική προέκταση και την μουσική κάλυψη.

Η κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την διάθεση του κόσμου ακόμα και την ώρα που έχει αποφασίσει να διασκεδάσει. Ούτε πια είναι τόσο μεγάλη η συμμετοχή τους, ούτε το κέφι τους. Αυτό αντισταθμίζεται κάπως με την αγάπη που δείχνει η νεολαία.


Κάτι που πράγματι μου έκανε μεγάλη εντύπωση, είναι ότι στις περισσότερες οικογένειες υπάρχει η μουσική σαν τρόπος ζωής, με πολλούς αυτοδίδακτους μουσικούς.

Τα όνειρα της είναι μια όμορφη οικογένεια, μιας και είναι νιόπαντρη, και επίσης να μπορέσει να γίνει καλύτερη, να μάθει περισσότερα πράγματα, να δοκιμάσει και άλλα είδη μουσικής και να είναι πάντα η μουσική, μέσα στην ζωή της.


Της ευχόμαστε Κάθε επιτυχία και την ευχαριστούμε πολύ που μας μίλησε και μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις και τα όνειρα της.

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Καρυστινοί Μουσικοί.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι παραστάσεις και οι διάφορες εκδηλώσεις από Καρυστινούς μουσικούς.
Αντί λοιπόν να περιμένουμε να γεράσουν και να τους πούμε τι ωραία που περνάγαμε μαζί τους, σκέφτηκα να τους το πούμε τώρα, να τους γνωρίσουμε ,όσους θέλουν βέβαια.

Αναφέρομαι μόνο στους επαγγελματίες μουσικούς και τραγουδιστές.

Έχετε ήδη μερικές συνεντεύξεις και χαίρομαι πολύ γιατί  είχαν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι τους αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για αυτούς.

Επίσης το ενδιαφέρον σας ήταν μεγάλο για τα δυο παιδιά που έχουν δισκογραφία.
Την Μαρία Θωμά που ο κ.Χατζόπουλος της εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του και τον Χρήστο Λάβδα με τα τραγούδια του να σκορπούν κέφι. Τον έχω ακούσω όταν μαθητής της Σχολής του ακόμα, τραγουδούσε πάρα πολύ ωραία. Από ότι ξέρω συνέχισε τις σπουδές του στο τραγούδι.

Θα ήθελα να σας ζητήσω μια χάρη.
Να μου στείλετε και σεις τους μουσικούς που ξέρετε και δραστηριοποιούνται  επαγγελματικά, από την Νότια Εύβοια να κάνουμε μια καταγραφή.
Έχω ακούσει επίσης τον κ.Γιώργο Πυλιχό στο βιολί. Ο κ.Γιώργος είναι από τα Στύρα.
Σαν συγκρότημα ξέρω τους αδελφούς Μαγγανιάρη. Αντώνης Μαγγανιάρης Βιολί, Γιώργος Μαγγανιάρης Μπουζούκι, Βαγγέλης Μαγγανιάρης Αρμόνιο-
και τους αδελφούς Βαγγέλη και Δημήτρη Χουντάση μπουζούκι με τον Γιάννη Μίζα στο βιολί.

Σε άλλο κλίμα τώρα,
 
ο Βαγγέλης Ζαρμπούτης , καθηγητής μουσικής και συνθέτης στο μπουζούκι. Η σύνθεση του που μας παρουσίασε στο φεστιβάλ μουσικής στο κτήμα Μοντοφώλι ήταν καταπληκτική.
Από τραγούδι, έχουμε χαρεί πολλές στιγμές με την Νίκη Ανδριανοπούλου.

Πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην μουσική. Άλλες αυτοδίδακτες , άλλες επιστημονικά καταρτισμένες, όλες όμως έχουν κάτι κοινό. Αποδέκτη τον ακροατή και την διάθεση του.

Τι λέτε και σεις?
 

Ευχαριστώ τους αναγνώστες για την ανταπόκριση.

Γιάννης Τσούρκας. Αυτοδίδακτος,βιολί. Με 2 γνωστά δικά του τραγούδια.
Φωτεινή Μαστροσηφάκη Χατηρά τραγούδι
Τσακνάκη Τίνα Καθηγήτρια μουσικής
Βατή Ζωγράφου τραγούδι
Ανθή Κοτσώνη   τραγούδι
Στελιάτου Σεβαστή  Σχολή Μουσικής Κιθαρίστας
Βαρελάς Βαγγέλης Μπουζούκι
Σμαράγδα Μπούσουλα Τραγούδι
 
Μερτζανάκης Άκης Μπουζάκι
Αλέξανδρος Καραμπύλας - Μπουζούκι και φοιητής στο Μουσικό Πανεπιστήμιο
Παναγιώτης Ξυδέας Βιολί και απόφοιτος Μουσικού Παενεπιστημίου.


Μουσικά σχήματα
Στράτος Δασκαλάκης κιθάρα
Μπαμπανώτης Σωτήρης Μπουζούκι
Γιώργος Σφυρίδης(Μπίλιοσης) Βιολί

Πολίτης Σταμάτης κιθάρα
Κάπουλας Αντώνης Βιολί
Ρεματάς Παρασκευάς μπουζούκι
Ρεματάς Πολυχρόνης Αρμόνιο

Πέτρος Ζέρβας


Γκάγκωσης Νεκτάριος Βιολί

Ροκ μπάντα με τους Λαλιούτη Ρένο ντραμς, και Χρήστο Μπαλτά τραγούδι (οι πληροφορίες είναι ελλειπεις)

Ντελής Θοδωρής Μπουζούκι και τραγούδι
Τσιμπούκης Γιάννης Κιθάρα, μαζί με τους  αδελφούς Μαγγανιάρη.

Αναρτήθηκε από Sophia Kollia στις 1:50 μ.μ. 

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Μερτζανάκης Άκης - Ένα μπουζούκι στο ρεμπέτικο.


Ο Άκης ξεκίνησε με το πιάνο αλλά τον κέρδισε το μπουζούκι.
Έτσι,αν και με πτυχίο στην Αρμονία και Αντίστιξη, άρχισε από πολύ νωρίς να εξερευνά  την ιστορία και την διαδρομή της ρεμπέτικης μουσικής, πιάνοντας το νήμα από την αρχή.
Έχει δουλέψει για χρόνια σε ρεμπετάδικα, μουσικές σκηνές και αλλού, πάντα με γνώμονα τις καλές και φιλικές σχέσεις με τους υπόλοιπους της ορχήστρας.
Αγαπημένο μαγαζί, το Εικοσιπενταράκι στον Χολαργό, ενώ αγαπημένες στιγμές, όταν μοιράζεται την μουσική του με κοινό που την εκτιμά ανάλογα.
Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ, και η ευχή του είναι να μπορεί να εξελίσσεται σαν καλλιτέχνης και να τελειοποιεί την τέχνη του.

Μέσα από την κουβέντα με τον Άκη, μαθαίνουμε πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όσο αφορά την πορεία του ρεμπέτικου μέσα στα χρόνια.
Μέχρι το 1955, οι μουσικοί έπαιζαν χωρίς ρεύμα. Σαν συνέπεια είχε οι θαμώνες να ακούνε χωρίς φασαρία τους τραγουδιστές και η ατμόσφαιρα να είναι πολύ διαφορετική από ότι σήμερα όπου το ρεύμα έχει κάνει την μουσική να ακούγεται δυνατά, και ο κόσμος να προσπαθεί να συνεννοηθεί φωνάζοντας η μη προσέχοντας, δημιουργώντας μια οχλαγωγία.
Με το ρεύμα όμως, άλλαξε και η χροιά , και αυτό άλλαξε και το ύφος μιας και οι μουσικοί έπρεπε να τροποποιήσουν το παίξιμο τους έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κονσόλας.
Οι μουσικοί της γενιάς του Άκη, άλλαξε το σκηνικό στο τρόπο όπου το κοινό ακούει το ρεμπέτικο, μιας και έδωσαν έμφαση στο τρόπο παιξίματος χωρίς μικρόφωνα από την μια, και από την άλλη, θυμίζοντας παλαιότερων δεκαετιών τραγούδια, του 30, 40 και 50.

Από το 2000 περίπου λοιπόν, μέχρι και τώρα, υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για τέτοιες σκηνές, μιας και η πρόταση των μουσικών έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό όπως φαίνεται από το κοινό του συγκεκριμένου είδους.
Θυμήθηκαν ξεχασμένα τραγούδια, αναβίωσαν ενορχηστρώσεις και η ατμόσφαιρα γυρίζει στο λιτό, αλλά σε μεγάλη μουσικής έκτασης προσέγγισης εκείνων των καιρών.

Επέμεναν στην πρώτη εκτέλεση των τραγουδιών, όπως το Πίνω και μεθώ του Περιστέρη.
Όλο αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την συνήθη μέχρι τότε των μουσικών της εποχής του Άκη Πάνου, όπου ακολουθούσαν την εποχή και την τεχνολογία.

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Μαρία Θωμά και Χρήστος Λάβδας. Η πρώτη τους δισκογραφία! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Το κάθε είδος τραγουδιού, έχει και τους εκπροσώπους τους. Στο πιο..ξεσηκωτικό..έχουμε στο νησιώτικο την Μαρία Θωμά, και στο λαικό, τον Χρήστο Λάβδα.

Καλή επιτυχία να έχουν τα παιδιά, μέσα από την καρδιά μας τα καλύτερα για μια όμορφη πορεία, όπως την ονειρεύονται.

Σημείωση
όταν τους βρω, δεν την γλυτώνουν την συνέντευξη!

Αναρτήθηκε από Sophia Kollia στις 9:24 μ.μ. 

Βατή Ζωγράφου - Τραγουδάμε και αγαπάμε!

Στην σειρά των συνεντεύξεων συναντάμε την Βατή Ζωγράφου.

Η Βατή ξεκίνησε 17 ετών στο Ωδείο Γιάννη Πανταζάτου στην Χαλκίδα με καθηγητή τον Κουρμπέτη Κωνσταντίνο. Συνέχισε στο Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδας με τον ίδιο δάσκαλο. Μετά από αρκετά χρόνια , ένα παιδί και μια εμπορική επαγγελματική προσπάθεια , η οποία συνεχίζεται, ήρθε η ώρα του διπλώματος  Φωνητικής τον Ιούνιο.( Σοπράνο - στο κλασσικό τραγούδι -Μονωδία).

Από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της θυμάται την συμμετοχή της στην Χορωδία Βασιλικού, στην Χορωδία της κ.Βασιλοπούλου στην Κάρυστο, και τις Παραστάσεις στο Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδας με κλασσικό τραγούδι.
Αυτήν την εποχή έχει την ευτυχία να συνεργάζεται με την μπάντα  που αποτελείται από την Σέβη Στελιάτου στην κιθάρα, τον Βαγγέλη Βαρελά στο μπουζούκι και τον Δημήτρη Φαρφαρά στα κρουστά.
Σε συνέχεια των παραστάσεων από την "Οδό Ονείρων" , παρουσιάζονται  μέσα στον Γενάρη σε Μουσικές Σκηνές της Χαλκίδας.
Φυσικά δεν λείπουν και αναφορές στις παρουσιάσεις τους στα τοπικά μαγαζιά, όπως το Αερικό  και η Χόβολη, όπου η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική.

Πάνω στην κουβέντα μας, ανέφερα στην Βατή, το πόσο μου άρεσε η παράσταση που ανέβηκε το Καλοκαίρι στο Πάρκο Μπουρνιά και ήταν αφιερωμένη στο Νέο Κύμα.
Ήταν μια ιδέα και πρωτοβουλία της Ανθής Κοτσώνη, και είχαμε περάσει όλοι υπέροχα. Βοήθησε βέβαια και ο καιρός που έστησε το τέλειο σκηνικό με το φεγγάρι για προβολέα.
Μέρος της ίδιας παράστασης, πλαισίωσε την Πόπη Αστεριάδου σε παρουσίαση της στο Στέκι των Δειπνοσοφιστών στα Στύρα Ευβοίας.

Πιο πολύ και από ένα άνοιγμα στην δισκογραφία, την Βατή ενθουσιάζει η προοπτική της συνέχισης των ζωντανών παραστάσεων σε μουσικές σκηνές, που άλλοτε τις λέγαμε μπουάτ.
Εκεί που όλος ο κόσμος γίνεται μια παρέα , μια φωνή, μια καρδιά που κτυπά στις μελωδίες.

Στην ερώτηση για το πιο αγαπημένο είδος μουσικής , η απάντηση ήταν η όπερα και το έντεχνο.

Αγαπημένο τραγούδι είναι το Ημερολόγιο του Χρήστου Θηβαίου, και μπορούμε να ακούσουμε την Βατή στην ερμηνεία της Πιρόγας.

Το έντεχνο έχει και έντονο το ερωτικό στοιχείο και θα ήθελα να μάθω, το πως έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια και κυρίως τα τελευταία χρόνια της Κρίσης.

Η Τέχνη ακολουθεί την Ζωή, και όπως οι σχέσεις, ακόμα και οι συναισθηματικές, έχουν γίνει πιο κυνικές, έτσι και οι στίχοι των ερωτικών τραγουδιών, έχουν γίνει πιο πεζοί.
Η Κρίση έχει φέρει όμως πιο κοντά τους ανθρώπους και έχει βοηθήσει στην αναβίωση των Μουσικών Σκηνών, και αυτό το κλίμα έχει αρχίσει να βάζει πάλι τον ρομαντισμό στα τραγούδια.

Τελειώσαμε την κουβέντα με πολλές ευχές για Καλή Χρονιά στους αναγνώστες μας

Αναρτήθηκε από Sophia Kollia στις 8:07 μ.μ. 

Αντιδράσεις: 

Σέβη Στελιάτου - Κιθαρίστα εν Καρύστω.


Η Σέβη και ο Νικόλας Στελιάτος, είναι δυο αδέλφια που κατάφεραν να κάνουν την μεγάλη τους αγάπη, επάγγελμα.
Η αγάπη για την μουσική, οδήγησε τον Νικόλα στο Εθνικό Ωδείο, όπου και τελείωσε τις σπουδές του , ενώ η άλλη αγάπη, εκείνη της γυναίκας του, τον οδήγησε στην Ολλανδία όπου και διδάσκει Πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Πανεπιστήμιο της πόλης Λέλισταντ.

Η Σέβη, παρέμεινε στην Κάρυστο όπου εκτός από την Σχολή Μουσικής, δραστηριοποιείται και ως επαγγελματίες μουσικός.
Με σπουδές και δίπλωμα κλασσικής κιθάρας και Θεωρητικών, η Σέβη μπορεί να ελίσσεται σε πολλά διαφορετικά είδη και να προχωρά σε πολλές διαφορετικές συνεργασίες.

Έτσι έχει συνεργαστεί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκίδας, με τον Παναγιώτη Λάλεζα στο Κιάτο πάνω στην Ελληνική Παράδοση, όπως και με πολλούς Δήμους στην Εύβοια και στην Αττική.

Άλλο ένα επαγγελματικό κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιείται, είναι η ηχητική κάλυψη , παραστάσεων, ζωντανών εμφανίσεων και άλλων.

Σε κάθε μαθητή υπάρχει μια ζεστή γωνιά στην καρδιά του για κάποιον αγαπημένο δάσκαλο. Αυτή η γωνιά, ανήκει στον διπλωματούχο δάσκαλο κλασσικής κιθάρας, Μοτορίνο Χρήστο.

Είναι μεγάλη χαρά να μπορεί ένας καλλιτέχνης να βρει συνεργάτες όπου η χημεία ανάμεσα τους δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτοί οι συνεργάτες είναι ο Βαγγέλης Βαρελάς που παίζει μπουζούκι, η Χρήστος Λάβδας και η Βατή Ζωγράφου στο τραγούδι, και ο Δημήτρης Φαρφαράς στα κρουστά.

Μια έντονη στιγμή που έγινε μια πολύ όμορφη ανάμνηση είναι η παρουσία τους στην Μουσική Σκηνή "Οδός Ονείρων" του Αλκίνοου Ιωαννίδη στην Χαλκίδα, όπου η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκλονιστική.
Όπως επίσης κρατά πολύ καλές αναμνήσεις και από τις εμφανίσεις της μαζί με τον Β.Βαρελά, τον περασμένο Χειμώνα σε μπουάτ στο Ίλιο Αθήνας.

Εκτός όμως από τις αναμνήσεις που ανήκουν στο παρελθόν, υπάρχουν και σχέδια για το μέλλον.
Το μέλλον τους επιφυλάσσει μια μουσική συναυλία στην Γαλλία στο Montpellier ,στο Μέγαρο της Πόλης, όπου η συναυλία τους θα είναι μέρος εκδηλώσεων της Πόλης.

Μπορεί η μουσική να δίνει πολλές χαρές, όμως η διδασκαλία της μουσικής δίνει της περισσότερες για την Σέβη, που θεωρεί ότι το συναίσθημα της διδασκαλίας είναι αναντικατάστατο.
 

Ευχαριστούμε την Σέβη για την κουβεντούλα μας και χαίρομαι  που μαθαίνω περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους που  μας ψυχαγωγούν.

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Μια μικρή κουβέντα με την λυρική τραγουδίστρια, κ.Ανθή Κοτσώνη.

Υπάρχουν πολλά αστέρια στον Ουρανό. Άλλα πιο μικρά, άλλα πιο μεγάλα, όλα μαζί όμως συνθέτουν το ανυπέρβλητο θέαμα του Γαλαξία.
Η μουσική είναι ένας γαλαξίας, με μικρά και μεγάλα αστέρια, και τις νότες να τρέχουν σαν το γάλα της Αμάλθειας ανάμεσα σε φωνές και συγχορδίες.
Στην μικρή γειτονιά του Σύμπαντος που ζούμε εμείς, η μουσική έχει τα δικά της αστεράκια, και αυτά τα αστεράκια που μας φωτίζουν λίγο με την λάμψη της τέχνης τους,και μας δίνουν χαρά  θα ήθελα να γνωρίσουμε, ένα ένα , αν είναι εφικτό.

Σήμερα θα γνωρίσουμε την Ανθή Κοτσώνη, την Καρυστινή τραγουδίστρια λυρικού τραγουδιού.

Η Ανθή γνώρισε την μουσική, την ομορφιά της και την σημασία της, μέσα από τις διδαχές της δασκάλας της Κίτσας Παγώνη.
Η κ. Παγώνη, σολίστα του πιάνου, είχε έρθει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και για πολλά χρόνια, ήταν  η οδηγός στον κόσμο της μουσικής στους μαθητές της. 'Ετσι έγινε και με την Ανθή, όπου της σύστησε την κλασσική μουσική με τις 4 εποχές του Βιβάλντι.
Τα χρόνια πέρασαν , και αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι.
Φοίτησε στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών,κλασσικό τραγούδι με την σολίστα της Λυρικής κ.Κατερίνα Αποστολάκη όπου και πήρε το δίπλωμα λυρικού τραγουδιού με Άριστα , παμψηφί..
 Επίσης, πήρε το πτυχίο ORFF,το οποίο είναι ένα μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα μουσικής για παιδιά 3- 5 χρόνων, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα όργανα, τις αξίες, και τις νότες, μέσα από  το παιχνίδι.

Έχει εργαστεί ως σολίστ στην χορωδία της Λυρικής Σκηνής , στην χορωδία της ΕΡΤ , στην Χορωδία Αιγυπτιωτών Ελλήνων, και από το 2007 έως και σήμερα εργάζεται ως σολίστ στην Χορωδία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 2006 με το κουαρτέτο του Μαέστρου και Συνθέτη Ντίνου Πάνζα, παρουσίασαν μελοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Έχει εργαστεί επίσης και σε πολλά Ωδεία της Αθήνας.
Όσο αφορά την παρουσία της σε Χορωδίες στην Κάρυστο, συμμετείχε και αργότερα συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια, με την Χορωδία της κ.Εύας Βασιλοπούλου.


Κουβεντιάζοντας με την Ανθή για το πως η κρίση έχει επηρεάσει την τέχνη, επιβεβαιώθηκε η αντίληψη που υπάρχει ότι η Τέχνη είναι κάτι περιττό και πολυτελές. Ότι είναι κάτι που θα πρέπει να ..φύγει πρώτο..αφού οι άλλες ανάγκες είναι πιο σημαντικές.
Έτσι στην Κρίση, απογυμνώνονται οι δομές και οι φορείς της Τέχνης, στερώντας από την "ψυχή" της κοινωνίας την δύναμη της.

Ρώτησα την Ανθή να μας πει την γνώμη της για τα διάφορα είδη της μουσικής. Η απάντηση ήταν λιτή αλλά περιεκτική.
"Όπου δεν υπάρχει μελωδία, δεν υπάρχει μουσική."
Σε αυτό το μελωδικό ταξίδι, αγαπημένοι συνεργάτες και συμπαραστάτες ήταν και είναι ο Μαέστρος των Ελλήνων Αιγυπτιωτών Γιάννης Λαζαρίδης, η Μέτζο Σοπράνο, Δροσιά Λιωδάκη, ο πιανίστας Μιχάλης Γισυνανλής και η Καρυστινή κιθαρίστας , και ιδιοκτήτρια Μουσικής Σχολής, Σέβη Στελιάτου.

Για τον κάθε καλλιτέχνη η επαφή με το κοινό είναι πάρα πολύ σημαντική. Έτσι και για την Ανθή, αυτή η διάδραση της θετικής ενέργειας, είναι κάτι που όχι μόνο την γεμίζει χαρά, αλλά και επιστεγάζει τις προσπάθειες για το καλό αποτέλεσμα των παραστάσεων.

Ρώτησα την Ανθή να μας πει έναν ακόμα λόγο που ήταν καλό ένα παιδί να έχει μια ολοκληρωμένη γνώση της μουσικής , και μας είπε το εξής πολύ ενδιαφέρον που η αλήθεια είναι δεν το σκεφτόμαστε εύκολα.
Ότι δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό να ήμαστε και καλοί ακροατές.
Να καταλαβαίνουμε τι ακούμε, να εκτιμούμε την ποιότητα του, και να σεβόμαστε τους λειτουργούς και τους δημιουργούς.
Στο σύνολο, βοηθάει να διαμορφώνουμε έναν χαρακτήρα με ποιοτικά στοιχεία, που επηρεάζει θετικά την ζωή μας.

Θα ήθελα και από δω να ευχαριστήσω την κ.Ανθή Κοτσώνη για την μικρή μας συνέντευξη .
 

Αναρτήθηκε από Sophia Kollia στις 8:59 μ.μ. 

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Παιδική Χορωδία Μουσικής Σχολής Καρύστου Εύας Βασιλοπούλου.



Αποτελείται από 40-45 χορωδούς, παιδιά ηλικίας 6-16 ετών.
Το ρεπερτόριό της είναι ποικίλο και περιέχει έργα σύγχρονων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, θρησκευτικούς ύμνους, σπιρίτσουαλς και άλλες μουσικές δημιουργίες.

Η Παιδική Χορωδία Καρύστου, έχει δώσει συναυλίες στην Κάρυστο, στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας στην Αθήνα στο Μέγαρο Παρνασσός, και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Αυλωναρίου, Ασπροπύργου, Ερμιόνης, Νέας Μάκρης , Ελασσόνας, Γυμνού, Ναυπλίου, Αμαρύνθου, Σκιάθου, Λαυρίου Χαλκίδας ,Ανδρου κ.α. Εχει λάβει μέρος σε έξη Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορωδιών στην Αθήνα, όπου και κατέκτησε το Β΄ Βραβείο το έτος 2001 το Α΄ Βραβείο κατά τα έτη 1998, 2000 και 2004 το Βραβείο εκτός Συναγωνισμού το 2006 και το Αριστείο του Διαγωνισμού το 2010.

Εχει συνεργαστεί και παρουσιαστεί με τη Χορωδία του Μουσικού Διαύλου Καρύστου σε μουσικές παραστάσεις, και συμμετέχει επίσης σε εκδηλώσεις Σχολείων, πολιτιστικών φορέων της περιοχής, και στο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Καρύστου.
Διοργανώνει από το 2006 υπό την αιγίδα του Μουσικού Διαύλου με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ευβοίας. Σταθμός για τη χορωδία, υπήρξε η συνεργασία της με τη Λίνα Νικολακοπούλου το Σεπτέμβρη του 2012 στην καινούργια της δουλειά «ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ»

Τη Διδασκαλία και τη Διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας Καρύστου, έχει η Μαέστρος κ. Εύα Βασιλόπουλου.


-





Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποείται και ο σύλλογος ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ , αν δεν κάνω λάθος στα τέλη της δεκαετίας του 2000.Στο βίντεο η Κωσταντίνα έπαιξε σε εκδήλωση έξω από το Μπούρτζι διάσημες συνθέσεις και ανάμεσα τους και μια δική της σε ποίηση δική μου. Από τότε μέχρι και τον χειμώνα του 2020 που άρχισε ο Κορωναιός, οι μαθητές και μαθήτριες του  σύλλογου της έδωσε πολλές παραστάσεις, η ίδια έγραψε πολλές δικές της συνθέσεις και τραγούδια και συμμετείχε σε 2 εκδόσεις παραμυθιού.
Την ίδια περίοδο γύρω δηλ 2018 αν δεν κάνω λάθος, η Μουσική σχολή της Εύας Βασιλοπούλου άλλαξε χέρια και διεύθυνση από τον Παναγιώτη Ξυδέα.

Μετά ήρθε ο κορωναιός και μπήκαν τα πάντα σε αναστολή και μαθήματα με μάσκες και τηλεεκπαίδευση ακόμα και στην μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος 20/12!! ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ(επί αμοιβή)

  ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Μ Ν Η Μ Ο Ν Ι Ο Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Η Σ Ε Ν Ο Τ Η Τ Α Σ Ε Υ Β Ο Ι Α Σ & Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ...