Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΔΙΆΣΩΣΗ Κ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΊΩΝ Δ.Δ. ΓΡΑΜΠΙΑ-ΚΑΡΥΣΤΟΣ


ΔΙΆΣΩΣΗ Κ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΊΩΝ Δ.Δ. ΓΡΑΜΠΙΑ-ΚΑΡΥΣΤΟΣ


Date: Κυρ, 21 Νοε 2021, 14:46


                                  Προς: Αρχαιολογική Υπηρεσία Εύβοιας
                                  Κοιν.:. Υπουργείο Πολιτισμού κ Αθλητισμού


Με το παρόν θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς την συντήρηση των μνημείων της Τοπικής Κοινότητας Γραμπια και την διάσωση αυτών. 

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στις πέντε Βρύσες του αύλειου χώρου ιερού ναού Αγίας Σοφίας στο κέντρο του οικισμού. Ο τοίχος έχει διογκωθεί με κίνδυνο κατάρρευσης, σε αυτήν την περίπτωση θα υποστεί μεγάλη ζημιά και το μνημείο "Πέντε Βρύσες". Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 1935 και η αναστύλωση του μνημείου έγινε με δαπάνη της οικογένειας Κότσικα κ άλλων μεγάλων ευεργετών της Καρύστου. 

Στη συνέχεια, το μνημείο "Καμάρες" απο όπου διοχετεύεται το νερό προς τις δεξαμενές του κάστρου Castello Rosso, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με κίνδυνο κατάρρευσης. Για το εν λόγο μνημείο, έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο από την Κοινότητα Γραμπιά ζητώντας την κατάρτιση σχετικής μελέτης στήριξης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί καμία ενέργεια. 

Τέλος, θα ήθελα να αφερθώ στον τρίκλιτο Βυζαντινό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην τοποθεσία Μοντοφώλι, Β.Α. του οικισμού Μεκουνίδας. Μέρος του Ναού έχει ήδη καταρρεύσει λόγο κατολίσθησης του εδάφους. Καθώς ο Ναός ανήκει στην Βυζαντινή Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν επιτρέπεται καμία επισκευή χωρίς την έγκριση αυτής. Παρ' όλες τις αναφορές μας, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση κ ο Ναός οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση. 

Παρακαλώ όπως προβείτε σε σχετικές άμεσες ενέργειες για την διάσωση των ανωτέρω αναφερθέντων μνημείων. 
Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες. 


Με εκτίμηση,
Μυλωνάς Ιωάννης.
Πρόεδρος Δ.Δ. Γραμπιά













 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Μουσικός Δίαυλος" ένα ταξίδι που συνεχίζεται με επιτυχία.

  Χθές το βράδυ παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη μουσική παράσταση με τραγούδια γυναικών συνθετριών με τίτλο 'Μελωδίες γένους θηλυκού&quo...