Ο Σάμουελ Γκριντλευ Χάου έγραψε την "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ" Από το βιβλίο μεταφέρουμε ελαιογραφίες, χαλκογραφίες, και λιθογραφίες που απεικονίζουν στιγμιότυπα κατά την περίοδο της Επανάστασης. Βιογραφικά στοιχεία του Χάου μπορείτε να διαβάσετε από το βιβλίο στις φωτογραφίες που ακουλουθούν τις σκηνές του αγώνα.Επίσης μεταφέρεται μια σημείωση του συγγραφέα που σχετίζεται με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πολιορκία του Κάστρου από τον Φαβιέρο. Μια εξαιρετικά συγκινητική περιγραφή μιας εξαιρετικά δύσκολης και πολύπλοκης κατάστασης.
" Ήταν μεγάλο λάθος ότι αυτά τα όπλα δεν είχαν δοκιμαστεί πριν την μάχη, αλλά σίγουρα είχε και ο Φαβιέρος κάποια ελαφρυντικά. Αποτελούσαν μέρος πυροβολικού, που είχαν στείλει οι φιλέλληνες του Λονδίνου και οι Έλληνες είχαν πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν για αυτό. Αλλά από την χρησιμοποίηση φάνηκε πως είχαν κατασκευαστεί πρόχειρα και μόνο για να πουληθούν χωρίς έλεγχο από τους ενδιαφερόμενους. Αυτή είναι μόνο μια από τις τόσες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ξένοι εξαπατούσαν τους Έλληνες με αισχρό τρόπο. Όχι όταν τους έστελναν δώρα, γιατί δεν μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν για την ποιότητα των δώρων, αλλά όταν πλήρωναν, και μάλιστα τεράστια ποσά. Ας σκεφτεί ο Αμερικανός η ο Ευρωπαίος που καταδικάζει το φτωχό ΄Έλληνα , ο οποίος από την απελπησία του, βλέποντας τα παιδιά του να λιμοκτονούν γίνεται πειρατής για να τα ζήσει, ας σκεφτεί λοιπόν, τις πρόστυχες απάτες, που διαπράχθηκαν εις βάρος των Ελλήνων της Μασσαλίας, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, και τότε θα κλείσει το στόμα του και θα σωπάσει. Θα ντραπεί αν σκεφτεί ότι οι συμπατριώτες του, στους οποίους στράφηκε η Ελλάδα την κρίσιμη στιγμή, βασιζόμενη στην ειλικρίνεια και την εντιμότητα τους και ανοίγοντας διάπλατα τα ταμεία από τα οποία μπορούσαν να πληρωθούν μόνο εκείνοι, αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι Χριστιανοί επιδίωκαν να εκμεταλλευτούν τη δυστυχία της. Άρπαζαν με απληστία και το τελευταίο της δολάριο και έκλειναν τα αυτιά τους στις κραυγές χιλιάδων ανθρώπων στους οποίους μια απάτη θα κόστιζε αιχμαλωσία η θάνατο. Προσωπικά, μου εμπένει περισσότερο σεβασμό ο αμαθής, αλλά τολμηρός πειρατής που περιπλανιέται στο Αιγαίο, "αψηφώντας απόλυτα" το νόμο και τη δικαιοσύνη , από τον υποκριτή Χριστιανό έμπορο, που κάνει πειρατία εντός των ορίων του νόμου, κερδίζοντας νομότυπα μεν , αλλά άδικα εις βάρος κάθε χήρας και ορφανού.Πολλοί ξένοι αξιωματικοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτή την επιχειρήση αποδείχθηκαν χρήσιμοι. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να απαριθμήσουμε αυτούς και τις ικανότητες τους. Αλλά θα ήταν σφάλμα να μην αναφέρουμε τον Reynard de St, Jean de Augely, Γάλλο επίλαρχο, κατοπινού στρατάρχη της Γαλλίας , διοικητή της Ίλης του ιππικού. Το ιππικό όφειλε την ίδρυση και τη συντήρηση του στον ευγενή και τολμηρό αυτόν άντρα, που όχι μόνο ξόδεψε πολλά δικά του χρήματα, αλλά εργάστηκε αδιάκοπα για την εκπαίδευση των αντρών του.
σελ 367Το πρωί επαναλάβαμε με τον Μαυρομιχάλη τη σύσκεψη σχετικά με την απελευθέρωση του γυιού του. Βούρκωσε όταν μας διηγήθηκε τις συμφορές της οικογένειας του. Ένα από τα παιδιά του είχε σκοτωθεί στα Στύρα, ένα άλλο στο Νιόκαστρο και το τρίτο είχε αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους στην Μεθώνη. Ο αδελφός του τότε ήταν μέλος της Γερουσίας στο Ναύπλιο . Διηγήθηκε αυτά τα περιστατικά για να αποδείξει το φλογερό πατριωτισμό του και να δείξει τις θυσίες που είχε κάνει η οικογένεια του. Είχε υποστηρίξει την Επανάσταση από την πρώτη στιγμή. Αν μπορούσαμε εμείς να βοηθήσουμε την απελευθέρωση του γιού του, θα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, ακόμα και αν του απέμενε η τελευταία σταγόνα αίματος . ( Rev.Charles Swan , Journal of a Voyage ,London 1826
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου