Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Λίγα λόγια και σκέψεις για την διαμαρτυρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 



Μετά το τέλος της συγκέντρωσης με σκοπό την διαμαρτυρία και την κατάθεση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν δεχόμαστε άλλες ανεμογεννήτριες, τα συναισθήματα ήταν και είναι ανάμικτα.
Αρχίζοντας από τα θετικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά παρευρέθηκαν τόσοι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι σε παρόμοια διαμαρτυρία.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μια κοινωνία ενωμένη- ποτέ νικημένη. Έστω και τώρα, εύχομαι να έχουν καταλάβει όλοι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η δυναμική αντίσταση με κάθε τρόπο όπως αναφέρει και το ψήφισμα που έχουν υπογράψει άλλωστε.
Δεύτερον θετικό, η συμπόρευση στο αίτημα ,συνολικά της Εύβοιας . Απεύθυναν μήνυμα εκπρόσωποι φορέων και αυτοδιοικητικοί από Αλιβέρι, Βόρεια Εύβοια και Σκύρο.
Εκτός από τον κ.Χατζινικολή που διάβασε το ψήφισμα, τον λόγο πήραν ο κ.Αποστόλου, ο κ,Μαρίνος, και ο κ.Χατζιγιαννάκης.

Τα αρνητικά κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ότι η αντίδραση μας παραμένει χλιαρή. Η κατάσταση είναι πολύ οριακή και πρέπει να αντιδρούμε δυναμικά από εδώ και πέρα. 

Οι εποχές που είχαμε μια ΕΝΕΛ , έναν ΡΟΚΑ και μια ΤΖΑΣΠΕΡ, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα πάνω από 70 εταιρίες κάνουν η έχουν πάρει αιτήσεις και μετράνε επί χάρτου κορφές, ράχες και βουνά.
Πολλοί θα ξέρετε το παράδειγμα της Ανάβρας, που ήταν τότε σημαία για την μείωση των αντιρρήσεων όσων έλεγαν ότι θα καταλήξει η κατάσταση όπως τελικά έχει καταλήξει. Μόνο 3 ανεμογεννήτριες είχαν μπει και είχε γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Βέβαια τελικά μέσα στα χρόνια, το πείραμα δεν περπάτησε αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στην Ύδρα έχουν πάλι 3,4 σε ένα νησάκι απέναντι και έχουν μηδενικούς λογαριασμούς. Εμείς με  847!!! τι πραγματικό όφελος έχουμε? Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε μηδενικούς λογαριασμούς η τουλάχιστον γενναίες μειώσεις? 

Τα κονβόι με τα φορτηγά δεν σταματούν νύχτα μέρα. Ένα απέραντο εργοτάξιο που μετατρέπει μέτρο μέτρο το βιώσιμο περιβάλλον σε μη βιώσιμο. Πως θα επιβιώσουμε σε ένα μη βιώσιμο περιβάλλον?

Από την μια , ο δήμος και ο ΣΠΕΕΝΚ πληρώνουν δικηγόρους για να είναι οι αντιρρήσεις νομικά δεμένες και να είναι με το γράμμα του νόμου. Από την άλλη, υπάρχει ένα εντελώς  "παράνομο" λιμάνι στο Καστρί που ξεφορτώνει συνέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα νόμου εκεί. Ούτε στους δρόμους που γίνονται για να εξυπηρετούν τα τεράστια φορτηγά, χωρίς να έχουν παραδοθεί όπως ορίζει ο νόμος. Τα φορτηγά που τρέχουν μες την νύχτα και τρέμουν τα σπίτια σε ώρα κοινής ησυχίας, δεν πειράζει. Αν τους κλείσεις τον δρόμο, θα φέρουν τα ΜΑΤ. Ο νόμος είναι μόνο για μας και στα μέτρα τους. Δεν είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις ότι σε ένα κράτος "δικαίου", το "δίκιο" και το Δίκαιο, είναι μονόπλευρο?

Διαβάζουμε κατά καιρούς σε τόπους που ακυρώνονται αιολικά όπως στην Μεσσηνία και στα Άγραφα. Αυτό γίνεται μετά από εξοντωτικούς αγώνες στα δικαστήρια και στον δρόμο για χρόνια. Γιατί η δικαιοσύνη δεν κινείται γρήγορα και προς την άλλη κατεύθυνση?

Ο Άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό, σκεπτόμενο πολιτικό Όν. Στην περίπτωση μας ένα ένα αυτά τα στοιχεία ακυρώνονται. Ακυρώνεται κοινωνικά, αφού οι κοινωνικές δομές διαβρώνονται και οι σχέσεις με το περιβάλλον και την εργασία αλλάζουν άρδην. Ακυρώνεται σαν σκεπτόμενο, αφού όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην πίεση που ασκεί ο πρόβλημα της διόγκωσης τους και της αδυναμίας μας να ανταπεξέλθουμε στους όρους που επιβάλλουν στην ζωή μας και να βρούμε λύσεις. Ακυρώνεται σαν πολιτικό, αφού η άλωση είναι σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι της καμιά πολιτική στάση των εργαζομένων, σε μορφή σωματείων, οργανώσεων κλπ.

Η Βιώσιμη ανάπτυξη, που σημαίνει να βασίζονται οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε μια ανάλυση κόστους- οφέλους , και σε μια προσεκτική οικονομική ανάλυση που θα ενδυναμώνει την περιβαλλοντική προστασία και θα οδηγεί σε αυξανόμενα και διατηρήσιμα επίπεδα ευημερίας ( World Bank 1992), έχει κατά πολύ ξεπεράσει τον ορισμό της στην περιοχή μας. Όπως έχει ξεπεράσει και τον ορισμό της Βιώσιμης Ενέργειας.

Διαβάζουμε τον ορισμό της Βιώσιμης Ενέργειας : 

" Η Βιώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύονται οι ανάγκες των μελλοντικών γενεών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναπληρωθεί χωρίς να προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημιά στο περιβάλλον"

Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπει κάποιος στην πράξη το πως ακυρώνονται παγκόσμιες αρχές που πάνω τους στηρίζονται οι σύγχρονες αντιλήψεις  του κόσμου για την αειφορία και την ανάπτυξη από πολιτικές που συνθλήβουν τα πάντα στο πέρασμα τους με μοναδικό σκοπό τελικά- κατά τα φαινόμενα την εξυπηρέτηση τεράστιων συμφερόντων. 

Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, αλλά και ποτέ δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο φανταζόμαστε.  Η εσωτερική πυξίδα προς το καλό και το δίκαιο οδηγεί τους ανθρώπους αυτόματα προς την σωστή κατεύθυνση, είτε την ακολουθούν είτε όχι. 

Πολλοί λένε ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι ο κόσμος ξέρει ακριβώς του τι γίνεται αλλά δεν βρίσκει τον κατάλληλο τρόπο να διοχετεύσει αυτή την ανησυχία. Αισθανόμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς να μας μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να ξεφύγουμε από αυτόν. 

Μέχρι αύριο λοιπόν...







Λευτέρης Ραβιόλος- Δήμαρχος Δήμου Καρύστου.Στη σημερινή διαμαρτυρία στον Υπουργείο Περιβάλλοντος κάναμε σαφές, για μια ακόμη φορά, πως δεν αντέχουμε αλλά αιολικά. Απαιτούμε σεβασμό, δικαιοσύνη και έμπρακτη ανταπόδοση για την προσφορά μας στην αιολική ενέργεια σε όλη τη Χώρα.
ΑΠΟΦΑΣΗ 3/2023 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
"Το Δημοτικό Συμβούλιο ο μ ό φ ω ν α
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι κινητοποιήσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι οιαδήποτε άδεια και να δοθεί, οιαδήποτε έγκριση και να δοθεί, δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αποτέλεσμα, διότι θα κλείσουμε δρόμους, θα κλείσουμε λιμάνια και δεν θα περάσει όχι χωματουργικό, άλλα ούτε κουνούπι.
Και για αρχή αποφασίζουμε όλοι ομόφωνα την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της 25 Γενάρη στην Αθήνα, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και κάθε μέσον έως ότου οι αδειοδοτούσες αρχές και η κυβέρνηση, σημερινή και επόμενη, αποφασίσουν να σεβαστούν τις αποφάσεις της
Δημοτικής Αρχής και την επιθυμία των κατοίκων της Καρύστου να ζήσουν σε ένα τόπο που δεν θα ντρέπονται να παραδώσουν κάποια στιγμή στα παιδιά τους."

Όλες οι αντιδράσε


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το ΔΣ της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ, ενόψει των νέων, σε διάφορα στάδια ευρισκομένων αδειοδοτήσεων, ανεμογεννητριών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, εκφράζει την έντονη ΑΝΗΣΥΧΙΑ του για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανεξέλεγκτης παραγωγής ενέργειας στην περιοχή.
Η Νότια Καρυστία έχει ΗΔΗ, από τη δεκαετία του 90, συνεισφέρει σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να έχει γίνει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της περιοχής κατά 60%.
Για το λόγο αυτό λέμε:
ΟΧΙ στην ΥΠΕΡΒΟΛΗ, που εκφράζουν οι επιπλέον των ήδη εγκατεστημένων νέες άδειες ανεμογεννητριών καθώς και οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας
ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΝΑΙ σε ένα εποικοδομητικό διάλογο της εκτελεστικής εξουσίας με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, που θα συμβάλει στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου