Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025
Με ερώτηση στην Βουλή από τον Βελόπουλο η καθυστέρηση αποπεράτωσης του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια.
Απολογισμός έργων και δράσεων 2024 του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Μεταφορών Ευάγγελου Κούκουζα
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025
Γιατί δωρίζουν αρκουδάκια του Αγίου Βαλεντίνου?
GPT - Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το αρκουδάκι για δώρο του Αγίου Βαλεντίνου?
Τα αρκουδάκια είναι δημοφιλή δώρα στον Άγιο Βαλεντίνο για πολλούς λόγους:
🧸 Συμβολίζουν την αγάπη και την τρυφερότητα – Είναι μαλακά, ζεστά και αγκαλιάζονται εύκολα, ακριβώς όπως κάποιος που αγαπάς!
💖 Προκαλούν συναισθήματα οικειότητας και νοσταλγίας – Πολλοί άνθρωποι είχαν ένα λούτρινο αρκουδάκι ως παιδιά, οπότε τους ξυπνά γλυκές αναμνήσεις και συναισθήματα ασφάλειας.
🎁 Είναι ρομαντικά αλλά και διαχρονικά – Σε αντίθεση με τα λουλούδια που μαραίνονται ή τις σοκολάτες που τρώγονται, ένα αρκουδάκι διαρκεί για πάντα ως αναμνηστικό της αγάπης.
😊 Προσφέρουν συντροφιά – Ακόμα κι αν κάποιος είναι μακριά από το αγαπημένο του πρόσωπο, ένα αρκουδάκι μπορεί να θυμίζει την παρουσία του.
Έχεις σκεφτεί να χαρίσεις ένα φέτος; 🎁💕
Άγιος Βαλεντίνος - Στον Καθεδρικό Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην Μυτιλήνη
Ρώτησα το GPT γιατί γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο και να τι μου απάντησε.
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου συνδέεται με τη γιορτή της αγάπης και της φιλίας και γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Η ιστορία πίσω από αυτή τη γιορτή είναι λίγο θολή, καθώς υπάρχουν αρκετές εκδοχές για τον Άγιο Βαλεντίνο.
Η πιο δημοφιλής εκδοχή λέει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας Ρωμαίος ιερέας τον 3ο αιώνα, ο οποίος τόλμησε να παράβει την εντολή του αυτοκράτορα Κλαύδιου του 2ου, ο οποίος είχε απαγορεύσει τους γάμους για τους στρατιώτες, θεωρώντας ότι οι ανύπαντροι άνδρες θα ήταν καλύτεροι στρατιώτες. Ο Βαλεντίνος συνέχιζε να παντρεύει νέους στρατιώτες με τις αγαπημένες τους κρυφά και για αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο. Πριν πεθάνει, κατάφερε να στείλει μια τελευταία επιστολή στην αγαπημένη του, υπογράφοντας την "Από τον Βαλεντίνο σου", που θεωρείται η πρώτη «Βαλεντινική» κάρτα.
Αν και οι θρησκευτικές ρίζες αυτής της γιορτής είναι σημαντικές, με το πέρασμα των αιώνων η γιορτή έχει εξελιχθεί και αποκτήσει πιο εμπορικό χαρακτήρα, με τα ζευγάρια να ανταλλάσσουν δώρα, λουλούδια, σοκολάτες και κάρτες για να εκφράσουν την αγάπη τους.
Άγιος Βαλεντίνος | |
---|---|
![]() | |
Γενικές πληροφορίες | |
Γέννηση | 175 Τέρνι |
Θάνατος | 14 Φεβρουαρίου 273[1] Ρώμη |
Αιτία θανάτου | αποκεφαλισμός |
Χώρα πολιτογράφησης | Αρχαία Ρώμη |
Θρησκεία | Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία |
Eορτασμός αγίου | 14 Φεβρουαρίου |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | ιατρός |
Αξιώματα και βραβεύσεις | |
Αξίωμα | επίσκοπος |
![]() | |
δεδομένα |
Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino, λατινικά: Sanctus Valentinus), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης,[2] ήταν ευρέως αναγνωρισμένος Ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.
Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή.[3] Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μίλβιο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496. Τα λείψανα του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και Κατακόμβες του Αγίου Βαλεντίνου (Catacombe di San Valentino), η οποία παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασσέντε (Αγίας Πραξήδης) στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ΄.[4] Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης, ενώ άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία της οδού Ουάιτφραϊαρ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκηνύματος, ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου, για αυτούς που ψάχνουν για αγάπη.[5] Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζακ Μπ. Όρατς του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, όπως και ο Άγιος Βαλεντίνος του Τέρνι, είναι "αφηρημένοι των πράξεων των δύο αγίων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μοναστήρι στην Ευρώπη".[6]
Στην Αγγλικανική [7]και στις Λουθηρανικές εκκλησίες, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου.[8] Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου.[9][10] Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αφαίρεσε από το Γενικό Ρωμαιοκαθολικό Ημερολόγιο, αφήνοντας το λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια, παρόλο που η χρήση των προ του 1970 ημερολογίων επιτρέπεται.[11] Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αναγνωρίζει ως άγιο, και τον αναφέρει στην καταχώρηση της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρωμαιοκαθολική Μαρτυρολογία[12].
Το πτώμα του Άγιου Βαλεντίνου τάφηκε το έτος 270 στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας.
Έκτοτε παρέμενε άγνωστο το που βρίσκονταν τα λείψανα, μέχρι που ο τάφος αποκαλύφθηκε το 1815 και το λείψανο δωρήθηκε σε ιερέα.
Στη συνέχεια τα ίχνη των λειψάνων χάνονται και επανεμφανίζονται το 1907 στη Μυτιλήνη. Από τότε, τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονταν στην Καθολική Εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Η επόμενη «αλλαγή» έγινε το 1990, οπότε και τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, Φραγκισκανό μοναχό πατέρα Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.
Τότε, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου πατέρα Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.
Οι εργασίες που τα... πηγαίνουν ξανά στη Μυτιλήνη
Η περιπλάνηση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου αναμένεται να λάβει τέλος το 2014, όταν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής στον Καθεδρικό Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.
Τα οστά του αγίου θα μεταφερθούν πίσω στον τόπο όπου βρίσκονταν μέχρι το 1990, για να παραμείνουν για πάντα.
Ταυτοποίηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια[13] και άλλες αγιογραφικές πηγές[14] μιλάνε για τρεις Άγιους Βαλεντίνους που σχετίζονται με τις 14 Φεβρουαρίου. Ένας ήταν Ρωμαίος ιερέας, ένας άλλος ήταν επίσκοπος της Ιντεράμνα (το σημερινό Τέρνι της Ιταλίας) που τάφηκε κατά μήκος της Βία Φλαμίνια έξω από τη Ρώμη, σε διαφορετικές αποστάσεις από την πόλη. Ο τρίτος λέγεται ότι είναι ένας άγιος που μαρτύρησε την ίδια ημέρα με έναν αριθμό συντρόφων στη ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής.
Αν και οι υπάρχοντες αναφορές των μαρτυρίων των δύο πρώτων καταγεγραμμένων αγίων έχουν καθυστερημένη ημερομηνία και περιέχουν θρυλικά στοιχεία, ένας κοινός πυρήνας πραγματικών γεγονότων μπορεί να στηρίζεται στις δύο αναφορές και μπορεί να αναφέρεται σε ένα μόνο άτομο.[15] Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία της Μητρόπολης του Τέρνι, ο Μητροπολίτης Βαλεντίνος γεννήθηκε και έζησε στην Ιντεράμνα. Ενώ βρισκόταν σε προσωρινή διαμονή στη Ρώμη φυλακίστηκε, βασανίστηκε και μαρτύρησε εκεί στις 14 Φεβρουαρίου 269. Το σώμα του ρίχτηκε βιαστικά σε κοντινό νεκροταφείο και μερικές νύχτες αργότερα οι μαθητές του ανακάλυψαν το σώμα του και τον επέστρεψαν στο σπίτι.[16]
Η Ρωμαϊκή Μαρτυρολογία, ο επίσημος κατάλογος αναγνωρισμένων αγίων της Καθολικής Εκκλησίας, δίνει μόνο έναν Άγιο Βαλεντίνο για τις 14 Φεβρουαρίου: ένα μάρτυρα που πέθανε στη Βία Φλαμίνια[17].
Ο φόβος άρχισε να ριζώνει για τα καλά στα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας από την ελλιπή αστυνόμευση
Ήρθε ένα μειλ από την Κίνηση Αγράφων και το ανεβάζω γιατί η ανάγκη για μεγαλύτερη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων είναι κάτι που αφορά και μας.
Είναι κρίμα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος να μην αισθάνεται ασφαλής.
|
Εδω και καιρό έχει κοπεί το δρομολόγιο της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στα χωριά των Αγράφων ,λόγω έλλειψης προσωπικού ,χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει επανέλθει.
Το γεγονός ότι κάτοικοι απομακρυσμένων οικισμών δεν βλέπουν ούτε καν περιπολικό να περνά απο τις γειτονιές τους λειτουργεί ανασταλτικά με το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας να κυριαρχεί.
Ας αφήσουν οι ιθύνοντες τα λόγια εντυπωσιασμού με.. πασαλείμματα, και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να σκύψουν στο σοβαρό αυτό πρόβλημα της Δυτικής Ευρυτανίας
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την αυτοθυσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών της Ευρυτανίας η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες και αισθάνονται απροστάτευτοι.
Ζητάμε άμεσα ..
-Την άμεση ενίσχυση της οργανικής δύναμης των αστυνομικών του ΑΤ Αγράφων ώστε να αυξηθούν και οι περιπολίες στα χωριά μας
-Την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στην Δυτική Ευρυτανία
-Την επαναφορά των δρομολογίων της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει την καλύτερη και ουσιαστικότερη αστυνόμευση των δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων χωριών της Δυτικής Ευρυτανίας.
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025
Συγκέντρωση μαθητών για τα ΤΕΜΠΗ στην πλατεία Καρύστου
Με πρωτοβουλία του ΓΕΛ Καρύστου να συμμετάσχει στην Πανελλήνια κινητοποίηση για τα Τέμπη, πολλοί κάτοικοι συμπαραστάθηκαν στην κινητοποίηση των παιδιών, όπως επίσης το ΕΠΑΛ Καρύστου και αρκετοί μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, παίρνοντας απουσίες δυστυχώς.
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025
Προσπάθειες με αποτελέσματα για την ανάδειξη του τόπου μας.
Οι προσπάθειες για την ανάδειξη ενός τόπου στηρίζεται σε 2 πυλώνες . Ο ένας είναι το κράτος, και το άλλο, οι ιδιώτες. Στην μικρή μας πόλη γίνονται προσπάθειες και από τους δύο.
Τετάρτη 3 Απριλίου 2024
Μια χρήσιμη συνάντηση επαγγελματιών του τουρισμού στον Γαλαξία.
Μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση ανάμεσα σε επαγγελματίες του τουρισμού έγινε σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο Γαλαξίας και η αίθουσα γέμισε κυρίως από την νέα γενιά των επαγγελματιών που θέλουν να δώσουν μια νέα πνοή στο τουριστικό προιόν της περιοχής μας.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση μιας μικρής ομάδας επαγγελματιών που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν μια κίνηση για να ξεκινήσει μια συνολική προσπάθεια αλλαγής κλίματος με επαγγελματισμό, συνέργειες, και όραμα.
Πολλά ακούστηκαν αλλά επιγραμματικά το αποτέλεσμα είναι ότι χρειάζονται περισσότερες δραστηριότητες, ότι πρέπει να αναδειχθεί ο τόπος μας στο εξωτερικό, και να οργανωθούν συλλογικά οι επαγγελματίες για να προσφέρουν το προιόν τους .
Με την ευχή να τολμήσουν να είναι δυναμικοί προς κάθε αρμόδια αρχή που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αναφέρουμε το θέμα του δρόμου και το γεφύρι στους Λενωσσαίους για το Δημοσάρι που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, την ανάδειξη των μνημείων που είναι θέμα της Αρχαιολογίας . Δηλαδή οι καμάρες που είναι γεμάτες σύρματα, οι βρύσες στον Γραμπιά που ακόμα περιμένουν το νέο επίχρησμα, ΄-έτσι λένε επιστημονικά τον σοφά- και πολλά άλλα.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΡΤΖΑΝΙ
Ο χρήστης Κικη Σταματίου είναι με τους George Palamides και Christos Gouletas.
Εδώ και δύο μήνες έχει δημιουργηθεί μία εθελοντική ομάδα με την ονομασία Karystos Trails που έχει σαν σκοπό την ανάδειξη, τον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών που ήταν χρόνια κλειστά στην περιοχή του Cavo Doro. Είναι μονοπάτια που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, αρχαία μνημεία όπως Δρακοσπιτα και Ρωμαϊκά λατομεία, καταρράκτες, ποτάμια και πέτρινα γεφύρια με παλιούς νερόμυλους.
August 20, 2024
Αίτημα για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού της Γκαλάνας
Το Αίτημα για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού της Γκαλάνας κατατέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 και έλαβε τους ακόλουθους Αριθμούς Πρωτοκόλλου:
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων - Διεύθυνση Νεώτερων Μνημείων Αττικής ynmteaasek@culture.gr ΑΠ 407754 - 19.9.2024
Δήμος Καρύστου info@dimoskarystou.gr ΑΠ 13845 - 20.9.2024
Προς
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων
Διεύθυνση Νεώτερων Μνημείων Αττικής
210 3253059
ynmteaasek@culture.gr
Κοινοποίηση
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
+30 2131322100, +30 2131322421, +30 213 132 2905
Δήμος Καρύστου
22243-50001
19 Σεπτεμβρίου 2024
Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,
Στις 12 Μαρτίου του 2024 καταθέσαμε στην υπηρεσία σας έγγραφο το οποίο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 108959.
Το έγγραφο περιλαμβάνει μία αναλυτική έκθεση της τοποθεσίας Γκαλάνα και του ομώνυμου εγκαταλελειμμένου οικισμού, η οποία βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Παραδεισίου του Δήμου Καρύστου.
Η περιοχή Γκαλάνα αποτελεί ένα μνημείο του σύγχρονου πολιτισμού και αρχιτεκτονικής της Καρυστίας, βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και συνδέεται με το Παραδείσι μέσω ενός ιστορικού λιθόστρωτου μονοπατιού.
Η περιοχή αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών, και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε ή έχετε προβεί για την καταγραφή, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των ερειπωμένων κατοικιών, των αλωνιών, του ελαιοτριβείου, και των μονοπατιών, τα οποία περιγράφονται στο κατατεθειμένο έγγραφο.
Με εκτίμηση,
Οι υπογράφοντες φορείς και ιδιώτες,
…Εγκαταλελειμμένος οικισμός Γκαλάνα
38.086207, 24.369787
Η Γαλάνα ή Γκαλάνα είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στην Καρυστία μεταξύ των οικισμών Χανίων και Παραδεισίου. Βρίσκεται τοποθετημένος στο ύψωμα της νοτιοανατολικής πλευράς μιας μικρής αμφιθεατρικής κοιλάδας.
Η Γαλάνα έχει εγκαταλειφθεί και αποχαρακτηριστεί από τα μέσα του 20ου αιώνα. Η τελευταία κατοικία κατασκευάστηκε το 1946. Οι υπόλοιπες κατοικίες, που διατηρούνται ως ερείπια, έχουν κατασκευαστεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Από μαρτυρίες των παλαιότερων μαρμαριωτών, η Γκαλάνα κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αριθμούσε 100 κατοίκους. Προς στιγμήν δεν γνωρίζουμε την χρονολογία δημιουργίας του οικισμού, ωστόσο η περιοχή λόγω του ανάγλυφού της υπήρξε ανέκαθεν και παραμένει ακόμα, επίκεντρο γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
Η μοναδική αρχιτεκτονική
Ολόκληρη η περιοχή της Καρυστίας φέρει μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που βασίζονται στην χρήση της πέτρας, του ξύλου και του άψητου αργίλου. Στην Γκαλάνα όμως υπάρχουν επιπλέον μοναδικές ιδιαιτερότητες που δεν συναντιούνται σε άλλους οικισμούς τις περιοχής, και οι οποίες ίσως καθορίστηκαν από το συγκεκριμένο ανάγλυφο αλλά και τον σφιχτό, ασυνήθιστα για την περιοχή περιορισμένο εδαφικά, πυρήνα του οικισμού.
Προσανατολισμός
Ο προσανατολισμός των κατοικιών είναι νότιος-νοτιοδυτικός, ενώ τα μεγάλα βορειοδυτικά ανοίγματα με θέα προς την κοιλάδα, έκλεισαν στην πορεία λόγω των έντονων ανέμων.
Διάταξη
Οι κατοικίες όπως σε όλη την αγροτική Καρυστία, αποτελούνται από δύο κύρια δωμάτια τα οποία περιτριγυρίζονται από άλλες κατασκευές, όπως ένα δωμάτιο που περικλείει τον ξυλόφουρνο, χοιροστάσιο, κοτέτσι, αποθήκες, κλπ.
Το ένα από τα δύο ή και τα δύο δωμάτια διέθεταν υπόγειο κάτω από το ξύλινο πάτωμά τους, ενώ σε ένα από τα δωμάτια υπήρξε και ξύλινο εσωτερικό πατάρι. Όπως συνηθίζεται στην περιοχή, οι κατασκευές που γίνονται στην κατωφέρεια διαμορφώνουν μεγάλα μπαλκόνια μπροστά από τα δύο δωμάτια της κυρίως κατοικίας.
Πόρτες και παράθυρα
Τα ανοίγματα δημιουργούνται με ξύλινα πρέκια ή με αψιδωτές σφηνωμένες πέτρες. Τα κουφώματα ήταν ξύλινα και διασώζονται μόνο ίχνη τους. Δεν ξέρουμε αν υπήρχαν τζάμια.
Οροφές
Οι οροφές, όπως σε ολόκληρη την αγροτική Καρυστία, αποτελούνται από έναν κορμό κυπαρισσιού στην μέση κάθε δωματίου τοποθετημένο παράλληλα με την πρόσοψη του κτίσματος. Πάνω του και κάθετα εκατέρωθεν τοποθετούνται δοκάρια καστανιάς ή μεσογειακού κέδρου. Πάνω στα δοκάρια και παράλληλα με τον κορμό τοποθετούνται σχισμένα ξύλα καστανιάς ή καλάμια. Πάνω από αυτά στρώνεται επιμελώς άχυρο και τέλος πατιέται με έναν πέτρινο κύλινδρο λεπτοκοσκινισμένος άργιλος. Όλα τα κτίσματα διατρέχονται περιφερειακά από ένα πέτρινο γείσο από τοπικό σχιστόλιθο, το οποίο εξέχει μέχρι 20 εκατοστά, έχει ελάχιστη κλίση προς τα έξω, και συνήθως τοποθετείται σε βάθος ίσο με του τοίχου.
Άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία
Οι κατοικίες διαθέτουν μεγάλα τζάκια χτισμένα στις νοτιοανατολικές γωνίες πάνω σε κυρτούς κορμούς. Στους τοίχους βρίσκονται εσοχές όλων των μεγεθών, ενώ σε εξωτερικούς χώρους υπάρχουν κοντά ή εκατέρωθεν των εισόδων, ράφια από σχιστόλιθο τα οποία, στις Κυκλάδες, ονομάζονται σουλάντζα. Σε μία από τις κατοικίες υπάρχουν εσοχές που υποδηλώνουν την ύπαρξη εξωτερικής πέργκολας.
Αλώνι
Σε ψηλότερο σημείο ακριβώς πάνω από τον οικισμό βρίσκεται ένα μεγάλο αλώνι.
Λιθόστρωτο μονοπάτι
Πολλά σημεία του μονοπατιού που συνδέει τον οικισμό Παραδείσι με την Γκαλάνα είναι λιθόστρωτα ή λαξεμένα στον βράχο.
Ελαιοτριβείο και μύλος
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο και μύλος μέσα στο οποίο διατηρείται όλος ο εξοπλισμός, πρέσσες, μύλοι, κλπ.
Μία μοναδική κληρονομιά
Ο οικισμός Γαλάνα και όλη περιοχή γύρω του, παρόλη την εγγύτητα με νταμάρια και αιολικές ηλεκτρογεννήτριες, διατηρεί έναν μοναδικό πλούτο και χαρακτήρα. Πρόκειται για μία κληρονομιά που πέρα από το φυσικό κάλλος της, παρέχει μοναδικά τεκμήρια για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις παραγωγικές δραστηριότητές τους.
Η προστιθέμενη αξία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής
Το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής, με τα πάμπολλα νερά και πλατανορέματα, τις στρωμένες με φτέρες και βότανα πλαγιές, και σε συνδυασμό με έναν μοναδικό πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος εκφράζεται πρωτίστως μέσα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής και τα αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια, αποτελεί ένα κεφάλαιο που ανήκει όχι μόνο σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Αυτό το κεφάλαιο μάς παραδόθηκε από τις προηγούμενες γενιές και αποτελεί μαρτυρία για τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειες, τις τεχνικές δυνατότητες, αλλά και την ομορφιά της ζωής τους. Η δομή μίας και μόνο κατοικίας μαρτυρεί την καθημερινότητα των κατοίκων της και την εγγύτητά τους με την φύση, τα ζώα, και τις καλλιέργειες. Οι ξυλόφουρνοι, τα μεγάλα τζάκια, τα κατώγια και τα πατάρια, οι μοναδικές σκεπές, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον σε κάθε επισκέπτη.
Το δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη την Καρυστία, πολλά από τα οποία σε κάποια σημεία τους είναι λιθόστρωτα, φανερώνουν την κινητικότητα εξαιτίας των αγροτικών, κτηνοτροφικών και λατομικών δραστηριοτήτων από τα αρχαία χρόνια.
Τα αλώνια, οι πηγές και οι στέρνες, αποτελούν κομψοτεχνήματα μιας εποχής όπου ακόμα τα υλικά διαμόρφωναν μαζί με τους τεχνίτες τις αισθητικές αξίες.
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αυτές τις αξίες που μας παρέδωσαν ο χρόνος και οι πρόγονοί μας, ας προσπαθήσουμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη σεμνότητα εξασφαλίζοντας αυτόν τον πλούτο για τις επόμενες γενιές και παραδίδοντάς τον σε αυτές.
Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά αποτελούν μαζί το κεφάλαιο που θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και αυτάρκεια μέσα από μια ανάπτυξη που να ευνοεί όλα τα μέλη της κοινότητας.
Με ερώτηση στην Βουλή από τον Βελόπουλο η καθυστέρηση αποπεράτωσης του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια.
Η κατάσταση στον Άγιο Ταξιάρχη παραμένει όπως είναι εδώ και πολύ καιρό τώρα πια. Οι δημοσιεύσεις για το θέμα, ευαισθητοποίησαν κάποιον αναγν...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgK66ZS8uCMWR_3D0xa3nSYQCIVnPYOFzzoDM2ps_UOECo8YCxtLgbrN8RxYXv_fc6qu-k_-4nT-eZJ7KK1CgILySO1Jg707kVTc3jnzNUuf1AbC4GYu8JzI8zNstvooCT698RKrrNdJhf23W5qdYMljGYxmt6YBDYdY3xAEx-FkpkP2OxRduL35iu4/s320/342490524_249763240921905_5501922196455354862_n.jpg)
-
Άρης Λουμίδης: Ψιλή Άμμος (ΚΟΧΥΛΙ) - Νέα Εποχή Προς κάθε ενδιαφερόμενο Αγαπητοί Καρυστινοί συμπολίτες μου, η νέα εποχή για την Ψιλή Άμμο ξ...
-
Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από την πρώτη ποδηλατάδα του Karystos Bikes! Ήταν και τότε μια όμορφη, ζεστή και όμορφη βραδιά που για πρώτη φορά...
-
Δ. ΚΑΡΎΣΤΟΥ 09.02.2024 SUNEL ENERGY STORAGE 16 ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΘΈΣΗ ΞΑΜΠΕΛΕΣ 09.02.2024 SUNEL ENERGY STORAGE 16 ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΘΈΣΗ ΠΥΡΓΙ συντετα...