Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Νέα εποχή για την πλάκα Καρύστου. Ενέργειες για Τίτλο Προστατευόμενης ονομασίας Προέλευσης. (ΠΟΠ)

 Στα βίντεο που βλέπετε στην ανάρτηση είναι οι εισηγήσεις της υφυπουργού Άννας Μάνη και του δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου.

Μετά το Μέλι Καρύστου με την επίσημη ονομασία "ΠΟΠ ΜΕΛΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚIΣΣΟΥΡΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ" που πήρε την πιστοποίηση τον Απρίλιο του 2024, μετά από προσπάθειες του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου με πρόεδρο τον Κώστα Παντελή, και την δρομολόγιση του φακέλου για ΠΟΠ το ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καρύστου με πρόεδρο τον Βαγγέλη Σφυρίδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς,  ήρθε και η σειρά για την πλάκα Καρύστου με την σημερινή συνάντηση μεταξύ Κυβερνητικών εκπροσώπων, βουλευτών Ευβοίας της Ν.Δ , της Δημοτικής Αρχής και των οικοδεσποτών της εκδήλωσης, δηλ των λατόμων της περιοχής και του προέδρου του Συλλόγου Λατόμων, Σωτήρη Κρίσιλια.

Συγκεκριμένα στην συνάντηση παρευρέθηκαν η υφυπουργός Ανάπτυξης και αρμόδια για την Βιομηχανία και βιοτεχνία, Άννα Μάνη, ο διευθυντής του ΕΑΓΜΕ  (Ορυκτών πόρων και Μεταλλευτικής) Κώστας Λασκαρίδης, ο Κώστας Κανελόπουλος του ΕΟΒΙ ( Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) , η προισταμένη διευθύντρια του ΥπουργείουΠαναγούλα Πασχάλη. Οι βουλευτές Θανάσης Ζεμπίλης, Σίμος Κεδίκογλου και Κωσταντίνα Καραμπατσόλη. Από την Περιφέρεια παρευρέθηκε ο Κώστας Γαλάνης Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, και από τον δήμο Καρύστου, ο Δήμαρχος Λευτέρης Ραβιόλος, ο πρόεδρος της Δ.Ε Καρύστου, Βαγγέλης Σπύρου και οι Αντιδήμαρχοι, Μαρία Κανέλου, Χαρούλα Βουγιούκα, Σωτηρία Πολίτη και Γεωργία Τούρλα. 

Πολλοί επαγγελματίες λατόμοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους ομιλητές οι οποίοι εξέφρασαν την στήριξη και τον ενθουσιασμό τους θα έλεγα, σε αυτήν την προσπάθεια.

Εν συντομία ο κ.Ζεμπίλης τόνισε την ανάγκη σεβασμού των εταιριών ΑΠΕ προς τις άλλες δραστηριότητες και την ανάγκη να γίνει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα λύσει το θέμα των αδειών.

Ο κ.Γαλάνης ενημέρωσε τους λατόμους ότι η παρουσία τους και η συμμετοχή τους στις εκθέσεις  Υλικών Οικοδομής του εξωτερικού είναι επιδοτούμενες και εκεί μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις παγκόσμιες αγορές.

Ο κ.Κεδίκογλου αναφέρθηκε στα προβλήματα γενικά της περιοχής μας και τόνισε την ανάγκη για να λυθεί το θέμα των αδειών και να συνεχίσει η σύνδεση μας με τις Κυκλάδες, όπως και η κ.Καραπατσόλη δήλωσε τον ενθουσιασμό της για να στηριχθεί κάθε ενέργεια που θα φέρει εισόδημα και αναδείξει την περιοχή μας.



Τα βήματα για να κατατεθεί ένας έτοιμος φάκελος δεν είναι πολλά αλλά είναι ουσιαστικά όπως μας εξήγησε η κ.Πασχάλη. 

Πρώτα πρέπει να υπάρχει ένα προιόν  του οποίου η παραγωγή να συνδέεται αποκλειστικά με έναν τόπο. Δεύτερον να υπάρχει μια ομάδα παραγωγών που να στηρίζει την ροή του προιόντος και τρίτον ,να υποβληθεί αίτημα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Όσο αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης του φακέλου, αυτός εξαρτάται από τον χρόνο που θα χρειαστεί κυρίως, να συνταχθεί και να είναι όλα έτοιμα.

Όπως είπε ο κ.Κανελόπουλους από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η κυβέρηση κάνει μια πανεθνική προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης όλων των προιόντων μας, έτσι ώστε να είμαστε σαν χώρα ανταγωνιστικοί και να κερδίζουμε μέρος των αγορών.

Στην παρουσίαση του κ.Λασκαρίδη μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα όχι μόνο για το προιόν αλλά και την ιστορία του πως δημιουργήθηκε η πιστοποίηση προέλευσης.  Η Ινδία το 2003 θέσπισε τον όρο Γεωγραφικής προέλευσης για να διαφυλάξη τα εθνικά της μάρμαρα από τα οποία είναι κτισμένο το Taj Mahal. Τον Μάρτιο του 2014  η Γαλλία νομοθέτησε για την διαφύλαξη προέλευσης των πετρωμάτων της και δημιουργήθηκε η ταυτότητα υλικού. Στην αρχή υπήρξε δυσπιστία για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της ταυτότητας υλικού αλλά στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι έχει πολλά οφέλη.

Υπάρχει μια σημαντική εικόνα στον καταναλωτή, βοηθά στην υπογραφή δημοσίων συμβάσεων, και είναι σημαντική για την επαγγελματοποίηση του κάθε κλάδου.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι όλα συναινούν ώστε να έχουν σύντομα ευχάριστα νέα και για την πλάκα Καρύστου που πρέπει χωρίς τα βαρίδια και τα προβλήματα του παρελθόντος να προχωρήσει στο μέλλον.

Καλή επιτυχία.







Ο χαιρετισμός του δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου στην εκδήλώση.






Παραθέτουμε το δελτίο Τύπου του Μ.Σ.Κ. γιατί τα προιόντα μας πρέπει να τα βλέπουμε συνολικά και η μια προσπάθεια να στηρίζει την άλλη με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας"

Προς 
τα ΜΜΕ

Θέμα: " Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri - ΠΟΠ μέλι από την Κάρυστο "

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου "Δημήτρης Ρηγας" , βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι στις 9/4/2024, σύμφωνα με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ του Κανονισμού για την καταχώρηση ονομασίας, το Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri της περιοχής μας καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. 
Με αυτή τη δημοσίευση ολοκληρώνεται αισίως μια διαδρομή του Συλλόγου μας, που ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια:
08/2019 Έναρξη έργου

26/6/2020 Υποβολή Αίτησης Καταχώρισης

29/9/2020 1η επιστολή παρατηρήσεων από ΥΠΑΑΤ

23/2/2021 Υποβολή Επικαιροποιημένης αίτησης καταχώρισης της ονομασίας Μέλι Κισσούρι

30/6/2021 1η επιστολή παρατηρήσεων από ΥΠΑΑΤ

1/9/2021 Οριστική Υποβολή Αίτησης Καταχώρισης

15/9/2021 Έναρξη περιόδου υποβολής ενστάσεων

24/12/2021 Έγκριση αιτήματος καταχώρισης και διαβίβαση στην ΕΕ

27/6/2022 1η επιστολή παρατηρήσεων από ΕΕ

14/7/2022 Απαντήσεις επί των παρατηρήσεων της ΕΕ

5/4/2023 2η επιστολή παρατηρήσεων από ΕΕ

16/5/2023 Απαντήσεις επί των παρατηρήσεων της ΕΕ

16/10/2023 email από ΕΕ για επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας ΜΣΚ

16/10/2023 παροχή των στοιχείων επικοινωνίας ΜΣΚ

11/12/2023 Έναρξη περιόδου υποβολής ενστάσεων σε επίπεδο ΕΕ

9/4/2024 Καταχώριση της ονομασίας Μέλι Κισσούρι στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ

ΜΕΛΙ ΚΙΣΣΟΥΡΙ /MELI KISSOURI

ΤΟ ΠΟΠ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΗΣ ΓΗΣ

Το ΠΟΠ Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri ( από την αρβανίτικη ονομασία "Gjisuri"= ερείκη), (Γιοχάλας, 2000), της καρυστινής γης, παράγεται στο σύνολο της έκτασης του Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου, η οποία περιλαμβάνει της Δημοτικές Ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων, από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφύρης ερείκης (Ericamanipuliflora ή Ericaverticillata). Τα μελίσσια, μετά την ολοκλήρωση του τρύγου του Θυμαρίσιου μελιού, μεταφέρονται σε μεγάλο υψόμετρο, άνω των 600 μέτρων. Εκεί, και με την προϋπόθεση της ύπαρξης καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, αρχίζει η ανθοφορία της ερείκης. Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν σταδιακά τα μελίσσια τους από το μεγάλο υψόμετρο σε χαμηλότερα, έως το επίπεδο της θάλασσας, ακολουθώντας τη σταδιακή άνθηση της ερείκης έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Κατά τη διαδικασία αυτή τρυγούν τα μελίσσια τους σταδιακά.

Το καρυστινό Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού και αποτυπώνεται σε πολλές αναφορές και διάφορες εκδόσεις. Διακρίνεται για τη φρεσκάδα του, η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κοκκινοχάλκινες ανταύγειες και έχει έντονο και μακράς διάρκειας άρωμα. Παρουσιάζεται σε υγρή και κρυσταλλωμένη μορφή (η ρευστότητά του διατηρείται για μικρό διάστημα, κατόπιν κρυσταλλώνεται). Η κρυστάλλωση αποτελεί μια απόλυτα φυσική ιδιότητα όλων των μελιών, εκτός του πεύκου και της ελάτης. Οφείλεται στη συμπύκνωση των μορίων της γλυκόζης οπότε δημιουργούνται κρύσταλλοι. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε γλυκόζη, λιγότερη η υγρασία, μεγαλύτερη η παρουσία μικροσωματιδίων γύρης, κεριού κλπ., τόσο ταχύτερα συντελείται η κρυστάλλωση. Η ρευστοποίησή του πραγματοποιείται σε Μπεν μαρί, στους 45 με 50 βαθμούς κελσίου χωρίς να χάνει τη θρεπτική του αξία.

 ΚΑΡΥΣΤΙΑ- ΕΝΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η εξαιρετική ποιότητα των μελισσοκομικών προϊόντων της Νότιας Καρυστίας οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον της με το ποικιλόμορφο τοπίο και κλίμα. Με σημείο αναφοράς το όρος Όχη, που δεσπόζει με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (1398 μ. υψόμετρο), δημιουργούνται κορυφογραμμές βορειοανατολικά και ανατολικά έως το Αιγαίο, με απότομο ανάγλυφο και νοτιοδυτικά και νότια έως τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, με ομαλότερο ανάγλυφο. Αυτή η διαφοροποίηση του αναγλύφου είναι που δημιουργεί διαφορές στο κλίμα και τη βλάστηση μεταξύ ορεινών και πεδινών περιοχών, συντηρώντας στην περιοχή ένα βοτανικό κήπο μοναδικής ποικιλίας από επτακόσια και περισσότερα είδη φυτών, ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και κάποια είναι ενδημικά (Βλάμη, 2000). Η μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει κυρίως φρύγανα, ως επί το πλείστον αρωματικά φυτά, που την άνοιξη και το καλοκαίρι μετατρέπουν την επιφάνεια της γης σε έναν απέραντο ανθότοπο. Ανάμεσά τους θα αναφέρουμε την άσπρη και την κόκκινη λαδανιά, την άγρια λεβάντα, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το αλογοθύμαρο, τη ρίγανη και τη χαμορίγανη, τη θρούμπη, τον ακονιζό το τσάι του βουνού (Sideritis euboica), ένα από τα σημαντικότερα ενδημικά φυτά της Εύβοιας(Βλάμη, 2000), τη λευκή ερείκη και τη φθινοπωρινή πορφυρή ερείκη, που οι θάμνοι της χρωματίζουν ολόκληρες πλαγιές, με τους ερεικώνες να ανθίζουν σταδιακά από τα ορεινά προς τα πεδινά, κλπ.. Εκτός από τα φρύγανα απαντώνται λιβάδια πολύχρωμων αγριολούλουδων, πλούσιων σε μελισσοκομικά βολβόφυτα, αγρωστώδη και θερόφυτα. Ακολουθούν τα δενδρώδη ή οι μεγάλοι θάμνοι όπως η καναπίτσα, η κουμαριά, το πουρνάρι, ο βάτος κλπ., ο αναρριχητικός κισσός, καθώς επίσης και τα γηραιά δάση καστανιάς, που σώζονται ακόμα στις πλαγιές του όρους Όχη (Βλάμη, 2000).

Σε αυτό το ευλογημένο από τη φύση μελισσοκομικό περιβάλλον συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι σύγχρονοι μελισσοκόμοι της Καρυστίας διατηρώντας την παράδοση αιώνων. Έχοντας συσσωρεύσει την εμπειρία των προγόνων τους, αναγνωρίζουν τις ανθοφορίες, οι οποίες διαφοροποιούνται αναλόγως του χρόνου, επιλέγουν τις θέσεις εγκατάστασης των μελισσιών τους αναλόγως της εποχής, ώστε να εξασφαλίζεται η βόσκηση αποκλειστικά από άγρια άνθη, μακριά από καλλιέργειες και καταφέρνουν να συγκομίζουν μέλι τρεις φορές το χρόνο.

Η συγκομιδή ξεκινά με το ανοιξιάτικο μέλι ανθέων ή Μαγιάτικο, όπως είναι γνωστό, το οποίο παράγεται από την πλούσια ποικιλία αγριολούλουδων της εποχής, συνεχίζεται με το αρωματικό και λαμπερό καλοκαιρινό Θυμαρίσιο μέλι και ολοκληρώνεται με το εξαιρετικά θρεπτικό και μεστό σε πυκνότητα, γεύση και άρωμα χειμωνιάτικο μέλι, το ξεχωριστό καρυστινό ΠΟΠ Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας" εύχεται σε όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής να έχουν καλή συγκομιδή και να φτάσει το ΠΟΠ Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri τόσο ψηλά όσο αξίζει.

Το ΔΣ του

Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου 

"Δημήτρης Ρήγας"

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Βλάμη, Β. (2000). "Η περιοχή της Όχης Κάρυστος - Μαρμάρι - Καφηρέας", ΥΠΕΧΩΔΕ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας ΤΕΝΑΕ ΑΕ, Οίκος - Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΠΕ.

Γιοχάλας, Τ. (2002). "Εύβοια - Τα Αρβανίτικα", Πατάκης, Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

  ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Το ChatGPT είπε: Για να δημιουργήσετε φάκελο κα...