Στα βίντεο που βλέπετε στην ανάρτηση είναι οι εισηγήσεις της υφυπουργού Άννας Μάνη και του δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου.
Μετά το Μέλι Καρύστου με την επίσημη ονομασία "ΠΟΠ ΜΕΛΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚIΣΣΟΥΡΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ" που πήρε την πιστοποίηση τον Απρίλιο του 2024, μετά από προσπάθειες του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου με πρόεδρο τον Κώστα Παντελή, και την δρομολόγιση του φακέλου για ΠΟΠ το ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καρύστου με πρόεδρο τον Βαγγέλη Σφυρίδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς, ήρθε και η σειρά για την πλάκα Καρύστου με την σημερινή συνάντηση μεταξύ Κυβερνητικών εκπροσώπων, βουλευτών Ευβοίας της Ν.Δ , της Δημοτικής Αρχής και των οικοδεσποτών της εκδήλωσης, δηλ των λατόμων της περιοχής και του προέδρου του Συλλόγου Λατόμων, Σωτήρη Κρίσιλια.Συγκεκριμένα στην συνάντηση παρευρέθηκαν η υφυπουργός Ανάπτυξης και αρμόδια για την Βιομηχανία και βιοτεχνία, Άννα Μάνη, ο διευθυντής του ΕΑΓΜΕ (Ορυκτών πόρων και Μεταλλευτικής) Κώστας Λασκαρίδης, ο Κώστας Κανελόπουλος του ΕΟΒΙ ( Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) , η προισταμένη διευθύντρια του ΥπουργείουΠαναγούλα Πασχάλη. Οι βουλευτές Θανάσης Ζεμπίλης, Σίμος Κεδίκογλου και Κωσταντίνα Καραμπατσόλη. Από την Περιφέρεια παρευρέθηκε ο Κώστας Γαλάνης Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, και από τον δήμο Καρύστου, ο Δήμαρχος Λευτέρης Ραβιόλος, ο πρόεδρος της Δ.Ε Καρύστου, Βαγγέλης Σπύρου και οι Αντιδήμαρχοι, Μαρία Κανέλου, Χαρούλα Βουγιούκα, Σωτηρία Πολίτη και Γεωργία Τούρλα.Πολλοί επαγγελματίες λατόμοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους ομιλητές οι οποίοι εξέφρασαν την στήριξη και τον ενθουσιασμό τους θα έλεγα, σε αυτήν την προσπάθεια.
Ο κ.Γαλάνης ενημέρωσε τους λατόμους ότι η παρουσία τους και η συμμετοχή τους στις εκθέσεις Υλικών Οικοδομής του εξωτερικού είναι επιδοτούμενες και εκεί μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις παγκόσμιες αγορές.
Ο κ.Κεδίκογλου αναφέρθηκε στα προβλήματα γενικά της περιοχής μας και τόνισε την ανάγκη για να λυθεί το θέμα των αδειών και να συνεχίσει η σύνδεση μας με τις Κυκλάδες, όπως και η κ.Καραπατσόλη δήλωσε τον ενθουσιασμό της για να στηριχθεί κάθε ενέργεια που θα φέρει εισόδημα και αναδείξει την περιοχή μας.
Τα βήματα για να κατατεθεί ένας έτοιμος φάκελος δεν είναι πολλά αλλά είναι ουσιαστικά όπως μας εξήγησε η κ.Πασχάλη.
Πρώτα πρέπει να υπάρχει ένα προιόν του οποίου η παραγωγή να συνδέεται αποκλειστικά με έναν τόπο. Δεύτερον να υπάρχει μια ομάδα παραγωγών που να στηρίζει την ροή του προιόντος και τρίτον ,να υποβληθεί αίτημα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Όσο αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης του φακέλου, αυτός εξαρτάται από τον χρόνο που θα χρειαστεί κυρίως, να συνταχθεί και να είναι όλα έτοιμα.
Όπως είπε ο κ.Κανελόπουλους από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η κυβέρηση κάνει μια πανεθνική προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης όλων των προιόντων μας, έτσι ώστε να είμαστε σαν χώρα ανταγωνιστικοί και να κερδίζουμε μέρος των αγορών.
Στην παρουσίαση του κ.Λασκαρίδη μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα όχι μόνο για το προιόν αλλά και την ιστορία του πως δημιουργήθηκε η πιστοποίηση προέλευσης. Η Ινδία το 2003 θέσπισε τον όρο Γεωγραφικής προέλευσης για να διαφυλάξη τα εθνικά της μάρμαρα από τα οποία είναι κτισμένο το Taj Mahal. Τον Μάρτιο του 2014 η Γαλλία νομοθέτησε για την διαφύλαξη προέλευσης των πετρωμάτων της και δημιουργήθηκε η ταυτότητα υλικού. Στην αρχή υπήρξε δυσπιστία για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της ταυτότητας υλικού αλλά στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι έχει πολλά οφέλη.
Υπάρχει μια σημαντική εικόνα στον καταναλωτή, βοηθά στην υπογραφή δημοσίων συμβάσεων, και είναι σημαντική για την επαγγελματοποίηση του κάθε κλάδου.
Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι όλα συναινούν ώστε να έχουν σύντομα ευχάριστα νέα και για την πλάκα Καρύστου που πρέπει χωρίς τα βαρίδια και τα προβλήματα του παρελθόντος να προχωρήσει στο μέλλον.
Καλή επιτυχία.
Ο χαιρετισμός του δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου στην εκδήλώση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου