Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών υποφέρει και περιμένει να ξυπνήσει το υπουργείο πολιτισμού.









Πριν μερικά χρόνια με πρωτοβουλία του Ιερέα του ναού και των κατοίκων, είχαν γίνει κινητοποιήσεις που κατέληξαν στην χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μνημείου. Ταυτόχρονα έγιναν και διαβήματα από τον Δήμο και βουλευτές. Επίσης, έγινε και επίσκεψη του Δημάρχου στο γραφείο της υπουργού για τα μνημεία μας. Στην συνέχεια, οι εργασίες άρχισαν και έχουν μείνει στην μέση. 

Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι και ο ιερέας Γιώργος Βλάχος, έχουν ταχθεί στην διάσωση του μνημείου. Η μελέτη για την αποκατάσταση του ναού έγινε με χρήματα που συγκέντρωσαν οι ίδιοι και το κράτος τους ταλαιπωρεί μαζί με το μνημείο τόσα χρόνια.

Το έργο έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει από τις 31-12- 2021 αλλά με μεγάλη μας θλίψη βλέπουμε ότι έχει βαλτώσει και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για συνέχιση τους, τα πράγματα παραμένουν όπως έχουν. Δηλ. την εκκλησία κλειστή, εργασίες στην μέση και προσευχές για συγχώρεση των αμαρτωλών που δεν σώνουν να τελειώσουν μια δουλειά που ξεκίνησαν.

Τώρα έχουμε εκλογές, και άντε να δούμε ποιος θα μπει στο υπουργείο και πότε θα δεήσει να δει τις εκκρεμείς υποθέσεις και να δώσει προτεραιότητα και τα λοιπά και τα λοιπά.

Με λίγα λόγια και απλά, το έργο έπρεπε να έχει τελειώσει και για αυτό πρέπει να πέσει το χρήμα στον κωδικό και να αρχίσουν οι εργασίες άμεσα να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι.




Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού για τη Διάσωση του Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρύστου

H Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Διάσωση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια, Δ. Καρύστου έστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη.

Προς:
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δρ. Λίνα Μενδώνη
Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 Αθήνα

Κάρυστος, 19-7-2019

Θέμα: ‘Ακρως επείγον – Διάσωση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καλύβια, Δ. Καρύστου

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

σας ευχόμαστε δύναμη και υγεία, ώστε να φέρετε εις πέρας το δύσκολο έργο σας.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία των κατοίκων για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια του Δήμου Καρύστου, ο οποίος αποτελεί το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Καρυστίας. Χρονολογείται περίπου στο 1200 μ.Χ. και ανήκει στον σύνθετο τετρακιόνιο τύπο σταυροειδών ναών.

Τα τελευταία χρόνια οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον Ναό. Η υγρασία και η μούχλα είναι σχεδόν παντού εμφανής, με τον τρούλο να βρίσκεται υπό κατάρρευση, θέτοντας σε κίνδυνο τον ιερέα και το ποίμνιο. Τα νερά που εισέρχονται εδώ και χρόνια στον Ναό, κυρίως από τον τρούλο, διαβρώνουν σταδιακά την τοιχοποιία και καταστρέφουν πολύτιμες αγιογραφίες (βλ. παράρτημα).

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μελέτη για την ανάπλαση του Ναού, την οποία έχει εκπονήσει η κ. Ελένη-Αθηνά Αγγελή (αρχιτέκτων μηχανικός-αναστηλώτρια) και έχει ομόφωνα εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Πράξη του με αριθ. 30/04-12-2012). Στις 9. Απριλίου 2013 ακολούθησε και η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Αριθ. Πρωτ. ΥΠΑΙΘΠΑ-ΓΓΠ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ 51073/7716/1290).

Δυστυχώς όμως, και παρά τις προφορικές και έγγραφες διαβεβαιώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ότι η αποκατάσταση του Ναού επείγει και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και μάλιστα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019, δεν βλέπουμε τους τελευταίους μήνες καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας θα καλύψει την δαπάνη αποκατάστασης του Ναού ύψους 50.000 Ευρώ, όπως μας έχει ενημερώσει, από Εθνικούς Πόρους. Η στασιμότητα μας ανησυχεί. Σας παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα.

Μετά τιμής

Αικατερίνη Αποστολάτου
Βασιλική Βαρελά
‘Αννα Καρύκα
Σοφία Κόλλια
Ιωάννης Μανώλης
Δήμητρα Σπανομαρκίδη

 

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου

27 Ιουνίου 2022,


Το βυζαντινό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου επισκέφτηκε σήμερα ο Θανάσης Ζεμπίλης, όπου και πραγματοποίησε αυτοψία για τις εργασίες αποκατάστασης. Ο Βουλευτής Ευβοίας ενημερώθηκε από τον ιερέα του ναού πατέρα Γεώργιο Βλάχο και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καλυβίων Δημήτρη Σταμπέλο, για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εργασίες αναστήλωσης που γίνονται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



Ως γνωστόν, ο Θανάσης Ζεμπίλης έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και είχε παρέμβει για το ζήτημα στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Επίσης, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε ζητήσει με την αρ.πρωτ.: 1496/26-2-2020 Ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού την χρηματοδότηση του έργου. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, ήταν η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού, ύψους 50.000 €, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Βουλευτής Ευβοίας βρίσκεται σε συχνή επαφή με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας κυρία Αγγελική Σίμωσι, για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης. Ο Θανάσης Ζεμπίλης δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης, δεδομένου ότι πρόκειται για τον βασικό ενοριακό ναό στα Καλύβια που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο προς χρήση προκειμένου να τελούνται απρόσκοπτα οι λειτουργίες.

Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών χρονολογείται στα βυζαντινά χρόνια και περί το 1.200 μ.χ., ενώ το 1966 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο. Πρόκειται για ναό σύνθετο τετρακιόνιο με τρούλο και σταυρεπίστεγο και με πολλά αξιόλογα στοιχεία γλυπτού αρχιτεκτονικού διακόσμου. Είναι, μάλιστα, δικκλήσι, αφού η εσωτερική πόρτα στη νότια πλευρά του οδηγεί σε δεύτερο ναό, προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Σώζονται πολλές και εξαιρετικές αγιογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://eviaportal.gr/synechizontai-ergasies-apokatastasis-i-n-pammegiston-taksiarchon-sta-kalyvia-karystou/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

. Η εκτέλεση του έργου έχει έναρξη την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης και λήξη την 31-12-2021.

(https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%94%CE%9E%CE%9C4653%CE%A04-%CE%9A%CE%91%CE%A3?inline=true) :


”1. Εγκρίνουμε την εκτέλεση εργασιών του έργου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου, στο Δήμο Καρύστου Π.Ε. Ευβοίας», απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
2. Το έργο που θα εκτελεστεί αφορά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου του Δήμου Καρύστου, ξεκινώντας από τη στερέωση – αποκατάσταση της στέγης του ναού και ιδιαιτέρως του τρούλου, ο οποίος λόγω ανεπαρκούς μόνωσης παρουσιάζει εκτεταμένη κατερχόμενη υγρασία.
Το έργο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:
Α) Επισκευή του τρούλου με εξυγίανση του θόλου του, αντικατάσταση των παραθύρων του και κατασκευή νέας μονωμένης επικάλυψης.
B) Καθαίρεση των εσωτερικών νεοτερικών επιχρισμάτων και την αποκάλυψη και του λοξότμητου πώρινου κυματίου στην απόληξή της.
Γ) Αρμολόγημα της τοιχοποιίας εσωτερικά και εξωτερικά.
Δ) Αποκατάσταση - συντήρηση του λίθινου δαπέδου.
Ε) Αντικατάσταση των κουφωμάτων που είναι ασύμβατα με την αισθητική του μνημείου.
ΣΤ) Αποξήλωση των καλωδίων και την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού με αισθητική συμβατή με αυτή του μνημείου.
Όλες οι εργασίες θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε με την υπ΄αρ. 4 του προοιμίου της παρούσας Υπουργική Απόφαση.
3. Για την εκτέλεση του έργου εγκρίνεται η πρόσληψη του κάτωθι προσωπικού:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ+δυνατ. παράτασης ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝ. ΚΟΣΤΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός 6 1.500 € 9.000 €
Εργατοτεχνίτης 3 1.500 € 4.500 €
Εργατοτεχνίτης 3 1.500 € 4.500 €
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ 18.000 €
4. Όπου υπάρχει ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης των ανωτέρω εργασιών, οι οποίες δύνανται να προκύψουν κατά την εξέλιξη του έργου, θα υποβληθούν προς έγκριση οι ανάλογες μελέτες.
5. Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών, την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού και κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του έργου, έχει εγκριθεί κατ’ αρχάς η κατανομή πίστωσης, ως προκαταβολή, του ποσού των 50.000 € από το έργο με κωδικό 2014ΣΕ51400000 (π.κ. 1960ΣΕ01400001) «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2020.
6. Η εκτέλεση του έργου έχει έναρξη την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης και λήξη την 31-12-2021.
7. Με την περαίωση των εργασιών να εκδοθεί σχετική βεβαίωση περαίωσης και η προβλεπόμενη από το άρθρο 9 παρ. 6 του Π.Δ. 24/2019 έκθεση απολογισμού του έργου.
Τα στοιχεία αυτά να κοινοποιηθούν και στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου