Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Γιατί είναι σημαντική η παράσταση "ΕΝ ΧΟΡΩ" του Σ. "Τεχνης Φίλοι"

Το Σάββατο το βράδυ είχαμε την μεγάλη χαρά να παρακολουθήσουμε την παράσταση του Συλλόγου "Τέχνης Φίλοι" της κ.Σοφίας Ντενούλη ,στο κλειστό Γυμναστήριο Καρύστου.

Ήταν μια ιδαίτερα σημαντική παράσταση για πολλούς λόγους.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε την μεγάλη πρόοδο και την εκπαίδευση των παιδιών που ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ από διάφορες ιώσεις φέτος και τους αξίζουν πάρα πολλά συγχατηρήρια για την προσοχή και την επιμονή τους.

Ένας άλλος σπουδαίος λόγος κατά την γνώμη μου, είναι η επαφή που είχαν τα παιδιά με τους αρχαίους μας μύθους- που αν ξεπεράσει κανείς την επιφανειακή ανάγνωση- θα δει μεγάλα νοήματα, συμβολισμούς και διδάγματα τα οποία τοποθετούν τον άνθρωπο μέσα στην φύση και όχι πάνω από αυτήν. Η αρχαία μας παράδοση είναι μια πηγή έμπνευσης σε κάθε τέχνη και κάθε επιστήμη έτσι, στα παιδιά μας πρέπει να καλλιεργείται η γνώση και κατ΄επέκταση η ευαισθησία μαζί με  το ενδιαφέρον για έναν πολιτισμό που έδωσε το έναυσμα πολλών άλλων πολιτισμών στον κόσμο.

Το πάντρεμα των παραδοσιακών οργάνων με την πιο πρόσφατη έντεχνη ελληνική μουσική μαζί με την κλασσική, δίνει στους μαθητευόμενους το μήνυμα του σεβασμού της μουσικής μας, της αναγνώρισης της καλής μουσικής -είτε αυτή είναι παραδοσιακή είτε ευρωπαική.  Η Μουσική είναι μια, και η ιστορία της περνά μέσα από την ιστορία του κόσμου. Ακούγοντας τα κομμάτια, ήταν σαν να διάβαζες ένα βιβλίο που το κάθε κεφάλαιο μας εξηγούσε κάποια διαφορετική περίοδο.

Για τον τελευταίο λόγο αλλά πολύ σπουδαίο, θα ήθελα να σημειώσω την συμμετοχή της ομάδας της Μαριάννας Σφυρίδη . Ένα παιδί που μεγάλωσε και ομόρφηνε στην τέχνη της αλλά δεν ξέχασε ούτε την σχολή της, ούτε την πόλη της. Μπορεί να ταξιδεύει στον κόσμο και να διευρύνει τους ορίζοντες της αλλά γυρίζει σε μας να μας δείξει πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να τα μάθουμε αλλιώς.

Κάθε είδους εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει πάνω από όλα να μην ξεχνά την ευθύνη της εκπαιδευτικής  αποστολής της, την σοβαρότητα και τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει στα άτομα και στον σκοπό της. Πιστεύω ότι σε αυτήν την παράσταση, όλα αυτά συναντήθηκαν και ελπίζω να κινητοποίησαν την περιέργεια στα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον μαγικό κόσμο της αρχαίας μας ιστορίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...