Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ο ΔΉΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ

 

Ο ΔΉΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ
Την Τρίτη κατατέθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Δήμου Καρύστου Αντώνη Σηφάκη αίτηση ακύρωσης της άδειας για μπαταρίες αποθήκευσης αιολικής ενέργειας στην θέση ΣΠΑΤΑ ΔΕ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας
Την άδεια υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ηλίας Κυρμανιδης με την κάλυψη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος
Ο ΣΠΠΕΝΚ είχε κάνει αίτηση ανάκλησης αυτής της άδειας στα τέλη Γενάρη του 2023
Η Σύμβουλος Άννα Καρύκα έθεσε αυτήν την αίτηση σε ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η παράταξη του Φάνη Σπανού την καταψήφισε.
Στη συνέχεια ο Δήμος Καρύστου έκανε επίσης αίτηση ανάκλησης αυτής της άδειας και η Περιφέρεια δεν απάντησε ποτέ , άρα σιωπηρά δεν τη δέχτηκε .
Μετά από την άρνηση της Περιφέρειας να ανακαλέσει την άδεια που εξέδωσε , ο Δήμος Καρύστου αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση αυτής της επικίνδυνης επένδυσης.
Τα επιχειρήματα είναι πολλά διότι θυμίζουμε πως εγκαταστάσεις μπαταριών λιθίου σημαίνει :
♦️Δέσμευση τεραστίων εκτάσεων πεδινών περιοχών και αποψίλωση αυτών από βλάστηση
♦️Κίνδυνο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που δεν σβήνουν εύκολα με κανένα τρόπο
♦️Κίνδυνο διαρροής τοξικών ουσιών από τις μπαταρίες στο υπέδαφος με αποτέλεσμα μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
♦️Tα αέρια που απελευθερώνονται μετά από φωτιά σε Li-BESS (Li-BESS = Lithium Battery Energy Storage Systems) είναι τοξικά, εύφλεκτα, επιβαρυντικά για το περιβάλλον, για την υγεία, για τα ζώα, για τις καλλιέργειες, είναι διαβρωτικά κλπ. Αναζητήστε τα: HF (Hydrofluoric Acid), SO2 (Sulfur Dioxide), CO (Carbon Monoxide) PAH (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), VDC Volatile Organic Compounds, HCN Hydrogen Cyanide.
♦️Η σεισμικότητα της περιοχής που εκδηλώθηκε το 2022 και αρχές του 2023 είναι απαγορευτική για την εγκατάσταση μπαταριών στην περιοχή. Οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε πάρκα Li-BESS είναι πολλές και καταστροφικές!!
♦️Το Λίθιο και το Κοβάλτιο 🔹δεν είναι ανανεώσιμες ύλες 🔹και προκαλούν καταστροφή στο περιβάλλον από την εξόρυξη, επεξεργασία μέχρι την χρήση τους
♦️Τέλος η ανακύκλωση των υλικών των μπαταριών μετά την λήξη τους είναι άκρως προβληματική και δεν αναφέρεται στην στοιχειώδη μελέτη περιβάλλοντος που υπάρχει μέσα στον φάκελλο της άδειας , ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ !!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου σε πρόσφατη απόφαση του απέρριψε την εγκατάσταση συσσωρευτών ( μπαταριών ) στα όρια του Δήμου Καρύστου και αποφάσισε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ακύρωση των αδειών αυτών των επικίνδυνων εγκαταστάσεων .
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο


Όλες οι αντιδράσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου