ΘΕΜΑ: "Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια "
Την Κυριακή 28/4/2024, δεκατέσσερις μελισσοκόμοι του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας" είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος κατάρτησης «Βασιλοτροφία: αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια».
Στα πλαίσια του προγράμματος, κατά τη δεύτερη φάση, πραγματοποιήθηκε πρακτική εφαρμογή πεδίου, με την μέθοδο εμβολιασμού με βελονάκι, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών βασιλοτρόφων: Ορέστη Λουκέρη και Βαγγέλη Νταλέ. Για το σκοπό της εκπαίδευσης οι μελισσοκόμοι οργανώθηκαν σε τέσσερεις ομάδες, οι οποίες φιλοξενήθηκαν αντίστοιχα στα μελισσοκομεία των συναδέλφων Παναγιώτη Μάρκου, Παναγιώτη Μπερέτη, Βαγγέλη Σιδέρη για την περιοχή της Καρύστου και Αποστόλου Τούντα για την περιοχή των Στύρων.
Κύριος σκοπός της δράσης είναι να υποστηριχθεί έως και το 50% των μελισσοκόμων της Εύβοιας με 6.000 έως 9.000 βασιλικά κελιά, βελτιστοποιώντας το ενδημικό γενετικό υλικό και αναπτύσσοντας ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη.
Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλή τον Επίκουρο Καθηγητή κο Γεώργιο Γκόρα.
Την Κυριακή 24/3/2024, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου, είχε προηγηθεί θεωρητική ενημέρωση για τη Βασιλοτροφία αλλά και τις ασθένειες των μελισσών, με εισηγητή τον κο Γεώργιο Γκόρα. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη πρακτικής εφαρμογής στο μελισσοκομείο του π. Γεωργίου Μαρίζα από εκπαιδευμένους βασιλοτρόφους του εν λόγω προγράμματος.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση και την εταιρία APIVITA.
Το Δ.Σ. του
Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου
" Δημήτρης Ρήγας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου