Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Συζητήσεις για τον τουρισμό και αγωνίες εν όψη Καλοκαιριού.

Πριν από μερικές μέρες έγινε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνάντηση ανάμεσα στους επαγγελματίες τουρισμού και ακούστηκαν προβληματισμοί και πολλές ιδέες.

Μια που μας έκανε εντύπωση ήταν η πρόταση για το καταφύγιο ,δηλ πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Πρώτα από όλα πρέπει να συντηρηθεί και θα ήταν ωραία να υπήρχε κάποιος εκεί το καλοκαίρι που θα φρόντιζε τους επισκέπτες οι οποίοι θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε ποδηλασία η ιππασία η περιπάτους. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να είναι επένδυση κάποιου επιχειρηματία γιατί αλλιώς πως? Το καταφύγιο είναι μέρος του Ιδρύματος Γιοκαλά επομένως το ΔΣ του Ιδρύματος είναι αρμόδιο για οποιαδήποτε κουβέντα αν δεν κάνω λάθος βέβαια σε κάτι.

Επειδή τόσα χρόνια έχω διαβάσει όλα τα τεύχη της Καρυστινής από τότε σχεδόν που εκδόθηκε όπως και των άλλων εφημερίδων που υπήρξαν στην περιοχή μας για το αρχείο που υπάρχει σε αυτό εδώ το blog, όπως και επειδή έχω παρακολουθήσει ότι έχει γίνει σχετικά με τον τουρισμό τα τελευταία 15 χρόνια , ξέρω ότι όλοι οι δήμαρχοι συμμετείχαν σε πάρα πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Η προηγούμενη και η τωρινή δημοτική αρχή έχει κάνει ανοίγματα στην Γαλλία με τον αδελφοποιημένο δήμο, έχει κάνει μετά από πρόσκληση πανεπιστημίου ολόκληρη μελέτη για το θέμα, έχουν γίνει ημερίδες και διημερίδες και σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς δήμους. Έχουν εκδοθεί πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων και στα αγγλικά όπως και χάρτες που μπορείται να βρείτε στο τουριστικό γραφείο του κ.Λαγώνικου. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για την περιοχή μας. Στην βιβλιοθήκη μπορεί ο καθένας να βρει πάρα πολλά ενδιαφέροντα βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία και στην λαογραφία με πιο πρόσφατο το δίτομο βιβλίο του κ.Κούκιου.-

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την καταγραφή της τοπικής κουζίνας όπου και εκδόθηκε και το αντίστοιχο βιβλίο που περιλαμβάνει συνταγές από όλη την Εύβοια σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια της κ.Αγιοστρατίτη, όπως και πάλι από την ίδια, η συμμετοχή της στην προσπάθεια για την ένταξη στο νησιώτικο καθεστώς ήταν καθοριστική και μας επιτρέπει την σύνδεση με Κυκλάδες.

Έχουν υπάρξει πλήθος, αμέτρητα δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, έχουν γυριστεί βίντεο και έχουν σταλεί σε εκθέσεις , έχουν φιλοξενηθεί αμέτρητες αποστολές τουριστικών πρακτόρων και φυσικά όλοι γνωρίζεται τις προωθητικές παρουσιάσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Ότι και να κάνει κάποιος όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον επαγγελματία και φυσικά δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που δεν γνωρίζω. 

Έχουμε ωραιότατα και βραβευμένα ξενοδοχεία, και έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά καταλύματα . 

Αυτό που δεν έχουμε , αυτό που θα βοηθούσε όσο και να μη το πιστεύει κάποιος όταν το ακούει, είναι η κοινή συνείδηση , ο κοινός στόχος να αναπτυχθεί ακόμα έστω και  λίγο περισσότερο αυτό το προιόν. να βρούμε ένα κοινό στίγμα που θα δώσει ένα κονό όραμα. Μεγάλα λόγια θα μου πεις...μπορεί.

Αυτή την εποχή οργανωμένες  δραστηριότητες είναι η περιηγήσεις και οι καταδήσεις του κ.Δικέλα, όπως και το  Karystos camp που δίνει καταπληκτικές ευκαιρίες μάθησης και παιχνιδιού στα παιδιά ντόπιων, και φιλοξενούμενων. Υπάρχει μια προσπάθεια για τα ποδήλατα που ελπίζω να ευοδώσει και οι πεζοπορίες με οδηγούς βουνού. Μεγάλη βοήθεια τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που θα πάμε να γνωρίσουμε με τον τουριστικό σύνδεσμο. ΄
Φέτος θα λειτουργήσει και για πρώτη φορά Camping!

Υπάρχουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες, όπως και το θέατρο που φέτος θα κάνει θραύση!!

Πολλά πρέπει να γίνουν αλλά θα ήταν ευχής έργο να υπήρχαν επαγγελματίες που θα τολμούσαν να ανοίξουν τα φτερά τους και να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας σε διάφορες δραστηριότητες.  Ένα παράδειγμα , φωτεινό θα έλεγα, είναι ο καταράκτης στον Πλατανιστό που από την εποχή του κ.Καρύκα που ξεκίνησε το έργο, έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από τις δημοτικές αρχές και τους συλλόγους και τους κατοίκους. Μοιράστηκαν δηλαδή αυτό το κάτι που θα έδινε στο χωριό τους ένα ξεχωριστό στίγμα, μια δική του ιστορία. Και τα έχουν καταφέρει. Μακάρι να είχαμε τέτοια παραδείγματα και τέτοιες παρέες σε όλα τα χωριά.

Η επισκεψιμότητα εξαρτάται από πολλές αιτίες όπως τα σταθερά δρομολόγια των καραβιών, κάτι που στην ελεύθερη οικονομία που ζούμε είναι δύσκολο να επέμβουμε. Εξαρτάται από τις υποδομές που έχει ευθύνη της η περιφέρεια, αλλά και εκεί παρά τις προσπάθειες που γίνονται, φαίνονται πάντα λίγες μιας και ανήκουμε στην Στερεά όπου υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι νομοί με τις δικές τους ανάγκες.

Με την ευχή για μια καλή σεζόν και ευχαριστημένους επισκέπτες που θα γεμίσουν όμορφες αναμνήσεις ας περιμένουμε το Πάσχα για να ανοίξει και επίσημα η τουριστική μας περίοδος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ - Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά

  Εργατική Πρωτομαγιά στην Κάρυστο και το Μαρμάρι Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία της Εθνικής Αντίσ...