Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Το χρονικό της εμπόδισης της ανέγερσης του ανεμολογικού ιστού στην θέση Κούρμαλη στην Κάρυστο.

Την Δευτέρα το πρωί περίπου στις 11.30 με πήρε τηλέφωνο ο Βαγγέλης ο Σφυρίδης και με ενημέρωσε ότι ένας βοσκός τον ειδοποίησε ότι έχουν ανέβει στο σημείο συνεργεία για την ανέγερση του ανεμολογικού ιστού για το έργο , και ότι έχουμε ραντεβού στο Κτήμα Νικόλα για να ξεκινήσουμε από εκεί για το σημείο για να σταματήσουμε τα έργα. Ο Βαγγέλης Σφυρίδης προσπαθούσε επί ώρες να ειδοποιήσει όσους πιο πολλούς μπορούσε και πήρε τηλ όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο.

Αφού μαζευτήκαμε περίπου 15 άτομα ξεκινήσαμε για το σημείο. Μετά από λίγη ώρα σε πολύ δύσκολο χωματόδρομο φτάσαμε στο σημείο.

Εκεί μας είπαν ότι είχαν όλες τις άδειες,ενώ δεν είχαν από την αρχαιολογία και αφού πέρασε αρκετή ώρα, τελικά σταμάτησαν. Και έτσι αποφασίστηκε να συναντηθούμε το βράδυ για να δούμε πως θα προχωρήσουμε.






Πράγματι, έτσι και έγινε και το βράδυ μαζευτήκαμε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου όπου αποφασίσαμε να πάμε την επομένη το πρωί για να εμποδίσουμε την αρχαιολόγο να ανέβει στο σημείο και κατ' επέκταση την συνέχιση του έργου. Και ανέβασα το ακόλουθο μήνυμα το facebook.



15/4/2024 

Ευρεία σύσκεψη έγινε απόψε το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Καρύστου Πολυχρόνη Πολυχρονίου και της Αντιδημάρχου Μαρίας Κανέλλου Χουντάση, του Επικεφαλής της Ελλάσονος Αντιπολίτευσης Βαγγέλη Σφυρίδη της Δημοτικής Συμβούλου Άντας Γάσπαρη , προέδρων και μελών συλλόγων της Περιοχής και πολιτών. Το θέμα ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις εργασίες για τον ανεμολογικό ιστό στην Σφυριδούπουλη θέση Κούρμαλη, για τα αιολικά σε Λιβαδάκι και Λυκόρεμα.

Η απόφαση ήταν να απευθυνθεί κάλεσμα για αύριο Τρίτη το πρωί στις 6.30 στην είσοδο του δρόμου προς Σφυριδούπολη. Όσοι πιστοί, προσέρθετε.

Ανέβηκε η αφίσα στο facebook αλλά ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά πολλοί άνθρωποι για να έρθουν στην συγκέντρωση. 
Το πρωί στις 6.30 ήρθε ο Πολυχρόνης Πολυχρονίου και έφερε και όχημα του δήμου για να βοηθήσει στον αποκλεισμό του χωματόδρομου. Να σημειώσουμε ότι κανένας δεν εμποδίστηκε να πάει για δουλειά, η να περάσει από εκεί για να πάει όπου θέλει. Δηλαδή, το κλείσιμο ήταν αποκλειστικά για το έργο και δεν παρεμποδίστηκε κανένας πολίτης σε τίποτα.
Επίσης ήρθε και έμειναν πάρα πολύ ώρα η Αντιδήμαρχος Μαρία Κανέλου Χουντάση και η Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Τούρλα. Προς το μεσημέρι, πέρασε για λίγο ο Γιώργος Οικονόμου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι πέρασε ο πρόεδρος του Μαρμαρίου και ούτε καν στάθηκε , ούτε καν.....Δεν ήταν εννοείται το μόνο που με στενοχώρησε πάρα πολύ. Πιο πολύ ήταν η απουσία όλων των άλλων δημοτικών συμβούλων και το δημάρχου.
Σκεφτόμουν τον Δήμο Ικαρίας που έβγαλε ανακοίνωση ο δήμαρχος και καλούσε τους απανταχού Ικαριώτες να παραστούν στο Εφετείο για παρόμοιο θέμα, με σύσσωση παρουσία του δημοτικού συμβουλίου . Εδώ, ευτυχώς που ήταν ο βοσκός, ευτυχώς που ο Βαγγέλης είναι αγωνιστής , όσο για το ποιος υπέγραψε το "ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙ" και δεν φάνηκε καν ούτε στο σημείο, ουτε στην συνάντηση, ούτε την επομένη, ας το κρίνει ο καθένας .





Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και επικοινωνία με τους δικηγόρους του δήμου αλλά και του Συλλόγου Προστασίας Π.Ν.Κ, έγιναν νομικές ενέργειες που σταμάτησαν προσωρινά το έργο. Εν τω μεταξύ, ήρθε ένας κύριος ταξίαρχος με τα γαλόνια του και τα λοιπά και μας έλεγε διάφορα και άκουσε και αυτός άλλα διάφορα, εντελώς αδιάφορα για αυτόν που έχει το σήμα και τα όπλα να ισοπεδώσει οποιδήποτε αντίσταση όσων βλέπετε στην φωτο. Αν ήμασταν όμως 2000 άτομα εκεί, θα ήθελα να ξέρω ποιους θα ήθελε να πάει αυτόφορο. Είπε ότι αν βγει η απόφαση προς όφελος της εταιρίας θα έρθει με τα ΜΑΤ και πάλι σε ρωτάω, τι θα κάνουν τα ΜΑΤ αν βρουν μπροστά τους χιλιάδες ανθρώπους? Εκατοντάδες?  Θυμάστε τι έγινε στο λιμάνι? Είμασταν περίπου 300 άτομα και τα ΜΑΤ είχαν έρθει και τσαμπουκάδες έκαναν, και ευτυχώς τίποτα δεν έγινε και γλυτώσαμε το λιμάνι μας από το ξεφόρτωμα των ανεμογεννητριών. Δηλαδή ήταν πολύ λογικό να ξεφορτώνονται οι ανεμογεννήτριες στο λιμάνι, να αποθηκεύονται κοντά στο ξενοδοχείο Αναστασία και τις υπόλοιπες τουριστικές μονάδες που υπάρχουν εκεί, και από την άλλη πλευρά του κόλπου, μέσα στα σπίτια του Μπούρου που υποτίθεται είναι και οι παραλίες βιτρίνες της περιοχής. Και εκεί πάλι, οι κάτοικοι το απέτρεψαν μετά από μεγάλες προσπάθειες και τρεχάματα. 
Εκείνες τις κόκκινες γραμμές τις έχουμε ξεσκίσει στην κυριολεξία αφού τώρα πια έχουμε και τις μπαταρίες να μας φοβίζουν και να αγωνιούμε για την ζωή μας στην κυριολεξία. Ευτυχώς και στις μπαταρίες, μας ενημερώνει έγκαιρα η Κατερίνα από το Μόναχο!! 

Μας κάνουν ξένους στον τόπο μας, και αφού όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κρατήσουμε θερμοπύλες στα χωριά της Γούρνας, στον κάμπο και ότι άλλο έχει απομείνει, τότε τι είναι αυτοί που έρχονται ενάντια στην θέληση μας εκτός από κατακτητές?  Πως αλλιώς να τους αντιμετωπίζουμε?
Και εσένα αναγνώστη ποια είναι η θέση σου την επόμενη φορά? 
Εμένα η θέση μου θα είναι εκεί όπως ήταν και είναι πάντα. Θα κάτσω κάτω και θα κάνω τον Γκάντι. Τουλάχιστον να είναι οι πράξεις μου σύμφωνα με τα λόγια μου, να έχουν τα παιδιά μου μια προίκα από την μάνα τους ότι έκανε ότι πίστευε και εννοούσε ότι έλεγε.




Σημείωση
Σχετικά με τις άδειες που μας έδειξαν κλπ από υπηρεσίες κλπ, επειδή είναι πια πολλά χρόνια που ασχολούμε με αυτή την ιστορία, με λίγα λόγια όλες αυτές οι αποφάσεις είναι όπως πας στο κομμωτήριο. Κάθεσε εσύ η πελάτης- επενδυτής. Και λέει η κομμώτρια-κράτος-νόμος. "Πως θα θέλατε τα μαλλάκια σας σήμερα?"
Λέει η πελάτισσα - επενδυτής " Σήμερα τα θέλω έτσι" Και παίρνει η κομμώτρια-κράτος-νόμος , τα ψαλίδια και τις βούρτσες και κάνει το μαλλάκι όπως το θέλει η πελάτισσα .
Εμείς τώρα αν είμαστε οι τρίχες που μένουν στο κεφάλι η αυτές που πέφτουν και τις πετάνε στα σκουπίδια...τι να σας πω..όπως αισθάνεται ο καθένας.



Η ανακοίνωση της Λ.Σ.Κ που πάντα είναι αγωνιστικά παρόν.

Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου


Για δεύτερη μέρα δεν προχώρησαν οι εργασίες εγκατάστασης του ανεμολογικού ιστού που αποτελεί το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε Λυκορεμα και Λιβαδάκι.
Κάτω από την αποφασιστική παρουσία των κατοίκων της Καρύστου και του Μαρμαρίου, εκπροσώπων φορέων, δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων και παρά την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών αποτράπηκε η εγκατάσταση του ιστού.
Το επόμενο διάστημα απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση ώστε να μη συνεχιστούν οι εργασίες.
Φτάνει πια! Όχι αλλά αιολικά στην Καρυστία!

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
Μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις του κόσμου χτες και προχτές, καταφέραμε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού για τα αιολικά που θέλουν να εγκαταστήσουν στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδάκι έως Λυκόρεμα.
Παρότι προσπάθησαν να μας αιφνιδιάσουν την πρώτη μέρα, η κινητοποίηση του κόσμου ήταν άμεση. Μέσα σε δυο ώρες μαζεύτηκαν αρκετοί πολίτες και καταφέραμε να διακόψουμε τις εργασίες.
Την δεύτερη μέρα δεν κατάφεραν καν να ανέβουν στο βουνό. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πιο μεγάλη!
Ευχαριστώ όλους τους πολίτες και φορείς της περιοχής μας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, την αντιδήμαρχο κα Κανέλλου Μαρία, τους αντιδημάρχους κ Διγαλέτο Κώστα και κ Οικονόμου Γιώργο, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ Πολυχρονίου Πολυχρόνη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κα Τούρλα Γεωργία, κα Γάσπαρη Άντα, κ Παρασκευά Δημήτρη, τον πρόεδρο του Μαρμαρίου κ Τσαλιαγκό Νίκο, τους τοπικούς Συμβούλους Καρύστου κ Αλεξανδρή Βαγγέλη, κα Παπαμιχαήλ Ιωάννα, κα Κορδώνη Ρούλα.
Εκτός των νομικών διαδικασιών που προχωρούν, όλοι μαζί χωρίς εγωισμούς και πολιτικές αντιπαλότητες , αν χρειαστεί να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο πολλοί για να ανατρέψουμε αυτό το καταστροφικό έργο για την περιοχή μας!!!
Είμαστε σε επιφυλακή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Μουσικός Δίαυλος" ένα ταξίδι που συνεχίζεται με επιτυχία.

  Χθές το βράδυ παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη μουσική παράσταση με τραγούδια γυναικών συνθετριών με τίτλο 'Μελωδίες γένους θηλυκού&quo...