Τα καταλοιπα των πυρηνικων εργοστασιων γινονται πυρηνικα οπλα. Και τα πυρηνικα χρειαζονται πολεμους.Για να τα αδεισουν στην θαλασσα οπως στην Γιουγκοσλαβια η στην ερημο οπως στο Ιρακ. Και να μετατρεπουν τον πλανητη σε μια πυρηνικη χωματερη.
Θυμιζω ακομα την θεση πως η συγκεντρωση ενεργειας σε λιγα χερια και ο ελεγχος της απο πολυεθνικες η ακομα και κρατη ειναι εναντια στην δημοκρατια την αυτοδιευθυνση λαων και περιοχων τα πολιτικα δικαιωματα .Η ενεργεια σημερα ειναι εξουσια.
Οποιος την κατεχει εχει στα χερια του ενα οπλο εξουδετερωσης καθε επαναστασης καθε διεκδικησης απο τα κατω.
Και ακομα περισσοτερο οταν μιλαμε για τα πυρηνικα οποιος κατεχει την τεχνογνωσια τις πηγες πρωτων υλων(με πολεμους κατοχης) και την τεχνολογια μπορει να υποδουλωνει οχι μονο χωρες αλλα κομματια του πλανητη χωρις να πεσει μια σφαιρα.
Απλα με το γυρισμα ενος διακοπτη δεν υπαρχει νοσοκομειο , επικοινωνιες, συγκοινωνίες , τροφη, νερο, στρατος. Μονο σκοταδι
Η ενεργεια πρεπει να ειναι στα χερια των χρηστων. Οσο πιο κοντα τοσο πιο καλα. Πρεπει να ειναι ανανεωσιμη, οχι σπαταλη , απλη στην τεχνολογια της. Μονο αυταρκεις ενεργειακα πολιτες/ περιοχες/ περιφερειες, εχουν κατοχυρωμενη την ελευθερια και την δημοκρατια τους.
Τα πυρηνικα εργοστασια ειναι ο αυταρχικος εφιαλτης του μελλοντος.Η υποδουλωση μας σε εταιρειες και αυτοκρατοριες.
Απο την Χουντα ξεκινησε ο σχεδιασμος.Παραμονες Πολυτεχνειου τον Οκτωβρη του 1973 προχωρουσε η συμφωνια που ξεκινησε το 1971
Το »πράσινο φως» για το πυρηνικό εργοστάσιο δόθηκε το 1973
Το »πράσινο φως» για την δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου, δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1973 από τον υπουργό Ενέργειας Απόστολο Παπαγεωργίου, για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν την άποψη ότι προτιμούσε »αργές κινήσεις» στα ζητήματα πυρηνικής ενέργειας, όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη, πρόλαβαν τις εξελίξεις με αποτέλεσμα το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας να »παγώσει» για τουλάχιστον δύο μήνες.
Το πρόσωπο-κλειδί των διαπραγματεύσεων
Πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις εκείνη την περίοδο φαίνεται ότι είναι ο Δημήτριος Συμεών, ο οποίος ανέλαβε τον Μάρτιο του 1974 τη θέση του διευθυντή στο γραφείο πυρηνικής ενέργειας της ΔΕΗ. Ο Συμεών δήλωνε, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ότι η πρώτη πυρηνική μονάδα θα λειτουργούσε στην Ελλάδα το 1983, ενώ σε εκτιμήσεις του ανέφερε ότι έως το τέλος του 1989 η Ελλάδα θα είχε επτά πυρηνικά εργοστάσια των 600 μεγαβάτ.
Και συνεχιστηκε απο τον Καραμανλη τον γερο στην μεταπολιτευση που επιχειρηθηκε να ειναι η συνεχεια της χουντας με κοινοβουλευτικο μανδυα.Ενα σχεδιο κηδεμονευομενης απο τον στρατο «δημοκρατιας»που ειχε ξεκινησει απο την δεκαετια του 1960 και γινοταν προσπαθεια να υλοποιηθει τελικα απο τον εμπνευστη του Καραμανλη δεκα χρονια αργοτερα, μετα την πτωση της δικτατοριας.Εξ αλλου η χουντα εφερε τον Καραμανλη και συγκυβερνησε μαζι του τους πρωτους μηνες αντιμετωπιζοντας το λαικο κινημα.
Το 1976 ο τοτε πρωθυπουργος Κραμανλης ειχε προβλεψει πυρηνικο εργοστασιο μεσα σε δεκα χρονια στην χωρα μας.Τον Μαη του 1977 οι βουλευτες του ΚΚΕ υποβαλουν ερωτηση στη Βουλη
http://www.sofiascomments.com/2017/02/blog-post_44.html
● Τους κυνήγησαν.
Ήταν Απρίλιος του 1978 όταν κάτοικοι των χωριών της περιοχής του Καβοντορο αντιλήφθηκαν την παρουσία ξένων με μηχανήματα που πραγματοποιούσαν μετρήσεις.
Η φήμη ότι η Κάρυστος ήταν μία από τις υποψήφιες τοποθεσίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού είχε κυκλοφορήσει, αλλά δεν υπήρχε κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει το γεγονός.
Οι κομματικές παρατάξεις δεν έπαιρναν θέση, ενώ η κυβέρνηση Ράλλη δεν διέψευδε τις φήμες.
Οι ξένοι με τα μηχανήματα ήταν η απόδειξη και οι κάτοικοι των χωριών τούς κυνήγησαν με τα φτυάρια», αναφέρουν οι ντόπιοι εκείνη την εποχή.
Μοναδική εξαίρεση ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα στις 20 Μαΐου 1979 όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 8.000 άτομα.● Η εκποιζω. Η οικολογική οργάνωση η οποία πρωτοστάτησε στους αντιπυρηνικούς αγώνες που διήρκεσαν από το 1978 έως το 1980 ήταν η Ένωση για την Ποιότητα Ζωής, από την οποία προέκυψε η σημερινή καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.
Ήταν ο μοναδικός φορέας που έλεγε όχι στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Η κοινή γνώμη τότε είχε διχαστεί! υπήρχε μια μερίδα Ελλήνων που ήθελε τη δυτική τεχνολογία και άλλοι που ήθελαν την ανατολική!.
Το ίδιο ίσχυε και για το ουράνιο με το οποίο θα λειτουργούσε ο πυρηνικός σταθμός!.
Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά, ενώ η κυβέρνηση ήταν σαφώς υπέρ του πυρηνικού εργοστασίου…
Ανάμεσα στις δράσεις της οικολογικής οργάνωσης ήταν και η υποβολή υπομνημάτων στην κυβέρνηση Ράλλη, οργάνωση συγκεντρώσεων και ομιλιών με θέμα την επικίνδυνη «φύση της πυρηνικής ενέργειας» καθώς και η εκπόνηση μελέτης για τους κινδύνους από πυρηνικό ατύχημα.
● Με βενζίνη στο εργοτάξιο. Στις αρχές του 1980 ο τότε δήμαρχος Χατζηνικολής ξεσήκωσε για άλλη μία φορά τους κατοίκους της Καρύστου και με εργάτες του δήμου πήραν μπιτόνια με βενζίνη και πήγαν στο χώρο όπου βρίσκονταν τα μηχανήματα για τις έρευνες στην περιοχή, απειλώντας τα κλιμάκια της ΕΒΑSCΟ ότι θα τα κάψουν αν δεν φύγουν αμέσως.
Τελικά τους ανάγκασαν να φύγουν, ενώ το γεωτρύπανο της εταιρείας έμεινε για μερικές ημέρες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου «προς αποφυγήν δολιοφθοράς».Τα κύρια επιχειρήματά μας για να μην κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός ήταν καταρχήν ότι η Κάρυστος βρίσκεται κοντά σε σεισμογενείς περιοχές, όπως η Σκύρος.
Λέγαμε τότε: «Είμαστε μια πατημασιά χώρα, αν γίνει ένα ατύχημα τίποτα δεν θα μπορεί να μας σώσει».Σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν στον Τύπο και δημοσιεύματα από επιστήμονες που τόνιζαν την επικινδυνότητα ενός πυρηνικού εργοστασίου.
Βέβαια, αν ήθελαν να το φτιάξουν θα το έφτιαχναν.
Γι΄ αυτό πιστεύω ότι τα κριτήρια για την ακύρωση ήταν τελικά οικονομικής φύσεως και όχι επειδή είχαμε ξεσηκωθεί», λέει ο κ. Κουκογιάννης.
●Ο άνεμος και το κύμα φυγής. Καθόλου αστείο όμως δεν ήταν ότι στις αρχές του 1980 στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ειπώθηκε το εξής:
Αν υπήρχε μια φήμη για διαρροή από το εργοστάσιο, ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της εποχής το προέβαλλαν και φυσούσε ανατολικός άνεμος, ο οποίος θα μετέφερε τη ραδιενέργεια στο Λεκανοπέδιο, τότε τα τρία εκατομμύρια Αθηναίων θα προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή θα πήγαιναν προς Κόρινθο!
Οι συζητήσεις για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο έληξαν οριστικά το 1982.
Το Τσερνομπιλ ηταν η γεννεση του χωρου της πολιτικης Οικολογιας στην Ερμιονιδα.Για πρωτη φορα την 1η Ιουνιου 1986 με την συγκεντρωση στην πανω πλατεια πριν απο τριαντα ενα χρονια εμφανιστηκαν πολιτες εκφραζοντας ριζοσπαστικες ιδεες εκφραζοντας των πολιτικο χωρο της ριζοσπαστικης αριστερας και οικολογιας.Ακολουθησε η Οικολογικη Κινηση Ερμιονιδας και τα τελευταια δεκα χρονια συλλογικες δρασεις και παρεμβασεις καθε ειδους με οικολογικο προσιμο
Κοιταζοντας πισω στον χρονο τα αποτελεσματα δεν ειναι ικανοποιητικα.Τριαντα ενα χρονια δρασεων παρεμβασεων κινητοποιησεων δημοσιευσεων δεν εχουν φερει τα αποτελεσματα που θα περιμενε κανεις.Και το περισσοτερο δεν εχουν φερει μια μικρη εστω συσπειρωση ανθρωπων νεων και μεγαλυτερων πια στην ηλικια που να μιλα στο ονομα της πολιτικης οικολογιας.Βεβαιως και υπαρχουν προσωπικες ευθυνες γι αυτο.Παντα υπαρχει η προσωπικη ευθυνη.
Ομως θα μπορουσε να υπαρχει μια συσπειρωση απο αλλους ανθρωπους αλλους πολιτικους χωρους που να τα καταφερει καλυτερα οσον αφορα την πολιτικη οικολογια .Γιατι για να πουμε και μια αλλη αληθεια ουτε η αριστερα τα καταφερε στην Ερμιονιδα.Παραδοσιακη και ριζοσπαστικη.Φαινεται εχει πολυ ιδεολογικη ξηρασια το μερος και δεν φυτρωνουν αυτοι οι σποροι.Και για να πουμε και μια μεγαλυτερης κλιμακας αληθεια η αριστερα σε ολες της τις εκφρασεις εχει πεσει πολυ χαμηλα στην Ελλαδα και παγκοσμια.Στις προσφατες εκλογες στη Γαλλια με το ζορι επιασε ενα 25%.Και αυτο θεωρειται μεγαλο ποσοστο!
Πισω στο 1986 λοιπον.Και αν μπορουσαν να δω τοτε ολα τα χρονια που περασαν μεχρι σημερα δεν θα αλλαζα ουτε μια μερα αγαπητοι συμπολιτες -σες σε οσα προσπαθησα παρ ολο το αποτελεσμα .
Πριν απο χρονια ειχε ερθει ο Σαρκοζι στην χωρα μας και προσπαθουσε να πουλησει πυρηνικα εργοστασια. Πολλοι πληρωμενοι κοντυλοφοροι αλλα και επιστημονες σιγονταριζαν αυτες τις προσπαθειες.Τοτε λοιπον ξεκινησε ενα δικτυακο δημοψηφισμα εναντια στα πυρηνικα που μαζεψε χιλιαδες υπογραφες.
Η χωρα μας ειναι κυκλωμενη απο πυρηνικα εργοστασια σε αποσταση αναπνοης.Ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, στα τρία πυρηνικά εργοστάσια (Κρσκο Σλοβενίας, ΤσέρναΒόντα Ρουμανίας, Κοζλοντούι Βουλγαρίας) που ήδη λειτουργούν, σχεδιάζονται κι άλλα, με πιο προχωρημένα αυτά στο Μπέλενε και στο Ακουγιού, ενώ σχέδια έχουν διατυπωθεί για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.Και μαλιστα νεα πυρηνικα εργοστασια ετοιμαζει η Τουρκια το ενα στο Ακουγιου.Που συνηθως ακολουθουν πυρηνικα οπλα με τα υπολοιπα της σχασης.Οι Τουρκοι συναγωνιστες δινουν εδω και χρονια αγωνες εναντια σε αυτους τους σχεδιασμους
Ετσι η προσφατη θεση της κυβερνησης στον ΟΗΕ στις 27 Οκτωβρίου 2016 για να μην καταργηθουν τα πυρηνικα οπλα ειναι τουλαχιστον απαραδεκτη.Οχι για αριστερους.Ουτε για δεξιους δεν κανει τετοια θεση.Κολαουζο Αμερικανων και Βρετανων η Ελλαδα.Ακομα και το Αφγανισταν ψηφισε για καταργηση των πυρηνικων.
Στην αιτιολογηση του ΟΧΙ η Ελληνικη αντιπροσωπεια ειπε πως οι Ηνωμενες πολιτειες χρειαζονται πυρηνικα για την αμυνα ΜΑΣ.Εμας των Ελληνων.Greece…. claimed that US nuclear weapons are essential for its security.
Μαλιστα οι Ελληνες εκπροσωποι συμμετειχαν σε ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ των πυρηνικων οπλων εξω απο τα Ηνωμενα Εθνη.Καραγκιοζηδες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρνητική ψήφος της ελληνικής κυβέρνησης στην έναρξη συνομιλιών για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήρθε περίπου ενάμιση μήνα ύστερα από χαιρετιστήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην Αθήνα και στον Πειραιά για την υποδοχή στην Ελλάδα του «Πλοίου της Ειρήνης», στο οποίο επέβαιναν επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (16/9).
«Ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απαλλαγή της ανθρωπότητας διά παντός από την πυρηνική απειλή» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Ειχε προηγηθει αντιστοιχο ψηφισμα στο ευρωκοινοβουλιο.Παλι η Ελλαδα κατα της απαγορευσης πυρηνικων οπλων
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν εισακούστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν μόνον η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.
Για την ιστορια στον ΟΗΕ 36 χωρες ψηφισαν να μην καταργηθουν τα πυρηνικα και 123 να καταργηθουν.
ΥΓ. Την κυβερνηση υποστηριζουν και οι Οικολογοι Πρασινοι εκτος απο τον ψεκασμενο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου