Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Προεκλογική περίοδος. Είναι θέμα οπτικής .

 



Κοντεύει ο 15 Αύγουστος και οι φωτιές δεν μας αφήνουν να ηρεμήσουμε και να χαρούμε τις μέρες.

Σήμερα φυσάει πάρα πολύ και η ψυχή μας τρέμει σε κάθε φύσημα του αέρα χωρίς να παρασέρνει μαζί του την ανησυχία και τον φόβο.

Παρόλα αυτά, η προεκλογική περίοδος είναι ένα γεγονός που κανέναν δεν παύει να απασχολεί με τον έναν η τον άλλον τρόπο. Πρώτα από όλα με τέσσερεις συνδυασμούς, κάθε σπίτι η κάθε οικογένεια, έχει κάποιον υποψήφιο και αυτό από μόνο του την κάνει πολύ ενδιαφέρουσα.

Το πως αντιμετωπίζει ο κάθε ψηφοφόρος αυτήν την περίοδο είναι σαν να γεμίζει ένα καλάθι με διάφορα φρούτα. Ένα φρούτο είναι η ελπίδα, άλλο, η προσμονή, άλλο, η γνώση,τέταρτο το συμφέρον, πέμπτο η φιλία η , η συγγένεια, έκτο τα προγνωστικά, -το ρεύμα αυτού που θεωρεί νικητή δηλ-, έβδομο, η προσωπική του κοσμοθεωρία , όγδοο τα πολιτικά του πιστεύω, ένατο ίσως, το προσωπικό του όραμα για το μέλλον. 

Μέσα στο καλάθι μπαίνουν ηθελημένα η αθέλητα, και τα κουτσομπολιά μαζί με τις αναπόδεικτες διαδόσεις. Αυτά τα φρούτα σαπίζουν γρήγορα και μολύνουν όλα τα άλλα. Αν δεν θέλουμε να φτάσουμε στις εκλογές με ένα καλάθι γεμάτο σάπια φρούτα, είναι τα πρώτα που πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια.

Είναι θέμα οπτικής το πως θέλουμε να περάσουμε αυτές τις μέρες μέχρι τον Οκτώβρη και να μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο όλο χωρίς δεύτερες σκέψεις και ενοχές.

"Ο γέγονε γέγονε" και οι αιτίες θα παραμείνουν άγνωστες σε μας στα περισσότερα θέματα, όχι γιατί κάποιος θέλει να μας τις κρύψει, αλλά γιατί πολύ απλά, όλα τελικά είναι μια δουλειά και δουλειά που δεν την έχεις δουλέψει, δεν μπορείς να ξέρεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα της.

Για παράδειγμα ας πούμε για το επίκαιρο θέμα με τις φωτιές.

Πολλοί από μας λέμε γιατί δεν υπάρχουν πυροσβεστικά σε περιπολία από τις ΑΠΕ .

Για να υπάρχει πυροσβεστικό όχημα σύμφωνα με τον νόμο, χρειάζεται χειριστή επομένως θα έπρεπε, εκτός από το όχημα, να προσλάβουν χειριστές του οχήματος και του εξοπλισμού του ίδιου όπως και άλλων βαρέων οχημάτων μαζί με τα οχήματα. Λογικά θα πρέπει να υπάρχει και το προσωπικό υποστήριξης τους επομένως μιλάμε για περισσότερους ανθρώπους. Που θα εντάσσονταν αυτοί οι άνθρωποι? Ποιο πλαίσιο θα κάλυπτε τον μισθό τους και για πόσο καιρό?  Σε ποια υπηρεσία θα έπρεπε να ενταχθούν? Δεν έχω όλες τις απαντήσεις μόνο το πρόβλημα που μοιάζει νομίζω με την δωρεά ασθενοφόρου το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός ΕΚΑΒ. 

Για όλα τα περιστατικά γίνεται δικογραφία και έρευνα από την πυροσβεστική.

Σημείωση.

Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

Άλλο θέμα είναι οι φωτιές από τις κολόνες της ΔΕΗ. Δεν είναι πια της ΔΕΗ αλλά του ΔΕΔΔΗΕ και ίσως άλλης εταιρίας. Όπως ξέρουμε δεν είναι πια κρατικές αλλά ιδιωτικές. Δουλεύουν με εργολάβους και οι υπερεργολάβοι, δίνουν τα διάφορα έργα σε μικρότερους εργολάβους. Προσπαθώντας κάποτε να σταματήσουμε το άνοιγμα δρόμου για να μπει δίκτυο για ΑΠΕ σε ιδιοκτησία ιδιώτη που δεν είχε δώσει την εγκρίση του, χαθήκαμε σε έναν λαβύρινθο ανάθεσης έργου που ούτε ο χειριστής του οχήματος δεν ήξερε καλά καλά.

Το δίκτυο στήθηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960. Είναι αυτό που λέμε, "Ήμουν νια και γέρασα" και μαζί μου γέρασε και το δίκτυο. Οι κλιματικές συνθήκες, ο αέρας, το πλήθος των νέων δικτύων η ολιγορία των διάφορων υπηρεσιών και εργολάβων που έχουν αναλάβει την συντήριση η την αντικατάσταση τους, γίνεται το προσάναμα για πολλές από τις φωτιές εδώ και αλλού. Πάλι αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει κάποιος που ξέρει καλύτερα.

Τώρα όσο αφορά τον εμπρηστή, γιατί δεν μπορεί τόσες φωτιές να είναι μόνο από το δίκτυο, θυμόμαστε και άλλες χρονιές τέτοια φαινόμενα και άλλοτε τον έβρισκαν άλλοτε όχι. Μακάρι να βρεθεί.

Ένα άλλο θέμα που από πρώτη ματιά φαίνεται εύκολο αλλά τελικά δεν είναι καθόλου εύκολο να βγάλεις άκρη είναι το σημείο που πήρε και γαλάζια σημαία, στο Αρχιπέλαγος.

Ένα κτήριο που καταρρέει και ένα στέγαστρο που είναι σάπιο σε ένα πάρκο που θα μπορούσε να είναι πολύ ωραιότερο στην είσοδο της πόλης.

Αυτό είναι δικαιοδοσία ΟΛΝΕ , το στέγαστρο είναι ιδιοκτησία ιδιώτη. Δεν μπορεί να απομακρυνθεί από άλλον, εκτός από τον ίδιο νομίζω έστω και αν δεν είναι δική του η γη. Το Αρχιπέλαγος τώρα, όσο και να θέλει ο κάθε εκπρόσωπος του ΟΛΝΕ στην περιοχή μας να το κατεδαφήσει η να το ανακαινήσει, δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν το βάλει προτεραιότητα η διοίκηση του ΟΛΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. Η ΟΛΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ, όμως, βάζει προτεραιότητες σε λιμάνια και εγκαταστάσεις στο νησί που απαιτούν μεγάλο μέρος των εσόδων της και το μικρούλι μας Αρχιπέλαγος δεν μπορεί να σταθεί στην σοβαρότητα των υπολοίπων έργων. Τι να κάνουμε εμείς που ονειρευόμαστε τόσο καθαρά το πάρκο καθαρό, με φώτα και νέα παγκάκια, με νέα φυτά και ομορφιές?

Δεν ξέρω τι να σας πω. Πάλι αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε.

Είναι πάρα πολλά τα θέματα που όλοι μας κάτι έχουμε να πούμε και να έχουμε ένα μικρότερο η μεγαλύτερο παράπονο και από δω, διαβάζετε αρκετά νομίζω.

Η νέα θητεία είναι πάλι πενταετής και εύχομαι να μειωθεί στο μηδέν η αποχή. Οι πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσει ο κάθε ένας, ότι τον αντιπροσωπεύει σε πρόγραμμα και θεωρία και πράξη, όχι σε κουτσομπολιά και αδιαφορία.

Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε δύναμη σε άξιους υποψήφιους, να έχουν δυνατό λόγο οι αρχηγοί των συνδυασμών μόνο με την συμμετοχή μας, όχι με την αποχή μας.

Είναι θέμα οπτικής λοιπόν και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα για ένα καλύτερο μέλλον.

Vagelis Spirou

Καλησπέρα,
Το κτίριο του πρώην αρχιπέλαγος δεν ειναι θέμα χρημάτων αλλά διαδικασιών .
Έχει κηρυχθεί μερικώς κατεδαφιστεο αλλά υπάρχουν γραφειοκρατίκες διαδικασίες με κτηματικη οι οποιες δεν έχουν κλείσει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες γραφειοκρατικες διαδικασίες ώστε σε δεύτερο χρόνο να υπάρξουν νέες χρήσεις γης. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους και τα χρήματα που απαιτούνται δεν είναι απαγορευτικά.
Για το άλλο κιόσκι, είναι η τελευταία χρονια που βρίσκεται εκεί αν δεν νοικιάστει το όμορο κατάστημα μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Αν δεν νοικιαστει , είτε θα απομακρυνθεί, είτε θα αξιοποιηθεί με άλλο τρόπο.
Η γαλάζια σημαία είναι ανεξάρτητη με όλα τα παραπάνω , ως ένα νέο ξεκίνημα αναβάθμισης της δυτικής παραλίας απο τον δημο.
Και δεν είναι τι θέλω εγώ αλλά τι πρεπει να γίνει σωστα.
Η εικόνα του αρχιπελαγους ήταν κατά πολύ χειρότερη πριν 3 χρόνια με επικίνδυνες παλιές πέργκολες κλπ κλπ. Μέχρι εκεί που μπορούσαμε το καθαρίσαμε ωστε να μην ειναι επικινδυνο για τους περαστικους, τώρα είμαστε ακόμα στην αναμονή λόγω του κυκεώνα διαδικασιών με κτηματικη η όποια όμως άρχισε να προχωράει τα τελευταία 2 χρόνια αφού πρώτα ξεδιαλύναμε τον μίτο της Αριάδνης.
Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να σας κάλυψα τις απορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου