Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Λιρόπιτα, μια γλυκειά πίτα το χειμώνα.

 Πριν 10 χρόνια είχαμε μεγάλο ενθουσιασμό με τις τοπικές συνταγές και στην σελίδα "Γεύσεις της Εύβοιας" της Σοφίας Μούτσου, http://gefseis-evias.blogspot.com/μαζεύαμε τις συνταγές και χαιρόμασταν με τις δημιουργίες μας. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποταμάκι του χρόνου. Βιβλία βγήκαν, εκδηλώσεις για τις τοπικές συνταγές έγιναν, αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο όλες αυτές οι συνταγές συγκινούν τις νέες νοικοκυρές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε για το σπίτι μας κάτι όμορφο και να κάνουμε χαρά με την επιτυχία μας και ακόμα και αν δεν έχετε βιβλία με παραδοσιακές συνταγές, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα και σίγουρα θα βρείτε κάποια συνταγή να σας ενθουσιάσει είτε σε γλυκό, είτε σε φαγητό.

Λιρόπιτα, μια γλυκειά πίτα το χειμώνα



 
 
Η κολοκύθα κρύβει μια μεγάλη νοστιμιά μέσα από το σκληρό της κέλυφος.
Για μια νόστιμη γλυκιά πίτα παίρνουμε μια κολοκύθα και αφού την πλήνουμε, βγάζουμε το εξωτερικό της. Την κόβουμε σε κομμάτια, τόσο μεγάλα όσο, μπορούμε να τα πιάσουμε για να τρίψουμε στον τρίφτη, στην πλευρά που τρίβουμε το κρεμμύδι.

 
Αφού την τρίψουμε, την στοίβουμε καλά καλά και την αφήνουμε λίγη ώρα να στραγγίξει όλα της τα υγρά. Άλλες φορές μπορεί να είναι πιο μαλακή, άλλες πάλι πιο σκληρή, και σαν αποτέλεσμα δεν έχει τόσα πολλά υγρά. Επομένως, ανάλογα το κατά πόσο είναι "γινομένη" η κολοκύθα μας, γίνεται και η προσπάθεια αφαίρεσης των υγρών. Κατόπιν, σε αναλογία περίπου ενάμιση κιλό μείγματος, προσθέτουμε,
2 κουταλιές της σούπας λάδι,
3 κουταλιές της σούπας κανέλα,
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
καρύδι τριμμένο. 
Μια πλούσια αναλογία είναι το δοχείο του μούλτι μέχρι πάνω, όταν είναι άτριφτο.
2 κουταλιές ρύζι ψιλό. Σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, προσθέτουν γλυκό τραχανά.
Επίσης τρίβουμε, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφού πλάσουμε το μείγμα καλά καλά, απλώνουμε τα φύλλα.
Είτε τα φτιάχνουμε μόνοι-ες μας, είτε αγοράζουμε το φύλλο Κανάκι με λάδι, σε πράσινη συσκευασία.
Ανοίγουμε τον φούρνο να ζεσταθεί, και απλώνουμε ένα φύλλο. Το περνάμε με το πινέλο λάδι, βάζουμε μείγμα, περίπου τρεις κουταλιές της σούπας, το διπλώνουμε προσεκτικά σε μπαστούνι,και το βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αλείφουμε τα φύλλα πάλι με λάδι.
Επίσης, για καλύτερη όψη και τραγανή υφή στα φύλλα, κάνουμε το εξής.
Κτυπάμε ένα αυγό καλά καλά, και προσθέτουμε γάλα. Αφού το κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το περνάμε με το πινέλο καλά καλά πάνω στα φύλλα.

 
Η πίτα ψήνεται περίπου στους 160 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Η όψη της πίτας είναι ο καλύτερος οδηγός για να την βγάλετε.
Αν χρειάζεται προσθέτετε λάδι και ξανά περνάτε τα φύλλα με το μείγμα του αυγού με το γάλα.
Όταν την βγάλουμε και κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την βάζουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Αν έχει περισσέψει κολοκύθια σε κομμάτια, τα βράζουμε με ζάχαρη και τα στολίζουμε στην πιατέλα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Που είναι οι 30- 50?

Σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες από την Αδελφότητα Καρυστίων την Κυριακή 10/11 Εδώ και πάρα πολλά χρόνια λέμε ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει ...