Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου. Μια πληγή που δεν κλείνει.

 

Περνούν τα χρόνια και οι υπηρεσίες παίζουν την κολοκυθιά.

Ποιος θα πληρώσει να τελειώσει ο ναός? Εσύ, λέει ο ένας. "Όχι! Εσύ!" απαντάει ο άλλος.

"Γιατί εγώ?" -" Και τότε ποιος?" και έτσι πάει η κουβέντα από τον ένας στον άλλο χωρίς να αποφασίζει κανείς να το τελειώσει, μέχρι τώρα.

Την γνώση πολλοί την λοιδορούν και βρίσκουν δικαιολογίες για να νιώθουν ανώτεροι άνθρωποι επειδή δεν γνωρίζουν. Όμως η γνώση είναι σαν την μάσκα που βάζουμε στην θάλασσα. Τα κάνει όλα να φαίνονται καθαρά. Για παράδειγμα, εμείς εδώ, βλέπουμε μια εκκλησία. Όμως δεν είναι απλά μια εκκλησία. Είναι ένα άρτιο δείγμα βυζαντινού ναού με ένθετα κομμάτια αρχαίου Ελληνικού ναού τον οποίο έχουν επισκεφθεί πλήθος Βυζαντινολόγων για μελέτη.

Ο περίβολος χώρος εκτός από κοιμητήριο ήταν μοναστήρι με κελιά και καλλιέργειες και θα μπορούσε να ήταν αν δεν είχε αφεθεί όλη αυτή η έκταση στην μοίρα της, ένα σύμπλεγμα όπως στον Μυστρά.

Για να μιλήσουμε με τους όρους της εποχής που δεν εκτιμά και πολύ την ιστορία και τα μνημεία, θα μπορούσε να είναι ένας κερδοφόρος πόρος για την εκκλησία και το χωριό. Στην διαύγεια αναφέρεται ότι χρειάζονται «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2020.

Που βρισκόμαστε τώρα όμως. Τι έχει γίνει και τι έχει μείνει στην μέση.

Οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι οι εξής:

1.  Έχουν γίνει οι καθαιρέσεις των επιχρισμάτων και από το εσωτερικό του ναού έχουν   αφαιρεθεί κατά 80%.

2.  Έχει συντηρηθεί όλος ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος του τέμπλου και φυλάσσεται μαζί με τα επίσης συντηρημένα Λυπηρά, δηλ, ο Σταυρός, η λόγχη και η Παναγία Πρόδρομος, στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, και περιμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών για να γίνει η επανατοποθέτηση τους.

3.  Έχει γίνει διαμαντοκοπή – δηλ, αφαίρεση του σκυροδέματος από τον Τρούλο και ανακεράμωση του με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

4.   Έχουν αφαιρεθεί τα επιχρίσματα από την τοιχοδομία και έχει φανεί το πλινθοπερίκλειστο σύστημα κατασκευής του ναού.

Οι εργασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν για την αποπεράτωση του ναού είναι οι εξής: Ν α καθαιρεθεί το υπόλοιπο τσιμέντο από την στέγη και να μπουν κεραμίδια βυζαντινού τύπου .

Να προχωρήσουν εσωτερικά οι εργασίες .

Ακολουθεί η απόφαση που είχε βγει για τον ναό και ο ορίζοντας της λήξης των εργασιών ήταν το 2021.






(Η απόφαση (https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%94%CE%9E%CE%9C4653%CE%A04-%CE%9A%CE%91%CE%A3?inline=true) :


”1. Εγκρίνουμε την εκτέλεση εργασιών του έργου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου, στο Δήμο Καρύστου Π.Ε. Ευβοίας», απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
2. Το έργο που θα εκτελεστεί αφορά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια Καρύστου του Δήμου Καρύστου, ξεκινώντας από τη στερέωση – αποκατάσταση της στέγης του ναού και ιδιαιτέρως του τρούλου, ο οποίος λόγω ανεπαρκούς μόνωσης παρουσιάζει εκτεταμένη κατερχόμενη υγρασία.
Το έργο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:
Α) Επισκευή του τρούλου με εξυγίανση του θόλου του, αντικατάσταση των παραθύρων του και κατασκευή νέας μονωμένης επικάλυψης.
B) Καθαίρεση των εσωτερικών νεοτερικών επιχρισμάτων και την αποκάλυψη και του λοξότμητου πώρινου κυματίου στην απόληξή της.
Γ) Αρμολόγημα της τοιχοποιίας εσωτερικά και εξωτερικά.
Δ) Αποκατάσταση - συντήρηση του λίθινου δαπέδου.
Ε) Αντικατάσταση των κουφωμάτων που είναι ασύμβατα με την αισθητική του μνημείου.
ΣΤ) Αποξήλωση των καλωδίων και την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού με αισθητική συμβατή με αυτή του μνημείου.
Όλες οι εργασίες θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε με την υπ΄αρ. 4 του προοιμίου της παρούσας Υπουργική Απόφαση.
3. Για την εκτέλεση του έργου εγκρίνεται η πρόσληψη του κάτωθι προσωπικού:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ+δυνατ. παράτασης ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝ. ΚΟΣΤΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός 6 1.500 € 9.000 €
Εργατοτεχνίτης 3 1.500 € 4.500 €
Εργατοτεχνίτης 3 1.500 € 4.500 €
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ 18.000 €
4. Όπου υπάρχει ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης των ανωτέρω εργασιών, οι οποίες δύνανται να προκύψουν κατά την εξέλιξη του έργου, θα υποβληθούν προς έγκριση οι ανάλογες μελέτες.
5. Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών, την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού και κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του έργου, έχει εγκριθεί κατ’ αρχάς η κατανομή πίστωσης, ως προκαταβολή, του ποσού των 50.000 € από το έργο με κωδικό 2014ΣΕ51400000 (π.κ. 1960ΣΕ01400001) «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2020.
6. Η εκτέλεση του έργου έχει έναρξη την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης και λήξη την 31-12-2021.
7. Με την περαίωση των εργασιών να εκδοθεί σχετική βεβαίωση περαίωσης και η προβλεπόμενη από το άρθρο 9 παρ. 6 του Π.Δ. 24/2019 έκθεση απολογισμού του έργου.
Τα στοιχεία αυτά να κοινοποιηθούν και στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύντομα χειρουργεία καταρράκτη στο Νοσοκομείο Καρύστου. Αναβάθμιση οφθαλμολογικού ιατρείου.

  Έτοιμο και το νέο οφθαλμολογικό ιατρείο. Ευχαριστούμε τον οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου μας κ. Τοουλιά, αρχικά γιατί δέχτηκε να ενταχθεί στο...