Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ (26-1-2024)

 


.· 
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ (26-1-2024)
Η α/γ άρπαξε φωτιά επειδή πιθανώς δεν λειτούργησε το φρένο που σταματάει τα πτερύγια όταν φυσάει δυνατός άνεμος. Η α/γ ανήκει στον αιολικό σταθμό Ηλιόλουστη" που βρίσκεται μεταξύ Στουππαίων και Πορτολάφια.
Δύο από τα τρία πτερύγια κάηκαν και έπεσαν στο έδαφος. Το τρίτο κρεμόταν μισοκαμμένο μέχρι την ημερομηνία της φωτογράφησης 10-2-24. Επίσης καταστράφηκε ολοσχερώς ο ρότορας και το κέλυφος όπου βρίσκεται μηχανισμός που παράγει το ρεύμα.
Τα πτερύγια των α/γ κατασκευάζονται από πλαστικά ενισχυμένα με ίνες υάλου (fiberglass). Χρησιμοποιούνται εποξικές ρητίνες που περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία Δισφαινόλη Α που βλάπτει σοβαρά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η δισφαινόλη Α είναι επίσης τοξική για το έδαφος και το νερό. Εύκολα μπορεί να φτάσει στους ανθρώπους μέσω της τροφής αφού στην περιοχή βόσκουν πρόβατα και μέλισσες!
Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη α/γ που πιάνει φωτιά στην Καρυστία. 'Εχουμε δει και άλλες και βεβαίως και ανεμογεννήτριες να λυγίζουν στα δύο, καθώς και πτερύγια να φεύγουν κλπ.
(Ενημέρωση και φωτογραφίες: ΣΠΠΕΝΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου