Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Εκκλησίες στα Ρούκλια. Χωριό στην Νότια Εύβοια- Videos




ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πηγαίνοντας στα Ρούκλια από την μια χαίρεσαι βλέποντας τα ανακαινισμένα σπίτια, από την άλλη τα ερείπια των περισσοτέρων άλλων σπιτιών, σε γεμίζουν θλίψη. 

Η Ελληνική Επαρχία είναι γεμάτη ξωκλήσσια,  και νομίζω ότι αυτή η λέξη είναι λάθος. Και είναι λάθος γιατί δεν ήταν, έξω-εκκλησίες, αλλά στην καρδιά της ζωής του χωριού.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στα Ρούκλια βρήσκουμε τρεις εκκλησίες. Την γνωστότερη, αυτή της Αγίας Παρασκευής με το μεγάλο πανηγύρι της 26 Ιουλίου με τους εκατοντάδες προσκυνητές στον Εσπερινό και την άλλη μέρα στο πανηγύρι που γινόταν στην ταβέρνα με την μεγάλη αυλή του Βαγγέλη Μπουρέλου.  Η ταβέρνα ήταν του μπάρμπα Γιώργη του Φλωρού και της Λιλής. Η κόρη τους Μαρία, παντρεύτηκε τον Δημήτρη Μπουρέλο ,γνωστό σαν Τζίμης, και ο Βαγγέλης είναι τώρα ο συνεχιστής μέχρι που τα σταμάτησε όλα ο covid.

Η αναφορά στο όνομα του μπάρμπα Γιώργη Φλωρού και της οικογενείας μετά Μπουρέλου, δεν είναι τυχαία. Χάρην στις ενέργειες του παππού και μετά του γαμπρού του, το χωριό κρατήθηκε ζωντανό, με συνεχείς προσπάθειες κράητσαν τον δρόμο ανοιχτό, έκαναν ενέργειες για να έρθουν νέοι κάτοικοι- έστω αυτοί οι λίγοι- κράτησαν τις εκκλησίες και τα πανηγύρια ζωντανά, και έκαναν γνωστό το χωριό στην νεολαία της περιοχής και όχι μόνο. Αξιομνημόνευτοι και αξέχαστοι.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου δεν είναι τόσο επισκέψιμο όσο οι εκκλησίες του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Παρασκευής. Είναι όμως και αυτό, μια φωλιά πίστης και κατάνυξης. 

Ο Παναγιώτης  E.Κόλλιας με προσωπική εργασία, ετοίμασε την παρατημένη εκκλησία για περίπου μια δεκαετία, και φρόντισε τον δρόμο για το μυστήριο που έγινε το Σάββατο . Η αγάπη για το χωριό ξεπέρασε κάθε δυσκολία και πολύς κόσμος ανέβηκε στο χωριό για να του δώσει πάλι ζωή και χαρά.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...