ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ
(άρθρο 150 ΚΕΔΕ)
του Σωματείου με την επωνυμία “Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας, Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ.” με έδρα την Κάρυστο Εύβοιας, νομίμως εκπροσωπούμενου από του Προέδρου του
ΚΑΤΑ
του Δήμου Καρύστου, νομίμως εκπροσωπούμενου από το Δήμαρχό του
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
της με αριθμό 112/2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του ανωτέρω Δήμου με θέμα: «Απόφαση – Πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου προς την ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ σχετικά με την ΣΜΠΕ και το ΓΠΣ Δημοτικής Ενότητας Καρύστου (ρέμα Ρηγιάς)» (ΑΔΑ: 6661ΩΕΦ-ΓΕ2)
***
Με την προσβαλλόμενη πράξη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου αποφάσισε «(α) να διορθωθεί άμεσα το σφάλμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που υποβαθμίζει πλήρως την δυτική πλευρά της παραλίας Καρύστου σε άνευ ουδενός λόγου υδροβιότοπο, εκμηδενίζοντας το δυναμικό τουριστικής ανάπτυξης της. Να τροποποιηθεί ο σχετικός χαρακτηρισμός και να χαρακτηριστούν οι ως άνω εκτάσεις ως ζώνες τουρισμού (ΠΠΔ-ΤΑ), πλην μιας ζώνης πλάτους 20-30m κατά μήκος του ρέματος Ρηγιάς και (β) να γίνει χωροθέτηση και διευθέτηση του ρέματος της Ρηγιάς, ώστε να λυθεί το ανωτέρω πρόβλημα εσφαλμένου χαρακτηρισμού όλης της έκτασης, και ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Καρύστου.»
Με την παρούσα προσφυγή και με προφανές, άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον ζητούμε την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης ως παράνομης για τους λόγους που θα αναπτυχθούν πιο κάτω. Το έννομό μας συμφέρον εδράζεται στο γεγονός ότι καταστατικός μας σκοπός είναι η προστασία του περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας, καθώς και η ανάδειξη και προβολή του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του φυσικού της κάλλους στα πλαίσια της προσπάθειας για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, αφού απαρέγκλιτη πεποίθηση των μελών είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απόλυτα συνυφασμένη με την οικονομική πρόοδο και την συνολική ευημερία όλων των κατοίκων της περιοχής.
Οι λόγοι για τους οποίους η προσβαλλόμενη πράξη είναι παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί είναι οι πιο κάτω:
Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καρύστου, η οποία ετέθη σε διαβούλευση την 1η Μαρτίου 2023, και της οποίας ο Δήμος Καρύστου είναι η Αρχή Σχεδιασμού, οι μελετητές χαρακτήρισαν μία περιοχή 314 στρεμμάτων δυτικά της πόλης της Καρύστου ως «Περιοχή Ήπιας Προστασίας» (Κατηγορία Γ). Εντός της περιοχής αυτής βρίσκονται 2 μικροί υγροβιότοποι: Η εκβολή του ποταμού Καρκαλά και η εκβολή του ποταμού Ρηγιάς. Τα ποτάμια αυτά σχημάτιζαν τα όρια ενός εκτενούς έλους στον
κάμπο Καρύστου, το οποίο στραγγίζεται με σκοπό την γεωργική του εκμετάλλευση. Σήμερα παραμένουν μόνο τμήματα τους έλους εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου παράλληλα με τη θάλασσα που διασχίζει τα δύο ποτάμια. Και οι δύο αυτοί υγροβιότοποι έχουν καταγραφεί από τη WWF – Ελλάς στο πλαίσιο του Προγράμματος Καταγραφής των Νησιωτικών Υγροβιότοπων της Ελλάδας. Ο ένας δε από αυτούς, η εκβολή του ποταμού Καρκαλά, συμπεριλαμβάνεται στους Υγροβιοτόπους του Π.Δ. της 12-6-2012 (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) για την «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Υγροβιότοπο με κωδική ονομασία Υ242EUB045. Ο υγρότοπος της Καρύστου έχει αναγνωριστεί ως μια, από τις σημαντικές περιοχές για την προστασία της Φύσης στην Ελλάδα σύμφωνα με την απογραφή Corine - Biotopes Project της Ενωμένης Ευρώπης (1991). Η περιοχή είναι σημαντική για την μεταναστευτική ορνιθοπανίδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας. Έχουν καταγραφεί 188 είδη πτηνών και από αυτά 51 είδη έχουν καταγραφεί αποκλειστικά στον υγρότοπο και πουθενά αλλού στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Καρυστίας. Συνολικά 48 είδη πτηνών που καταγράφηκαν στον Κάμπο της Καρύστου αναφέρονται ως αυστηρά προστατευόμενα είδη στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. Μεγάλη αξία για την βιοποικιλότητα έχει η ύπαρξη γλυκού νερού όλον τον χρόνο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων με είδη χλωρίδας που δεν έχουν μεγάλη εξάπλωση σε άλλες περιοχές και απουσιάζουν από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Περαιτέρω εδώ σώζεται ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες πληθυσμούς ενυδρίδας (Lutra lutra) στη Νότια, Εύβοια.
Σημειώνεται ότι ο υγροβιότοπος της εκβολής του ποταμού Ρηγιάς δεν συμπεριελήφθη στους υγροβιοτόπους που προστατεύονται από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, έχει όμως κι αυτός τον κωδικό Υ242EUB044 στους καταλόγους του WWF-Ελλάς. Για τον ποταμό της Ρηγιάς οι μελετητές ζητούν την ισχυρή του προστασία (Κατηγορία Β).
Ο Δήμος Καρύστου με την απόφασή του παρανομεί διττώς:
Αφενός ζητά από τους μελετητές την κατάργηση της περιοχής ήπιας προστασίας του κάμπου Καρύστου άνευ ετέρου, καίτοι εντός αυτού βρίσκεται θεσμικά προστατευμένος υγροβιότοπος – ο οποίος καταγράφεται από τους μελετητές ως προστατευόμενος στη ΣΜΠΕ (η εκβολή του ποταμού Καρκαλά) που – προφανώς – δεν μπορεί να «καταργηθεί», και αφετέρου ζητά τη «διευθέτηση» του «ρέματος της Ρηγιάς» καίτοι αυτό καταλήγει σε υγροβιότοπο (μη θεσμικά προστατευμένο μεν, αλλά υπαρκτό και καταγεγραμμένο) και επομένως θα πρέπει να διατηρηθεί η φυσική οικολογική του παροχή έτσι ώστε να επιτελέσει όλες τις λειτουργίες του, τόσο αυτές που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που υποστηρίζει, όσο και τις λειτουργίες του αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ
ΖΗΤΟΥΜΕ
την ακύρωση της με αριθμό 112/2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του ανωτέρω Δήμου με θέμα: «Απόφαση – Πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου προς την ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ σχετικά με την ΣΜΠΕ και το ΓΠΣ Δημοτικής Ενότητας Καρύστου (ρέμα Ρηγιάς)» (ΑΔΑ: 6661ΩΕΦ-ΓΕ2).
Κάρυστος, 29/06/2023
Το προσφεύγον σωματείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου