Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Τρεις προτάσεις για την νέα Δημοτική Αρχή.

 

Μια ανατολή

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές για την ανάδειξη μιας νέας Δημοτικής Αρχής.

Έγιναν εγκαίνια εκλογικών γραφείων και γίνονται συγκεντρώσεις στα χωριά.

Είναι πολύ λογικό να υπάρχει αυτήν την περίοδο η δημόσια αντιπαράθεση πάνω στα καίρια ζητήματα των κεντρικών αξόνων των προγραμμάτων τους και των πολιτικών τους.

Είναι μια ευκαιρία και για τον κάθε πολίτη να σκεφτεί τις δικές του προτεραιότητες και τα δικά του όνειρα για τον τόπο του.

Ένα ζωτικό θέμα που όλοι αισθανόμαστε και βλέπουμε την αναγκαιότητα του, είναι η πρόληψη σε σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η οργάνωση των κοινωνιών για την αντιμετώπιση τους.

Από τώρα και στο εξής, κάθε μικρή η μεγάλη πόλη, κάθε χωριό και οικισμός, θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δηλ. σε περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθεί το σημείο, θα πρέπει να ξέρουν από πριν τα σημεία συγκέντρωσης, τα σημεία διαφυγής, τον τρόπο επιβίωσης τις πρώτες ώρες η τις πρώτες μέρες.

Θα πρέπει να υπάρξει συγκρότηση ομάδων και εκπαίδευση τους από την πολιτική προστασία. Οι εθελοντές παρά την αυτοθυσία τους καλούνται να υπερβούν τα ανθρώπινα όρια τους από την ένταση και την διάρκεια των φαινομένων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι τα ήπια από αυτά που μας περιμένουν, και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας περιμένοντας το κακό να περάσει η ότι δεν θα ξαναγίνει.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε όσο αφορά την διαχείριση του νερού με περισσότερες δεξαμενές. Με ταμιευτήρες σε κάθε χωριό, και έργα που θα βελτιώσουν την οικονομία του νερού από την μια, αλλά θα δίνουν και διέξοδο στις πλημμύρες από την άλλη.

Ένα άλλο θέμα που είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι η διαχείριση των κοιμητηρίων  και η δημιουργία νέου στην Κάρυστο.

Το κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη είναι υπέρ κεκορεσμένο και δεν τιμά κανέναν μας ο τρόπος που θα έπρεπε να δείχνουμε σεβασμό στους  κεκοιμημένους συγγενείς και συμπολίτες μας. Φυσικά θα πρέπει να γίνει σε ανάλογο σημείο όπου το έδαφος  δεν θα συγκρατεί το νερό κλπ εδαφολογικά προβλήματα.

Έχουμε αναφερθεί από εδώ πολλές φορές για την ανάγκη της δημιουργίας νέου αρχαιολογικού Μουσείου. Πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να λειτουργεί το Μουσείο μας στο Γιοκάλειο Ίδρυμα αλλά ενώ εμείς εφησυχάζουμε στην Χαλκίδα ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο Μουσείο και η Ερέτρια επίσης οργανώνεται πολύ δυναμικά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απορροφήσουν τα ευρήματα του Μουσείου μας ..Αυτά που γράφω δεν είναι δικές μου μόνο σκέψεις, αλλά είναι σκέψεις αρχαιολόγων και ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά αυτά τα θέματα.

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα μπορούσαμε να πούμε αλλά είμαι σίγουρη ότι τα επιτελεία των παρατάξεων τα έχουν υπ όψιν τους και θα τα ακούσουμε η θα τα διαβάσουμε  στα προγράμματα τους. Αυτά όμως που γράφουμε εδώ, είτε δοθεί δημοσιότητα είτε όχι, είναι πιστεύω πάρα πολύ σημαντικά και όλοι μας τα σκεφτόμαστε και ανησυχούμε.

Ας ελπίσουμε ότι οι εκλογές θα βγάλουν ένα δυναμικό Δημοτικό Συμβούλιο με όρεξη για δουλειά και συναίσθηση της δυσκολίας των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσκληση για συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

  Κάρυστος 16-5-2024 ΠΡΟΣ : κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Μέλη της Δημ. Επιτροπής Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Σας καλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρ...