Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΘΕΜΑ/ Κατάργηση Υποθηκοφυλακείων Δήμου Καρύστου. Ένας ενημερωτικός διάλογος μεταξύ κ. Τούρλα και κ.Γάσπαρη.

 


Κατάργηση Υποθηκοφυλακείων Δήμου Καρύστου
Με αφορμή τη λήξη προθεσμίας αντιρρήσεων ενστάσεων στις 2 Οκτωβρίου 2023 που αφορούν τις προαναρτήσεις στο Κτηματολόγιο, θα ήθελα να σας υπόψη τα παρακάτω:
Με τον Νόμο 4512/2018 προβλέπεται σύσταση του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο και η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων. Για το Δήμο Καρύστου αυτό σημαίνει ότι καταργούνται τα Υποθηκοφυλακεία Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων και το αρχειακό τους υλικό, δηλαδή όλα τα συμβόλαια των ιδιοκτησιών που φυλάσσονται εκεί, μεταφέρεται στο Υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Η διαδικασία φαίνεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα.
Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων μας, πέραν της προφανούς ταλαιπωρίας και του κόστους μετακίνησης που συνεπάγεται για τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, δημιουργεί άγχος για την απομάκρυνση των συμβολαίων ιδιοκτησίας από το Δήμο μας, αλλά και το ιδιοκτησιακό και βέβαια αποτελεί μία ιστορική και πολιτισμική αποψίλωση του τόπου μας. Στα Υποθηκοφυλακεία μας υπάρχουν συμβόλαια από το 1856, έτος σύστασης του Υποθηκοφυλακείου Καρύστου. Υπάρχουν δηλ ιστορικά τεκμήρια για δημογραφικά στοιχεία, στοιχεία που αφορούν την οικονομική, την αρχιτεκτονική και πολεοδομική μας ιστορία, αλλά και τις κοινωνικοπολιτιστικές αλλαγές.
Κρίνεται έτσι σημαντική η ενημέρωση και η προσπάθεια για την παράταση της παραμονής και λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων στο τόπο μας. Αν ωστόσο αυτό δεν καταστεί εφικτό, θεωρώ ότι ακόμη και με έξοδα του Δήμου αν χρειαστεί, θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί το αρχείο αυτό και να διατηρηθεί ψηφιοποιημένο και στο Δήμο μας, για όλους τους προηγούμενους λογούς που αναφέρθηκαν. Στο παραπάνω εγχείρημα θα μπορούσε στο μέλλον να προστεθεί η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση και άλλων ιστορικών αρχείων που αφορούν το Δήμο μας και είναι η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Για το ζήτημα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε σχετική απόφαση.
Άντα Γάσπαρη
Απαραίτητη η παραμονή του υποθηκοφυλακείου μας !!! Πρέπει να αγωνιστούμε γιαυτό όλοι μας Δημοτική Αρχή και Δημότες !! Άλλωστε το ότι η λειτουργία του έχει παραταθεί , ενώ το Υποθηκοφυλακείο Στύρων έχει ήδη κλείσει , επετεύφθει μετά από παρέμβαση δημοτών , σε άσχετο χρόνο και όχι παραμονές δημοτικών εκλογών , ως έκτακτο θέμα προς ψήφιση , για ευνόητους λόγους !!!!
Άντα Γάσπαρη
Έχω να προσθέσω δε τα εξής :1) όταν πριν 2 περίπου χρόνια είχε επισκεφθεί το Δημαρχείο Καρύστου , ο περιφερειάρχης κ Σπανός με τους συνεργάτες του και έθεσα το θέμα "κατάργηση υποθηκοφυλακείων Δήμου Καρύστου " , γιατι ΚΑΝΕΙΣ άλλος δημοτικός σύμβουλος ΔΕΝ το στήριξε , αφού σας ενδιέφερε ?? 2) ρωτώ : όταν το 2022 ΕΚΛΕΙΣΕ το υποθηκοφυλακείο ΣΤΥΡΩΝ γιατι η Δημοτική Αρχή δεν κινητοποιήθηκε ενεργά ??? Αραγε οι κάτοικοι των Στύρων και των περιχώρων δεν υπολογίζονται ως συνδημότες μας ?? Και 3) γιατί αναφέρεσται στην ανάρτησή σας και για το ήδη καταργημένο Υποθηκοφυλακείο Στύρων ?? Δεν το γνωρίζετε ???
  • Γεωργία Τούρλα
    Άντα η χρονική σύμπτωση της λήξης ενστάσεων αντιρρήσεων 2/10/2023 με τις εκλογές 8/10/2023 είναι συγκυριακή. Θεώρησα ωστόσο χρήσιμο να αναδείξω το θέμα μήπως καταφέρουμε κάτι σε συνέχεια των προσπαθειών των οποίων ανέφερες. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να ξεπερνούν τις παρατάξεις και που τα αποτελέσματα τους την επόμενη μέρα είναι κέρδος του τόπου και όλων μας. Έτσι αρχικός στόχος της ανάρτησης είναι η ενημέρωση και η προσπάθεια επίτευξης παραμονής Υποθηκοφυλακείου. Δεύτερος και πολύ σημαντικός είναι η παραμονή του αρχείου συμβολαίων, έστω και ψηφιακά, στο Δήμο μας για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, αλλά και ως ένα είδος Backup τόσο για την Κάρυστο όσο και για το Μαρμάρι και τα Στύρα! Θεωρώ ότι όταν δεν μπορείς να αλλάξεις μια ανειλημμένη απόφαση μπορείς να προσπαθήσεις με εναλλακτικούς τρόπους να ελαχιστοποιήσεις το κόστος που θεωρείς ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά για την απομάκρυνση του Υποθηκοφυλακείου Στύρων. Γι’ αυτό και πολύ προσεκτικά αναφέρομαι σε κατάργηση και των τριών, σε μία ύστατη προσπάθεια παραμονής έστω και ενός εξ’ αυτών που θα εξυπηρετούσε όμως όλες τις περιοχές του δήμου μας
    5

  • Άντα Γάσπαρη
    Γεωργία Τούρλα μακριά απο εμένα οι παρατάξεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες !!! Το ότι απαραίτητα όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε για την παραμονή των Υποθηκοφυλακείων Καρύστου και Μαρμαρίου ειναι αδιαπραγμάτευτο !!! Για το ήδη καταργηθέν Υποθηκοφυλακείο δεν νομίζω να υπάρχει επαναφορά !!! Ας το ευχηθούμε !!! Άλλωστε προσωπικά έχω ασχοληθεί για την παραμονή του Υποθηκοφυλακείου Καρύστου πριν μεγάλο χρονικό διαστημα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσκληση για συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

  Κάρυστος 16-5-2024 ΠΡΟΣ : κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Μέλη της Δημ. Επιτροπής Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Σας καλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρ...