Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ανεμογεννήτριες νοτιοδυτικά της Καρύστου – και Λυκόρεμα ένας οικισμός που πρέπει να αποτελεί τοπική κοινότητα

 

Οι ανεμογεννήτριες νοτιοδυτικά της Καρύστου – και Λυκόρεμα ένας οικισμός που πρέπει να αποτελεί τοπική κοινότητα





Το Λυκόρεμα είναι πεδινός οικισμός (41μ. υψόμετρο) που βρίσκεται  9 χλμ. Δυτικά της Καρύστου και 4 χλμ. Νοτιοδυτικά του Μαρμαρίου, βρίσκεται επί της επαρχιακή οδού Μαρμάρι-Λυκόρεμα –Καρύστου και έχει 17 κατοίκους (απογρ. 2011)

Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική ενότητα Μαρμαρίου  και στην τοπική κοινότητα αυτού, ο  Κωδικός Οικισμού:  2905030107.

 

Ο οικισμός αυτός απαντάται προ του 1923, σε απογραφή που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του 1908 (ΦΕΚ 28Α - 08/02/1908) όπου απαντάται  Λυκόρρευμα με 49 κατοίκους.  Καθώς και στο Βασιλικό Διάταγμα 06-02-1956 (ΦΕΚ 47/Α/1956) όπου αναφέρεται η επαρχιακή οδός 5, Κάρυστος - Λυκόρευμα - Μαρμάρι.

 

Πρόταση για σύσταση Τοπικής κοινότητας

Παράλληλα το Λυκόρεμα αφορά και μια ευρύτερη περιοχή η όποια περιλαμβάνει πέρα από τα όρια του οικισμού και αφορά δυτικά μέχρι τα όρια της Δημ. Ενότητας Καρύστου (Τοπική κοινότητα Καλυβίων) και βόρεια την τοπική κοινότητα Κατσαρωνίου.

Καθότι γεωγραφικά και μορφολογικά είναι πιο ξεχωριστά από την τοπική κοινότητα Μαρμαρίου και επίσης φέρει και οικισμούς επί των ακτών της περιοχής, θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αποτελέσει Τοπική κοινότητα δηλ. Λυκορέματος και τα όρια αυτής να είναι όπως στο χάρτη.

Θα μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο να εισηγηθεί την πρόταση αυτή προς το Υπουργείο εσωτερικών και αυτό να εκδώσει  σχετικό ΦΕΚ. Η δημοτική αυτή κοινότητα να απαρτίζεται από τους οικισμούς 1.) Λυκόρεμα, 2.) σφυριδούπολη και 3.) Κεφάλα (να αναγνωριστούν και οι οικισμοί) και έδρα να αποτελεί το Λυκόρεμα.

 

Ανεμογεννήτριες νοτιοδυτικά της  Καρύστου

1.)  Νοτιοανατολικά του Λυκορέματος στην Θέση ΣΚΙΓΕΡΗ (ΑΔ 04716) και εντός της δημ. Ενότητας Καρύστου σχεδιάζεται η εγκατάσταση περί των  4 ανεμογεννητριών τύπου SG155 και ισχύς 6.6 MW με ύψος πλημνής 102.50 μ. και διάμετρο δρομέα 155 μ.

2.)  Νότια σχεδιάζεται ο ΑΣΠΗΕ ΒΑΛΜΟΣ (ΑΔ-04708) που θα απαρτίζεται από 4 ανεμογεννήτριες τύπου SG155 ίδια ισχύς με τις παραπάνω  και  συνολική ισχυ26,4 MW.

3.)  Κατόπιν ο αιολικός σταθμός ΚΟΥΡΜΑΛΗ (ΑΔ-04710) με  4 Α/Γ τύπου SG155  MW συνολική ισχύ 26,4 MW και ύψος πλημνής 102.50 μ. και διάμετρο δρομέα 155 μ.

Όπου και εγγύτητα με τον οικισμό ΟΣΜΑΕ

 

4.)  Παράλληλα σε εγγύτητα με την Κάρυστο και συγκεκριμένα στην περιοχή Λιβαδάκι, οι ανεμογεννήτριες του αιολικού σταθμού ΠΙΟΝΑΡΙ (ΑΔ-04712) όπου θα απαρτίζεται από 2 Α/Γ  τύπου SG155  σύνολο 13,2 MW

 

Και η Κάρυστος

Πρακτικά η  Κάρυστος θα αντικρίζει αυτές τις μηχανές αν δρομολογηθούν και εγκατασταθούν και οι οποίες θα είναι σε υψος περι 180 μ. παράλληλα τέτοιου τύπου ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν πουθενά στην γηραιά ήπειρο δηλ. θα υπάρχει μια αρνητική πρωτοτυπία  γιατί εκτός ότι θα υπάρχει καλύψει του οπτικού πεδίου, πάνω από 30% όπως ορίζεται για Περιοχές αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) να σημειωθεί ότι αυτού του τύπου σε άλλες χώρες τοποθετούνται σε υπεράκτια πάρκα και μακριά από τις ακτές  δηλ. πέρα από την όποια νομοθεσία κτλ. είναι καθαρά θέμα λογικής και λειτουργικότητας πχ αλλιώς αυτές στο Μαρμάρι των 900KW παράλληλα φαντασθείτε την διανοίξεις θα πρέπει να γίνουν δηλ. πλάτος δρόμων η καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο.

Παράλληλα πολλές οικοδομές ή οικίες που θα κατασκευάζονταν προς την παξιμάδα όπως είναι αναμενόμενο θα ανασταλούν καθώς ποιος θα θέλει να επενδύσει σε μια περιοχή με γιγάντιες κολώνες  γιατί αυτές θα έχουν και μια ιδιαιτερότητα με αυτές στο βουνό θα είναι σε μια «αμεσότητα» με τους κατοίκους της Καρύστου –γιατί εκεί κινούνται με τα οχήματα τους προς την παξιμάδα, και των κατοίκων στην περιοχή του κάμπου, δηλ. αυτό που αντικρίζουν οι κάτοικοι στα χωριά του Καφηρέα θα είναι σε πιο έντονο βαθμό.

 

Κάποιες παρατηρήσεις

Όσο αφορά αυτές τις μηχανές αν δρομολογηθούν και εγκατασταθούν και σε αυτό θα φέρει ευθύνη η τωρινή δημοτική αρχή καθώς η υποχωρητικότητα της ή μάλλον η συνδρομή της σε όλες τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν αυτή τη φήμη  (δηλ. μπάτε σκύλοι αλέστε)  και θέσανε την Νότια Καρυστία στόχο των εταιρειών.

 

Φυσικά τα λόγια της δημοτικής αρχής περί δεν θα επιτρέψουμε καμία ανεμογεννήτρια κτλ. είναι απλά λόγια – άλλωστε και στον Αετό και που είναι κοντά στην Κάρυστο μια χαρά τις επιτρέψανε –  Να θυμηθούμε πέρσι όταν γίνονταν ανακοίνωση από τα μεγάφωνα για την συγκέντρωση στο Γιοκάλειο στις 23/10/2022 που διοργάνωσαν οι φορείς κατά των ανεμογεννητριών  .. μαζί με τον Δήμο Καρύστου (κάτι συμπτώσεις όταν μια βδομάδα πρίν είχε γίνει συγκέντρωση με θέμα το φθηνό ρεύμα από υποψήφιο δήμαρχο στο «καπάκι» έκαναν αυτή την κίνηση) παράλληλα να θυμηθούμε ότι από τα αυτοκίνητα του Δήμου Καρύστου ακούγαμε το τραγούδι του Ξυλούρη «μπήκαν στην πόλη οι οχθροί» και οι μπετονιέρες μια χαρα πήγαιναν στο Καφηρέα (εδώ γελάμε και κλαίμε μαζί)

 

Παράλληλα είναι ποτέ δυνατόν μια εταιρεία ή το Υπουργείο να λάβει σοβαρά μια διοίκηση όταν έχουν εγκατασταθεί στην θητεία της περίπου 500 ανεμογεννήτριες και μάλιστα κάποιες και σε περιοχή natura , είδατε να σταλεί επιστολή στην ευρωπαϊκή επιτροπή από τον Δήμο Καρύστου; Όπως έκανε και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων το Απρίλιο του 2021;

 

πηγή https://kavodoros.blogspot.com/2023/09/blog-post_15.html


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσκληση για συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

  Κάρυστος 16-5-2024 ΠΡΟΣ : κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Μέλη της Δημ. Επιτροπής Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Σας καλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρ...