Με την καταγραφή των σημαντικότερων στοιχείων της Καρυστινής του Οκτώβρη 1994, τελείωσε η έρευνα που ξεκίνησε περίπου τέσσερεις μήνες πριν.
Το τελευταίο άρθρο ήταν τα ονόματα των πεσόντων της ευρύτερης περιοχής στο Αλβανικό μέτωπο.
Τα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα για τουλάχιστον 40 χρόνια ήταν.
Πρώτον και διαχρονικόν! Ο Δρόμος Χαλκίδα- Λέπουρα. Στύρα-Κάρυστος.
Δεύτερον. Το λιμάνι και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Αμέτρητες διαμαρτυρίες για να μην σταματήσουν τα δρμομολόγια από Κάρυστο- Ραφήνα, για την συχνότητα των δρομολογίων από Μαρμάρι- Ραφήνα, την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τα λεωφορεία της Ραφήνας και την διαχρονική αγωνία για την επανένταξη του λιμανιού μας σε ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο. Να θυμήσουμε εδώ ότι επίσης ήταν το δεδομένο της σύνδεσης σε μας πολύ παλαιότερες εποχές.
Τρίτον. Ο δρόμος Κάρυστος- Λυκόρεμα - Μαρμάρι.
Παρά τα λάθη του, ο δρόμος έγινε αλλά θα μπορούσε να γίνει και καλύτερος.
Τέταρτον. Πολλές αναφορές για την διάσωση των μνημείων μας και πολλοί αγώνες για να διαφυλαχτεί ο αρχαιολογικός χώρος γύρω από το Κάστρο, πολλές αναφορές στα αποτελέσματα που θα φέρουν οι ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα που τότε είχαν αρχίσει να εγκαθίσταται στο Καστρί και στο Κατσαρώνι. Επίσης πολλές αναφορές από παλαιότερες αντιδράσεις για το Πυρηνικό εργοστάσιο.
Πέμπτον. Όλοι οι δήμαρχοι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 και τα πρώτα χρόνια του 2000, απευθυνόντουσαν με εκτενείς και λεπτομερείς αναφορές για όλα τα θέματα της επικαιρότητας στους πολίτες, και γινόταν δημόσια ανάλυση των πεπραγμένων.
Έκτον. Διαβάζουμε άρθρα με πλούσιες λαογραφικές αναφορές κυρίως από τον Σταμάτη Παπαμιχαήλ
Έβδομον. Μεγάλη έκταση στην εφημερίδα καταλάμβαναν τα πολιτιστικά της περιοχής. Πολύ μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα είχε το Παράρτημα Καρύστου της Εταιρίας Ευβοικών Μελετών με πλήθος λογοτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης, οι εκδηλώσεις της Μουσικής Σχολής Εύας Βασιλοπούλου και της Χορωδίας Δίαυλος Καρύστου , οι εκδηλώσεις του συλλόγου Καστέλλο Ρόσσο , φυσικά των Ανεμοπυλών με αναφορά στα θεατρικά κυρίως πράγματα.
Όγδοον. Νοσοκομείο- Σχολεία- Εφορία . Όλα με πολύ αρθρογραφία . Εντύπωση μας κάνει ότι η Εφορία έφευγε από την δεκαετία του 90..μέχρι που τελικά έφυγε παρά τους αγώνες και τις έντονες αντιδράσεις. Ακόμα, αναφορές στα προβλήματα του αποχετευτικού ζητήματος του Μαρμαρίου, μιας και υπήρχε η πρόταση να ενωθεί ο βιολογικός με της Καρύστου. Αργότερα έγινε η πιο λογική πρόταση που θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή, δηλ, να ενωθούν και να πέφτουν στον κάμπο αφήνοντας τις θάλασσες καθαρές.Δυστυχώς, δεν έγινε.
Ένατον. Τα αξιοσημείωτα χρονογραφήματα του Άγγελου Κεκεμπάνου. Πολύ υποτιμημένα νομίζω.
Δέκατον. Όλα τα τεκταινόμενα, όπως και οι θάνατοι, γεννήσεις, γάμοι κλπ.
Ίσως τα πράγματα έρθουν έτσι που θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα μας και σε παλαιότερα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου