Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Eν Καρύστω τη 28 Φεβρουαρίου 1945 Αρ.φύλλο 48. Β ΓΕΝΕΑ. Ο ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΓΕΡΩΝ.-ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ

 ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ




Eν  Καρύστω τη 28 Φεβρουαρίου 1945 Αρ.φύλλο 48. Β ΓΕΝΕΑ.

Ο ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΓΕΡΩΝ.

Από καιρό τώρα σηκώνει στους ώμους του τους 78 Μαίους, βάρος που για κάθε άλλον εκτός απ΄αυτόν θα είχε λυγίσει εάν δεν είχε γονατίσει τον βαστάζοντα. Και κείνος όχι μόνον με την μεγαλύτεραν ευκολίαν το σηκώνει. Μα μπορεί να πει κανείς πως και με την μεγαλυτέραν άνεσιν και με το πιο τρανό κέφι. Τον βλέπω να σηκώνεται πρωί πρωί, να κάνει το γύρω της αγοράς και να παίρνει τον ανύφορον ανεβαίνοντας τις 25 σκάλες του Κοινοτικού Καταστήματος, χωρίς να αισθανθεί την παραμικρά φούσκωση , την παραμικρή κούραση. Και έπειτα να εργάζεται 8 ώρες συνεχώς πολλές φορές στο γραφείο του. Μα κείνο που μα την αλήθεια κάνει τον καθένα να τα χάνει είναι ο έρωτας του προς τα διάφορα σπορ και ειδικά το κυνήγι.

Χιόνια πολλά καλύπτουν τα πάντα, ο βοριάς σφυρίζει , οι νυφάδες πέφτουν , η νιότη φοβάται να ξεμυτίσει και κουλουριάζεται δισταχτική δίπλα στο τζάκι και μονάχα ο ήρωας μας δεν δειλιάζει. Το αίμα του αισθάνεται να κυκλοφορεί θερμό στις φλέβες του και νάτος με το δίκανο του στην πλάτη, με τα φυσεκλίκια του με το αιώνιο μειδίαμα προχωρεί ολόισιος θαλερός , μέσα στις παγωμένες βουνοπλαγιές και ρέματα, ζητώντας την ικανοποίηση του άσβηστου έρωτα του, ξετρυπώνοντας καμιά μπεκάτσα η κανέναν λαγό, που παγωμένος σταλιάζει σε καμιά σκινόριζα.

Μα δεν είναι μόνο αειθαλής μονάχα στο σώμα ο ήρωας μας. Είναι και στην ψυχή. Τον βλέπω να σκύβει συχνά πάνω απ’ τον πόνο, και δυστυχώς τα τελευταία τούτα χρόνια οι πόνοι είναι πάρα πολλοί του κάθε συμπολίτη του, να τον εξυπηρετεί. Τον βλέπω ακόμα να βαστάζει μαζί με το τόσο βάρος των χρόνων του και το τεράστιο βάρος του βάρβαρου κατακτητή, να προλαμβάνει δια της διπλωματίας και του θάρρους του πολλά δεινά εις βάρος του τόπου του. Τον βλέπω ακόμη να απαγάγεται απ το κρεβάτι του από τους πολιτο φύλακες και να στέλνεται στα Στύρα σαν επικίνδυνος δήθεν της ησυχίας του τόπου του, εκείνος που μόνο την ησυχία θα ήθελε να βλέπει εις αυτόν και υπερ της οποίας πραγματικά επάλευε.

Αειθαλής ακόμη και στο πνεύμα. Τον διακρίνει διαύγεια πνεύματος. Μόνος του συντάσσει έγγραφα, αναφορές γενικού περιεχομένου αφορώσας τεράστια συμφέροντα της Κοινότητας του ως παραδείγματος χάριν, σύστασις Γυμνασίου εις Κάρυστον και τόσα άλλα.

Με λίγα λόγια είναι ο άνθρωπος που γεννήθηκε να παλέψει εναντίον κι αυτής της φύσεως και να δημιουργήσει.

Είναι ο Λεωνίδας που πολεμάει εις τα Θερμοπύλας του βίου του κατά του τρομερού εχθρού της ζωής, του χρόνου, χωρίς τους τριακοσίους. Θα νικήσει? Θα νικηθεί? Ασφαλώς το δεύτερον. Γιατί δεν νικιέται η φύση. Μα θα πέσει όμως και αυτός όπως και ομώνυμος του Λεωνίδας, ένδοξα στην μάχη της ζωής.

Α.Δ

Μάλλον πρόκειται για τον Ανάργυρο Δράκο.

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – Β ΓΕΝΕΑ. ΕΤΟΣ Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ-ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 13.  11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1943.

Περνά από χέρι σε χέρι  διαβάζεται και επιστρέφεται.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ

Όπως όλοι ξέρουμε ότι ο κύριος σκοπός του Κουπουνιού είναι να διαπλάθει ψυχικώς και σωματικώς κάθε εφηβική Καρυστινή ψυχή. Αλλά έχομε πει ότι το Κουπόνι θα περνά από γενιά σε γενιά. Ότι η κάθε γενιά πρέπει να φροντίζει για τους απογόνους της. Και τι θα φροντίσει?  Να τους διαπλάσει ψυχικώς και σωματικώς. Οι Κουπονίτες όμως φροντίζουν όχι μόνο για τους απογόνους τους αλλά για όλη την Καρυστινή Σπείρα των παιδιών. Δηλαδή  σε συνεργασία των κ.Κωσταντίνου Λιμενάρχου και των Κουπονιών, οργανώνεται μια ομάδα από παιδιά της Ε και ΣΤ  τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, εις τα οποία θα δώσουμε μια προσκοπική  οργάνωση γιατί θα μας χρησιμεύσουν σε μια γιορτούλα που θα παιχθεί  για τα παιδιά  του Ε.Ο.Χ ? (δεν βγάζω το γράμμα) .

Καθημερινώς οι οργανωτές της ομάδας αυτής οι οποίοι έχουν χρηματίσει και πρόσκοποι, πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο για την διοργάνωση της ομάδας και για την ψυχαγωγία των σισιτούντων παιδιών εις τα οποία προστίθεται ένα πιάτο φαί ακόμη. Στην γιορτή αυτή που θα παιχθεί  πιθανόν τα Χριστούγεννα θα παιχθεί και ένα θεατρικό παιδικό έργο  από νέους και νεάνιδες. Εύχομαι σε από τα βάθη της καρδιάς μου όπως οι Κουπονίτες μαζί με τον κ.Λιμενάρχην, που ενδιαφέρονται για τα παιδιά του Ε.Ο.Χ ? , έτσι να ενδιαφερθούν και όλοι πο συμπατριώτες μας για την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Πολεμικός Αγρότης.

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΑΙ

Ενισχύσατε το άπορο παιδί , ο Χειμών πλησιάζει, απειλητικότερος από όλους τους περασμένους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου