Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Καρυστινοί Παλμοί. Εφημερίδα 1983.

 

Οι Καρυστινοί Παλμοί βγήκαν σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ είχε έλθει στην εξουσία και ο αέρας της αλλαγής άλλοτε φυσούσε ευεργετικά και θεράπευε χρόνια προβλήματα και αδικίες φέρνοντας την λειτουργία της κοινωνίας σε ένα πιο δίκαιο και ισόνομο δρόμο, και άλλοτε πάλι, ...φυσούσε πολύ δυνατά και άκριτα, ισοπεδώνοντας ότι έβρησκε μπροστά του.
Ένα από αυτά, ήταν η ελληνική γλώσσα μιας και οι γράφοντες ήθελαν να διαφοροποιηθούν από τους κανόνες της ...δεξιάς...αλλά ταυτόχρονα δυστυχώς αυτό έγινε άτσαλα. Για παράδειγμα η, εργασία, έγινε δουλειά κλπ.
Στα πρώτα τεύχη, τα κείμενα με το καλημέρα απαξιώνουν ότι υπήρχε μέχρι τότε, και συγκεκριμένα μια ιστορική εφημερίδα με πολιτιστικό και λαογραφικό περιεχόμενο κυρίως με μια γελοιογραφία που μετά τις αντιδράσεις, έγραψαν μια ολόκληρη σελίδα για να πουν, ότι οι αναγνώστες, είχαν καταλάβει...λάθος.

Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσω να απομονώσω χρήσιμα στοιχεία που αξίζει να δει κάποιος σε μια αναδρομή στο παρελθόν για να γνωρίσουμε η να θυμηθούμε, την ..ψυχή της περιοχής τότε.










Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου
Coat of arms of Greece.svg
Andreas Papandreou.jpg
Ημερομηνία σχηματισμού21 Οκτωβρίου 1981
Ημερομηνία διάλυσης3 Ιουνίου 1985
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΚωνσταντίνος Καραμανλής (έως 10 Μαρτίου 1985)
Χρήστος Σαρτζετάκης (από 10 Μαρτίου 1985)
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΑνδρέας Παπανδρέου
Συνολικός αριθμός Μελών71
Συμμετέχοντα κόμματαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΚυβέρνηση πλειοψηφίας
172 / 300 (57%)
Αξιωματική ΑντιπολίτευσηΝέα Δημοκρατία
Αρχηγός Αξιωματικής ΑντιπολίτευσηςΓεώργιος Ράλλης (μέχρι Δεκέμβριο 1981)
Ευάγγελος Αβέρωφ (Δεκέμβριος 1981 - Σεπτέμβριος 1984)
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (από Σεπτέμβριο 1984)
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές 1981
Θητεία νομοθετικού σώματος16 Νοεμβρίου 1981 - 7 Μαΐου 1985 (Γ΄ κοινοβουλευτική περίοδος)[1]
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη 1980
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1985

Η (1η) Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981 (Οκτώβριος 1981 - Ιούνιος 1985) ανέλαβε μετά την νίκη στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 την διακυβέρνηση της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ με κεντρικό άξονα της πολιτικής του, το σύνθημα «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατία» όπως εκφράστηκε στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος[2], το 1974, έστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, προς μια κεντρο-αριστερή πολιτική ύστερα από δεκαετίες διακυβέρνησης της Δεξιάς.

Άποψη της Καβάλας, 1982
Άποψη της Κέρκυρας, 1985

Από την κυβέρνηση Παπανδρέου αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση,[3] και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ιδρύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταργείται η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, αποστρατικοποιείται η ΥΕΝΕΔ και μετονομάζεται σε ΕΡΤ2, συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, θεσπίζονται διάφορα επιδόματα, αναγνωρίζεται και αποζημιώνεται το εργατικό ατύχημα, επεκτείνεται η πενθήμερη εργασία, ενώ μειώνονται οι ώρες εργασίας σε 40, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας με αποδοχές, καθιερώνεται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού[4]. Επίσης, καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος, καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της προίκας, θεσπίζεται το συναινετικό διαζύγιο και εξισώνονται τα δύο φύλα σύμφωνα με το νέο οικογενειακό δίκαιο (Ν.1329/1983). Στον τομέα της εκπαίδευσης, εισήχθη το μονοτονικό σύστημα, καταργείται η σχολική ενδυμασία (1982), καθώς και η ακαδημαϊκή έδρα και κατοχυρώνεται νομοθετικά το πανεπιστημιακό άσυλο. Τέλος, το δικαίωμα ψήφου επεκτείνεται και στους 18χρονους.[5]

Στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τον Μάρτιο του 1985, ύστερα από πρόταση της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιέρωσε τα «Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα» (ΜΟΠ), η εφαρμογή των οποίων στόχευε στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών διαρθρώσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Κοινότητας. Το 1985 η Ελλάδα σταματά επιτυχώς την διένεξη Γαλλίας και Λιβύης, οι οποίες υποστήριζαν αντιμαχόμενες δυνάμεις στο Τσαντ, με την υπογραφή της «Συμφωνίας της Ελούντας»[6]. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν επίσης ένας εκ των έξι ηγετών των τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία κίνησης υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων.
Στη 1 Μαρτίου 1982 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου