Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ο Βοριάς όταν ήταν θεός στην περιοχή της Καρυστίας και πως ενσωματώθηκε στην Χριστιανική πίστη.




Στο βιβλίο ΚΑΡΥΣΤΟΣ- Ραφήνα-Πεταλιοί -Μαρμάρι, ο Παπαμανώλης γράφει ότι 

 οι Αρχαίοι Καρύστιοι, είχαν θεοποιήσει τον Βοριά. Για να τον εξευμενήσουν έκαναν τελετές και θυσίες. 

Από το ίδιο βιβλίο διαβάζουμε ότι ο Παπαχατζής γράφει " Οι νυν Καρύστιοι εις εξιλέωσιν του παντοδύναμου τούτου θεού Βορρά, επορτάζουσι μετά το Πάσχα πάσαν Πέμπτην τριών εβδομάδων όπως πέση ούτω και παύση πλέον να πνέη ως νομίζουσι. Κατά το παράλιο της Φυλάγρας ( Βορείως Καρύστου όπου και ναός της Παναγίας , την Πέμπτην της Διακαινησίμου πανηγυρίζουσιν επίσης οι κάτοικοι των πέριξ χωρίων εις αποδίωξην του ανέμου"  " Τούτο φαίνεται λείψανον της αρχαίας εορτής του Βορρά ην τέλουν οι Αθηναίοι και Θούριοι και εκάλουν Βορεασμόν"

Βορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Βορέας
Boreas Oreithyia Louvre K35.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βορέας (Ελληνικά)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΩρείθυια της Αθήνας
ΣύντροφοςΧιώνη
Αελλόπους
Chloris
ΤέκναΧιόνη
Κλεοπάτρα
Καλάις
Ζήτης
Βούτης
Hyrpace
Αύρες (νύμφες)
Βορεάδες
Λοξώ
Αίμος
Αύραι
Hekaerge
ΓονείςΑστραίος και Ηώς
ΑδέλφιαΕύρος
Ζέφυρος
Νότος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βορέας ή Βορρέας κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν σύμφωνα με διάφορες εκδοχές:

Ο Βορέας κατοικούσε άλλοτε:

Ήταν η προσωποποίηση του βόρειου ανέμου, ενώ κατά τον Ελλάνικο ήταν η προσωποποίηση του όρους Βόρα της Μακεδονίας. Ως προσωποποίηση του βόρειου ανέμου ήταν αδελφός του Ζέφυρου (δυτικού), του Εύρου (νοτιοανατολικού) και του Νότου (νότιου). Παρουσιαζόταν ως πολύ δυνατός άντρας και με πολύ βίαιο θυμό. Συνεχώς απεικονιζόταν ως φτερωτός γέρος με πυκνά μαλλιά και γένια, κρατώντας ένα κοχύλι και με φουσκωτό, από τον αέρα, μανδύα. Ο Βορέας σε μια επιδρομή του στην Αθήνα ερωτεύτηκε παράφορα την κόρη του βασιλιά της Αθήνας ΕρεχθέαΩρείθυια. Στην αρχή προσπάθησε να τη φλερτάρει και να την πείσει να τον παντρευτεί αλλά αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του. Έξαλλος, αποφάσισε να την πάρει με την βία, αφού η βία του φάνηκε πιο λογική. Ενώ η Ωρείθυια έπαιζε και μάζευε άνθη στον Ιλισό την απήγαγε, την κάλυψε μέσα σε ένα μαύρο νέφος και τη βίασε. Τη μετέφερε στη Θράκη και έκανε 6 παιδιά μαζί της: τον Αίμο, τον Βούτη, τον Λυκούργο, την Κλεοπάτρα, τη Χιόνη και τους δυο Βορεάδες Αργοναύτες, τον Ζήτη και τον Καλάι.

Οι δυο γιοι του Βορέα Καλάις και Ζήτης πήραν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία ως Αργοναύτες.

Υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι στο Βορέα, στη Μεγαλόπολη, στους Θούριους, ενώ λατρευόταν και στην Αθήνα, όπου θεωρούνταν γαμπρός. Πέρα από το σπήλαιο στον Αίμο, όπου κατοικούσε, υπήρχε άντρο του στη Σκυθία και κοίτη του στον Καύκασο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου