Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Οι βρύσες στην Αγία Σοφία στον Γραμπιά. Ιστορία και το παρόν.

Οι 5 βρύσες στην εκλησσία της Αγίας Σοφίας στον Γραμπιά, είναι ένα από τα νεώτερα μνημεία μας και κοσμούν την εκλησσία και το χωριό.
Πάνω από τις 4 πια βρύσες, βλέπουμε τις τιμητικές πλάκες με τις οποίες οι κάτοικοι του χωριού τίμησαν τους ευεργέτες που συντήρησαν το μνημείο. Ανάμεσα τους, ο Αντώνης Κόλλιας, πρόεδρος του χωριού εκείνη την περίοδο και δεσπόζουσα όλων οι ευχαριστίες των κατοίκων στους αδελφούς Κότσικα για την φροντίδα της υδροδότησης, μιας και μέχρι τότε το νερό, δεν είχε σταθερή ροή.
Δυστυχώς η πέμπτη βρύση έχει φύγει, ίσως για λόγους εξυπηρέτησης των σωλήνων ύδρευσης που έχουν εγκατασταθεί, ενώ πάλι δυστυχώς λείπει και η τελευταία πλάκα του δωρητή.
Μεγάλη και πολύ σημαντική η ιστορία του σημείου με μάχες στην απελευθέρωση και ακόμα, μια ιστορία πάθους που κατέληξε σε φονικό από έναν παθιασμένο τούρκο που έχασε την αγαπημένη του στην απελευθέρωση.
Οι βρύσες χρειάζονται συντήρηση και περιμένουν υπομονετικά σηκώνοντας το βάρος του χρόνου ,ελπίζοντας ότι το λιγοστό προσωπικό της Α.Υ θα προλάβει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες . Ενέργειες που καθυστερούν . 
Ο πρόεδρος της Γραμπιά, με έγγραφο του ζήτησε την επίσκεψη κλιμακίου το οποίο και ήρθε. Από τότε πέρασαν έξι μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη .
Ελπίζουμε μαζί με την μελέτη για την συντήρηση του μνημείου, να προστεθεί και η βρύση που λείπει όπως και μαρμάρινη επιγραφή που λείπει και ελπίζουμε να υπάρχει κάπου.
Διαβάστε πιο κάτω ενδιαφέροντα στοιχεία για το σημείο και ας ευχηθούμε για την γρήγορη αποκατάσταση του.









 Από: Giannis Milonas <giannis.milonas34@gmail.com>
Date: Κυρ, 21 Νοε 2021, 14:46
Subject: ΔΙΆΣΩΣΗ Κ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΊΩΝ Δ.Δ. ΓΡΑΜΠΙΑ-ΚΑΡΥΣΤΟΣ
To: <efaeuv@culture.gr>
Cc: <grplk@culture.gr>


ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Δ.Δ. ΓΡΑΜΠΙΑ

                                  Προς: Αρχαιολογική Υπηρεσία Εύβοιας
                                  Κοιν.:. Υπουργείο Πολιτισμού κ Αθλητισμού


Με το παρόν θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς την συντήρηση των μνημείων της Τοπικής Κοινότητας Γραμπια και την διάσωση αυτών. 

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στις πέντε Βρύσες του αύλειου χώρου ιερού ναού Αγίας Σοφίας στο κέντρο του οικισμού. Ο τοίχος έχει διογκωθεί με κίνδυνο κατάρρευσης, σε αυτήν την περίπτωση θα υποστεί μεγάλη ζημιά και το μνημείο "Πέντε Βρύσες". Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 1935 και η αναστύλωση του μνημείου έγινε με δαπάνη της οικογένειας Κότσικα κ άλλων μεγάλων ευεργετών της Καρύστου. 

Στη συνέχεια, το μνημείο "Καμάρες" απο όπου διοχετεύεται το νερό προς τις δεξαμενές του κάστρου Castello Rosso, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με κίνδυνο κατάρρευσης. Για το εν λόγο μνημείο, έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο από την Κοινότητα Γραμπιά ζητώντας την κατάρτιση σχετικής μελέτης στήριξης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί καμία ενέργεια. 

Τέλος, θα ήθελα να αφερθώ στον τρίκλιτο Βυζαντινό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην τοποθεσία Μοντοφώλι, Β.Α. του οικισμού Μεκουνίδας. Μέρος του Ναού έχει ήδη καταρρεύσει λόγο κατολίσθησης του εδάφους. Καθώς ο Ναός ανήκει στην Βυζαντινή Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν επιτρέπεται καμία επισκευή χωρίς την έγκριση αυτής. Παρ' όλες τις αναφορές μας, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση κ ο Ναός οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση. 

Παρακαλώ όπως προβείτε σε σχετικές άμεσες ενέργειες για την διάσωση των ανωτέρω αναφερθέντων μνημείων. 
Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες. 


Με εκτίμηση,
Μυλωνάς Ιωάννης.
Πρόεδρος Δ.Δ. Γραμπιά

Μετά από την αίτηση μου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας σχετικά με τα μνημεία της Κοινότητας Γραμπιά όπου και εκπροσωπώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κα Σίμωσι Αγγελική προϊσταμένη της υπηρεσίας για την άμεση κινητοποίηση στέλνοντας κλιμάκιο όπου και έκαναν σχολαστικό έλεγχο στα μνημεία που τους υπέδειξα προκειμένου να γίνουν μελέτες ώστε να συντηρηθούν και να διατηρηθούν, όπου εδώ και αρκετούς αιώνες προβάλουν τον πολιτισμό μας.
Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες και πιστεύω στην καλή θέληση που μου έδειξαν έως τώρα να συνεχίσουμε προς την ολοκλήρωση αυτών.
Με εκτίμηση
Πρόεδρος Γραμπιά
Γιάννης Μυλωνάς

Από το βιβλίο "Γνωρίζοντας την Κάρυστο" του Σταμάτη Παπαμηχαήλ






Από τον ταξιδιωτικό οδηγό του Παπαμανώλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου