Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ.-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

 ΠΗΓΗ -Ιστορία της Καρύστου.  Δημητρίου Χατζηκωσταντή

Γάμοι.

Οι γάμοι γίνονταν τα  παλαιότερα (το βιβλίο εκδόθηκε το 1947) χρόνια στην Κάρυστο την Κυριακή. Την προηγούμενη Πέμπτη μαζευόντουσαν οι συμπεθέροι και ετοίμαζαν τα λεγόμενα ΠΡΟΖΥΜΙΑ του γάμου. Τρία πρόσωπα που έπρεπε να έχουν τους γονείς τους στην ζωή και από τα οποία το ένα να είναι άνδρας καταγίνονταν στην παρασκευή των προζυμιών. Το ένα πήγαινε πρόσωπο, πήγαινε νερό, το άλλο το έχυνε στην σκάφη και ο άνδρας τα ζύμωνε και μετά το ζύμωμα βύθιζε το πρόσωπο του στην ζύμη και με το στόμα του έπαιρνε όσα μπορούσε από τα νομίσματα που είχαν ρίξει στην ζύμη, όσοι περιστοιχίζανε τους προζυμηστές. Οι σε συγγενείς και φίλοι συμποσίαζαν , τραγουδούσαν και ευχόντουσαν για την ευτυχία των μελονύμφων.

Την Κυριακή ξυριζόταν ο γαμπρός και χτενιζόταν η νύφη, ο καθένας στο δικό του σπίτι. Τον μεν γαμπρό τον υπηρετούσαν δύο, ο ένας έχυνε νερό και ο άλλος τον ξύριζε . Την δε νύφη την χτένιζαν κορίτσια και οι παριστάμενες γυναίκες έρριχναν επάνω στα μαλλιά της νομίσματα που τα έπαιρναν οι μουσικοί ως αμοιβή. Ύστερα ο γαμπρός με τους συγγενείς του και με βιολιά μπροστά πήγαινε στο σπίτι της νύφης, οπότε έβγαινε έξω ένα κορίτσι και σκόρπιζε στους συμπεθέρους ζαχαρωτά, μπαμπακόσπορο και σιτάρι για την ευτυχία και την ευτεκνία των μελλονύμφων.

Μετά την στέψη επέστρεφαν όλοι με τη συνοδεία μουσικής και με τα προικιά μπροστά, φορτωμένα σε ζώα, στο σπίτι του γαμπρού, ο οποίος μαζί με τους συμπεθέρους τραγουδούσε ένα τραγούδι ΕΥΧΕΤΗΡΙΟΝ. Το βράδυ της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας τρώγανε, διασκεδάζανε και κατόπιν διελύοντο. Το πρωί της Τρίτης έβαζαν στο τραπέζι  ακέραιο ψωμί και αυγά τηγανητά που έτρωγαν οι νεόνυμφοι και διασκέδαζαν πάλι με το ανδρόγυνο και τους πιο στενούς συγγενείς και ενώπιον τους γινόταν η αυτοψία στα εσώρουχα της νύφης για να βεβαιωθούν για την παρθενιά της.Μετά οχτώ μέρες οι στενότεροι πάλι συγγενείς πηγαίνοντας πάλι στο σπίτι της νύφης διασκέδαζαν και τούτο το έλεγαν ΑΠΟΣΤΡΟΦΙΑ η ΑΝΤΙΓΑΜΑ. Το κύριο τραγούδι του γάμου ήταν "Ωρα καλή, ώρα χρυσή ώρα καλή να λάχει, το αντρόγυνο που γίνεται, να ζήσει να γεράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Που είναι οι 30- 50?

Σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες από την Αδελφότητα Καρυστίων την Κυριακή 10/11 Εδώ και πάρα πολλά χρόνια λέμε ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει ...