Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Μπούρτζι Καρύστου. Λίγα λόγια για την ιστορία του.

 


Από τα πρώτα χρόνια του 1300 η Ενετία εποφθαλμιά την Κάρυστο. Επειδή φοβόταν ότι η Κάρυστος θα περιέλθει σε άλλους όπως στο Τάγμα Ιωαννιτών  κλπ. ζητούσε να την αγοράσει από τους τυχοδιώκτες Φράγκους άρχοντες της. Πολλές φορές οι Ενετοί είχαν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και είχαν κάνει μάλιστα συμφωνίες και συμβόλαια αγοραπωλησίας. Αλλά όμως, πολεμικοί και άλλοι λόγοι εμπόδιζαν για περίπου 50 χρόνια τους Βενετούς να κατακτήσουν την περιοχή.

Τελικά κατάφεραν να την αγοράσουν οριστικά το 1366.

Την Κάρυστο την πώλησε ο Βονιφάτιος ο Αραγωνικός ο οποίος είχε σοβαρές πολεμικές περιπέτειες στην Σικελία και αλλού και αδιαφορούσε για την Κάρυστο της οποίας την κυβέρνηση την είχε αναλάβει επίτροπος . Ο συγκεκριμένος επίτροπος είχε αναλάβει και την συμφωνία με τους Ενετούς και μάλιστα είχε ζητήσει και μεσιτεία για την πώληση.  

Ο Ιστορικός συγγραφέας Παπαμανώλης στο βιβλίο του Κάρυστος ( Ραφήνα-Πεταλιοί- Μαρμάρι) αναφέρει ότι στα συμβόλαια δεν αναφερόταν το Μπούρτζι αν και πίστευε ως αδύνατον να μην προυπήρχε. Κατά το συμπέρασμα του, το Μπούρτζι είχε απαξιωθεί και εγκαταληφθεί εκείνη την περίοδο.

Για την οικοδομή η την ανοικοδόμιση χρησιμοποιήθηκαν επίσης τεμάχια αρχαίων μαρμάρων  ελληνικής η ρωμαικής εποχής.



ΠΗΓΗ - ΠΑΠΑΝΑΜΩΛΗΣ.

ΒΙΒΛΙΟ - ΚΑΡΥΣΤΟΣ 
ΡΑΦΗΝΑ- ΠΕΤΑΛΙΟΙ ΜΑΡΜΑΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου