Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Επιλεγμένα άρθρα από την Ελεύθερη Άποψη.΄Έτος 1999.


Μάρτης 1999

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ  ΕΤΟΣ 3- ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΛ 4

 

Σε αυτό το πολύ σημαντικό τεύχος διαβάζουμε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο που φωτίζει σημερινές σκοτεινές σελίδες της ζωής μας. 

Εδώ ένα μέρος του άρθρου και μπορείτε να το διαβάσετε όλο ανοίγοντας την φωτογραφία στην σελίδα.

‘Ηταν  τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Ε.Α. με τίτλο «ΩΡΙΜΟΣ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» ασχολήθηκε με το ζήτημα της άναρχης κατασκευής πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας αφού κανενός είδους μελέτη δεν προηγείται αυτής και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γίνεται με μοναδικό κριτήριο το όφελος (βλέπε μικρότερο κόστος) των επιχειρηματιών.

Τότε , τον Ιούλιο, ήταν που ο Δήμος Καρύστου, με απόφαση του , δήλωνε «Είμαστε αντίθετοι στην απρογραμμάτιστη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Θεωρούμε ότι για να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καρύστου για εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εντός των ορίων του, πρέπει προηγούμενα να προηγηθεί αναλυτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της όλης περιοχής. Να εκπονηθεί χωροταξική μελέτη και να ορισθούν οι χώροι εγκατάστασης αυτών».

 

Αλλά, στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής κ.Πιπεργιάς , γνώστης του αντικειμένου εκ της συνδικαλιστικής καταγωγής του, ζητούσε χωροταξική μελέτη και καθορισμό τέλους υπέρ των ΟΤΑ  και εις βάρος των επιχειρήσεων αιολικής ενέργειας.

Τότε ο Νομάρχης κ.Παπανδρέου , δήλωνε αδυναμία δράσης και επέμβασης και καθιστούσε υπεύθυνο για οποιαδήποτε απόφαση το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Από τότε τι μεσολάβησε? Καταρχήν ήρθε στο φως η μελέτη ρύθμισης του Νατούρα, που παρά το γεγονός ότι φιλοδοξεί να προστατέψει  το περιβάλλον , επιτρέπει την ελεύθερη κατασκευή αιολικών πάρκων , σε ολόκληρη την Γ ΖΩΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ. Γεγονός που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει απορίες  και να προβληματίσει. Τι φοβήθηκε η μελετητική ομάδα και δεν έθεσε κάποιους περιοριστικούς όρους η όρους στο αυθαίρετο  φύτεμα ανεμογεννητριών , όπου και όποτε θελήσουν οι επιχειρηματίες? ( που παρεμπιπτόντως δεν είναι παρά πέντε-έξι συγκεκριμένοι κύριοι?) Όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που οι μελετητές επέδειξαν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε άλλες περιπτώσεις , πίσω από τις οποίες δεν κρύβονται  μεγάλες επιχειρήσεις αλλά απλώς μικροί ιδιώτες, ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων γης.

 

 

 






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου