Τα σπήλαια είναι φυσικές κοιλότητες στην Γη στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση ο άνθρωπος.
Η πρόσβαση προς τα σπήλαια άλλες φορές είναι εύκολη και άλλη δύσκολη μέχρι και επικίνδυνη. Παρόλα αυτά η περιπέτεια της ανακάλυψης και μετά τις χατρογράφισης των σπηλαίων παραμένει μια γοητευτική εμπειρία μιας και η φύση ποτέ δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις μοναδικές της δημιουργίες.
Η σπηλιά της Αγίας Τριάδας, ήταν ένας αγαπημένος προορισμός μικρών και μεγάλων, και ένα στοίχημα τόλμης για το πόσο βαθιά θα τολμούσαμε να πάμε με βοήθεια μόνο ένα κερί η ένα φακό.
Τα χρόνια πέρασαν και οι σπηλαιολόγοι μας δείχνουν εκπληκτικές εικόνες που κρύβονται μακριά από το φως το ήλιου.
Εντυπωσιακές εικόνες από το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας.
"Είναι ένας αρχαίος υπόγειος ποταμός με κρυσταλλικό πάτωμα και οροφή τεράστιας γεωλογικής σημασίας και ηλικίας χιλιάδων η ίσως και πάρα πάνω ετών. Η είσοδος του έχει 12-15 μέτρα ύψος και περίπου εννιά πλάτος. Ο εσωτερικός του θάλαμος φθάνει τα 60 μέτρα!Η πρώτη εξερεύνηση έγινε στις 21 Οκτωβρίου 1992 από τον ΣΠΕΛΕΟ.
Υπάρχουν όμως και άλλα σπήλαια και σύμφωνα με τον Παπαμανώλη , ένα είναι στην Σπαρτιά - στην παραλία Καλλιανού. Η είσοδος του σπηλαίου είναι λίγο πιο πέρα από αμμώδη παραλία. Ο Γουναρόπουλος αναφέρει ότι σε ένα σπήλαιο του Καφηρέα ανακαλύφθηκε ναός του Διονύσου.Σύμφωνα με τον συγγραφέα Παπαμανώλη όμως, λόγω απόστασης θεωρεί ότι πρόκειται για άλλο σπήλαιο.
Ο Ντίνος Καρακώστας στον χάρτη της Καρύστου σημειώνει δεξιά στον πάνω δρόμο για το Μαρμάρι -Χάνι- Αγ. Σωτήρ -Πόθι - Γιαννίτσι - Φυλάγρα και άλλο σπήλαιο με το όνομα ΜΠΡΕΤΙ ανατολικά της εκκλησίας της Αγίας Σωτήρας.
Άλλο σπήλαιο αλλά θαλασσινό υπάρχει στην βραχονησίδα Λάφια, πέρα από την επίσης βραχονησίδα ΚΟΥΚΑΡΙ παρά την ακτή Β.Δ. του Μαρμαρίου. Αυτή είχε επισκεφθεί ο Τάσος Ζάππας και είχε γράψει στο βιβλίο του " Της στεριάς και της Θάλασσας" Ο ίδιος αναφέρει ότι όπως είχε ακούσει από γεωργούς και βοσκούς υπάρχουν στην περιφέρεια της Καρυστίας και εξείς σπήλαια.
Του Γκιούλη, βόρεια της Αγ. Τριάδας, του Κουτσούκου, στο χωριό Ρούκλια, του Γιαννή στο χωριό Μελισσώνα, επίσης το σπήλαιο Αρχιό στον Άγιο Δημήτριο, και η Μελισσότρυπα, ένα χιλιόμετρο Β.Δ της Αγίας Τριάδας. Την Μελισσότρυπα την επισκέφθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου το 1952 μέλη του Ορειβατικού Αθηνών και την εξερεύνησαν πρόχειρα. Πρόκειται για βάραθρο με κατακόρυφο κατάβαση 10 μέτρων περίπου. Τα μέλη του Ο.Α κατέβηκαν αυτά τα μέτρα και διαπίστωσαν ότι εκεί υπάρχει και άλλη κατάβαση επίσης κατακόρυφος άλλα 10 μέτρα. Διαπίστωσαν επίσης την ύπαρξη θαλάμου στον πυθμένα του βαράθρου αλλά ελλείψει χρόνου δεν κατένηκαν για να εξετάσουν τι υπάρχει ακριβώς εκεί και αν έχει συνέχεια στο βάθος.
Οι ντόπιοι αναφέρουν σπηλιά στο Δρογγάρι, μεταξύ των χωριών Άγιος Δημήτριος και Γιαννίτσι καθώς και την λεγόμενη σπηλιά του Καλογέρου σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το χωριό Καλλιανού. Τέλος ο Παπαμανώλης άκουσε και για υποθαλλάσιο θόλο με το όνομα Τρύπα του Γέρου αλλά δεν το εξακρίβωσε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου