Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

"1999-2000- Ελεύθερη Άποψη" Η Εγκατάλειψη των μνημείων και οι φωνές της αγωνίας που ακόμα συνεχίζουν να μην ακούγονται..

Διαβάζοντας τα άρθρα της εφημερίδας βλέπουμε την διαχρονική αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια και ολιγορία της Αρχαιολιγικής υπηρεσίας σε ότι αφορά τα μνημεία μας.

Και θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος ότι, υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να κάνουμε επιλογή. Θα μπορούσε όμως να απαντήσει επίσης κάποιος ότι σε κατασκευές και επιδιορθώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν με οδηγίες τους, πάλι σε δίνουν την άδεια . Για παράδειγμα, οι Καμάρες του υδραγωγείου που καταρρέουν  στο βάρος των χρόνων.


Η Κάρυστος ήταν επίνειο της Παλαιάς Χώρας. Και ακόμα πιο παλιά, η Αρχαία Κάρυστος. Μια πόλη με μεγάλη δύναμη και δικό της νόμισμα.

Πριν να θαφτεί κάτω από το σχέδιο της Οθωμανούπολης τα αρχαία απομεινάρια χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους για την κατασκευή διαφόρων ναών, οικιμάτων κλπ. Όπως και τα υλικά από το Κάστρο.

Τι κάνουμε όμως εμείς για να διασώσουμε τα ελάχιστα που έχουν απομείνει από την ιστορία μας που χάνεται μέσα στο βάθος των χιλιετιών?

Εκτός από το κάνουμε τα πάντα να μοιάσουμε σε μια απρόσωπη και χωρίς ψυχή πόλη?

Τα διάσπαρτα μνημεία της αρχαιότητας, της Βυζαντικής και της νεώτερης ιστορίας, αφήνονται στην φθορά και πνίγονται από την αδιαφορία.

Θα μπορούσαμε να σώσουμε πολλά αρκεί να το πιστέψουμε, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα όραμα μέσα στην άρνηση και την απαξίωση.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου