Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΕΛΤΑ Μαρμαρίου .Τετάρτη 18/10/23.

 



Μετά τις κινητοποιήσεις το 2019 τα ΕΛΤΑ Μαρμαρίου παρέμειναν ανοιχτά με ορίζοντα κλεισίματος όμως.
 Όπως φαίνεται ήρθε η ώρα για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προχώρησε σε κλείσιμο περισσότερων υποκαταστημάτων από τα πάρα πολλά που ήδη έχει κλείσει σε όλη την Ελλάδα. Στην Εύβοια σειρά έχει το Αυλωνάρι, και τα Λουτρά Αιδηψού.
Ο Δήμαρχος Καρύστου απέστειλε επιστολή υπερασπιζόμενος την διατήρηση του υποκαταστήματος ενώ οι κάτοικοι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι με αυτή την εξέλιξη.
Είναι λογικό μιας και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, δεν μπορούν να κατέβουν στην Κάρυστο να εξυπηρετηθούν με ίδια μέσα και δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία.
Μια λύση θα ήταν να υποχωρήσει η διοίκηση με πολιτική πίεση και να παραμείνει το υποκατάστημα. 

Αν θα θέλαμε να πούμε κάτι πάρα πάνω σε αυτό το πολύ στενάχωρο θέμα, είναι να αναφερθούμε στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και δεν είναι άλλο από την υπογεννετικότητα. Το νούμερο ένα πρόβλημα που δημιουργεί μια σειρά άλλων δημιουργώντας έναν  κύκλο που δεν υπάρχει διαφυγή.
Ας ελπίσουμε ότι η κινητοποίηση θα φέρει το θεμιτό αποτέλεσμα μιας και το χαστούκι στις δημοτικές και περιφερειακές ήταν αρκετά ηχηρό και έχουμε το καλοκαίρι τις Ευρωεκλογές.



Από την άλλη καλό είναι να γνωρίζουμε τα δεδομένα και να προσαρμοζόμαστε αναλόγως.

Αλλάζει, εκ νέου, η διοίκηση των ΕΛΤΑ. Το Υπερταμείο επέλεξε τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο

Εκτύπωση άρθρου

Συνεχίζονται οι διοικητικές ανακατατάξεις στα ΕΛΤΑ, καθώς το Υπερταμείο επέλεξε τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες.

Του Φώτη Φωτεινού

Σήμερα, τα ΕΛΤΑ διοικούνται από μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο (πρόκειται για τον Group Procurement & Operations Officer του Υπερταμείου, Μάριο Τέμπο), ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, έπειτα από την παραίτηση της προηγούμενης διοίκησης.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος προέρχεται από τον ευρύτερο κλάδο του λιανεμπορίου, καλείται να ισχυροποιήσει τον όμιλο των ΕΛΤΑ στις ταχυμεταφορές, προχωρώντας παράλληλα σε ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤΤ, το πλήθος αντικειμένων και τα έσοδα του «Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας» (ΦΠΚΥ), δηλαδή των ΕΛΤΑ, συρρικνώνονται, λόγω της μείωσης του επιστολικού ταχυδρομείου, της «κλασσικής» αλληλογραφίας.

Αντίθετα, το πλήθος αντικειμένων και τα έσοδα των εταιρειών ταχυμεταφορών (εταιρειών με Γενική Άδεια) αυξάνονται, λόγω της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των δεμάτων.

Τα ανωτέρω επαληθεύτηκαν και στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό των ΕΛΤΑ (2021), από τον οποίο προκύπτει μείωση των εσόδων από την αλληλογραφία, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες και ιδιώτες στρέφονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την ηλεκτρική ενέργεια και την Καθολική Υπηρεσία.

Στον αντίποδα, άνοδο παρουσίασαν οι ταχυμεταφορές, μέσω της θυγατρικής ΕΛΤΑ Courier και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σε επίπεδο τελικού οικονομικού αποτελέσματος, τα ΕΛΤΑ πέρασαν σε ζημιές, καθώς εκτός από τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 19 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός επιβαρύνθηκε κατά 112,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

Συνοπτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΛΤΑ ανήλθε, το 2021, στα 299,5 εκατ. ευρώ έναντι 318,4 εκατ. ευρώ το 2020 και ο κύκλος εργασιών της μητρικής στα 244,3 εκατ. ευρώ έναντι 266,4 εκατ. ευρώ το 2020.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...