Η κατάσταση στο νοσοκομείο Καρύστου είναι κρίσιμη και πολύ σύντομα θα γίνει δραματική! Κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή την οποία συνυπογράφουν άλλοι 15 βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Συνεχείς αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού Νοσοκομείου Καρύστου και ολοκλήρωση κατασκευής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού»
Το Νοσοκομείο Καρύστου ανεγέρθηκε κατά τα έτη 1948-1949 με δαπάνες των Ελλήνων Ομογενών των Ηνωμένων Πολιτειών και λειτουργεί ως Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, με τις διατάξεις του Ν.Δ.2592/1953 «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» (Α΄254).
Το Γ.Ν. Κ.Υ. Καρύστου έχει χαρακτηριστεί άγονη & προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας ‒ νησιωτική μη αστική περιοχή, με ειδικές χωροταξικές συνθήκες, με μη συγκοινωνιακή πρόσβαση στο νοσοκομείο και εξυπηρετεί όλη τη νότια Εύβοια σε μια γεωγραφική ακτίνα 200 χιλιομέτρων με απομακρυσμένα χωριά σε δύσβατες ορεινές περιοχές δυο ώρες από την πόλη της Καρύστου. Η απόσταση χρονικά του νοσοκομείου από το Γ.Ν. Χαλκίδας είναι πάνω από 2,5 ώρες, ενώ η πρόσβαση στην Αθήνα εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων και όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Δυστυχώς, το τελευταίο εξάμηνο, το Νοσοκομείο Καρύστου παρουσιάζει μια κατάσταση συνεχούς υποβάθμισης λόγω των συνεχιζόμενων παραιτήσεων ιατρών. Συγκεκριμένα έχουν παραιτηθεί ο μοναδικός νεφρολόγος, ένας Καρδιολόγος, ένας Αναισθησιολόγος, οι δυο μοναδικοί Ορθοπαιδικοί, ενώ εντός του έτους θα αποχωρήσει και η μοναδική οφθαλμίατρος. Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η αγωνία για νέες αποχωρήσεις κατά δήλωση των ίδιων των ιατρών που κλείνουν πέντε (5) χρόνια προϋπηρεσία σε άγονο και βάσει νόμου μπορούν να αποχωρήσουν για άλλο νοσοκομείο αρεσκείας τους.
Επιπρόσθετα, αυτή τη περίοδο πραγματοποιείται η καθ΄υψος επέκταση του Νοσοκομείου Καρύστου για τις ανάγκες λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ιδιωτική εταιρεία Α.Π.Ε. μέσω των αντισταθμιστικών και αφορά, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, μόνον την εν μέρει κατασκευή και όχι την πλήρη. Σήμερα οι νεφροπαθείς της Καρύστου εξυπηρετούνται είτε από το Νοσοκομείο Χαλκίδας αλλά κυρίως από τα Νοσοκομεία της Αττικής με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία που υφίστανται.
• Επειδή η πλησιέστερη νοσηλευτική δομή στη Κάρυστο είναι το Γ.Ν. Χαλκίδας σε απόσταση 150χλμ
• Επειδή το Γ.Ν. Καρύστου έχει ενταχθεί στις διατάξεις των Νοσοκομείων σε άγονη και προβληματική περιοχή
• Επειδή η Κάρυστος είναι μια παραθεριστική και τουριστική περιοχή
• Επειδή υπάρχει μια συνεχής αύξηση των πολιτών που χρήζουν αιμοκάθαρσης
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα αποχωρήσεων του προσωπικού του Νοσοκομείου Καρύστου;
2) Θα γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και σε ποιες ειδικότητες;
3) Γιατί το Νοσοκομείου Καρύστου έμεινε χωρίς αναπληρωτή Διοικητή από τον Μάρτιο του 2023;
4) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της κατασκευής και τον εξοπλισμό ώστε να λειτουργήσει το δυνατόν συντομότερο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Καρύστου;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Κεδίκογλου Συμεών
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαμπάρας Μίλτος
Ηλιόπουλος Όθων
Θρασκιά Ουρανία
Κόκκαλης Βασίλης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ
-----------------------------------------------------------------------------------------
Το 1989 ήταν μια χρονιά που ήθελαν να κλείσουν το Νοσοκομείο Καρύστου. Είχε γίνει και τότε χαμός με μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή αλλά ο Τάκης Μαμμάς που ήταν τότε σύμβουλος επενέβη και πίεσε όλος ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δυνατά την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να κάνουν πίσω και να παραμείνει το Νοσοκομείο στην περιοχή.
Τα θυμηθήκαμε με τον Γιώργο τον Οικονομόπουλο σήμερα το βράδυ έξω από τα ΕΛΤΑ Μαρμαρίου, και λέγαμε και για τη σημερινή κατάσταση που την ξέρουμε όλοι. Είναι το κοινό μας μυστικό ας πούμε.
Αυτό που θα έπρεπε να μας έχει ήδη ταρακουνήσει είναι η πολύμηνη ακυβερνησία που όσο και να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι το γεγονός παραμένει.
Και γιατί είμαστε ακέφαλοι? Γιατί πολύ απλά, δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα και εννοώ δυο βουλευτές στον δικό μας αχυρώνα. Και επειδή τσακώθηκαν αυτοί έμεινε το νοσοκομείο χωρίς διοίκηση με αποτελέσμα να φεύγει ο ένας γιατρός μετά τον άλλο και για ένα γύψο να σε στέλνουν Χαλκίδα.
Μας λένε ότι και άλλα νοσοκομεία είναι έτσι κλπ κλπ///Γιατί να μας αφορά αυτό? Το κάθε θέμα είναι άλλο και έχει άλλους λόγους , και στην ανάγκη ας βάλει το υπουργείο έναν υπηρεσιακό μέχρι να μαγειρέψουν ότι έχουν να μαγειρέψουν και επιτέλους να βρεθεί η πολυπόθητη λύση.
Το 2019, ο Άδωνις ,σαν Άδωνις, όταν δέχθηκε με το ζόρι την επιτροπή από την Κάρυστο έλεγε ότι είναι τελειωμένο το θέμα και θα γίνει κέντρο υγείας μέχρι που του έδειξε τα στοιχεία ο κ.Μίχας και ησύχασε.
Και ερχόμαστε στο σωτήρειο έτος 2023 και ένα μεγάλο ερωτηματικό δεν λέει να φύγει από το μυαλό μας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έφεραν στην πρώτη θέση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις 2 Ιουλίου 1989, οπότε η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αποφάσισαν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία με 44,28% των ψήφων έλαβε 145 έδρες, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 39,13% 125 έδρες, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου με 13,13% 28 έδρες και από 1 έδρα κατέλαβαν η Δημοκρατική Ανανέωση με 1,01% και το μειονοτικό κόμμα Εμπιστοσύνη με 0,52%.
Η κυβέρνηση Τζαννετάκη, με τη σύμπραξη Δεξιάς και Αριστεράς για πρώτη φορά, έφερε σε πέρας τον διακηρυγμένο στόχο της για την παραπομπή των υπευθύνων για την υπόθεση Κοσκωτά, και οδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές το Νοέμβριο του ίδιας χρονιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου