Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Φωτιά με μάρτυρες και μάρτυρες.

 



Είναι πολύ παράξενο που η λέξη μάρτυρας έχει δυο σημασίες.

Η πρώτη σημασία της λέξης σημαίνει να υποφέρεις εξ αιτίας μιας ιδέας. Στην προσπάθεια υποστήριξης μιας ιδεολογίας, μιας θρησκείας η ενός εθνικοαπελευθερωτικού  πολέμου.

Μάρτυρες έχουμε στην εκκλησία μας, που είναι μάρτυρες της πίστης μας. Μάρτυρες έχουμε και στους πολέμους και τους τιμούμε τις μέρες των εθνικών εορτών. Μάρτυρες είναι και άλλοι , όσοι υποφέρουν σε φυλακές και εξορίες σε κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς.

Από την άλλη, έχουμε τους άλλους μάρτυρες. Εκείνους που είναι παρόντες σε κάποιο έγκλημα και άλλοι καταθέτουν με αποτέλεσμα την καταδίκη του εγκληματία, ενώ άλλες φορές, δεν μιλούν, με αποτέλεσμα το έγκλημα να επαναλαμβάνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το να καταθέτει ένας μάρτυρας είναι εύκολο, ενώ άλλες είναι πολύ δύσκολο. Και είναι δύσκολο στις περιπτώσεις που υπάρχει συνάφεια του εγκλήματος με τον ευρύτερο η στενότερο κύκλο μιας παραμέτρου , η της ίδιας της εξουσίας.

 Και τότε σε αυτή την περίπτωση, ο μάρτυρας του εγκλήματος δεν μετατρέπεται σε μάρτυρα πολιτικής εξουσίας? Και τότε τι διαφορά έχει από τα θύματα  των ολοκληρωτικών καθεστώτων? Μιας και μάρτυρας είναι αυτός που με την ελεύθερη επιλογή του υποφέρει, ενώ τα θύματα, χωρίς επιλογή, δέχονται τις βλαπτικές επιδράσεις της εφαρμογής της πολιτικής του καθεστώτος?

Αν η εξουσία έχει αποφασίσει να σταματήσει ο αιματηρός κύκλος, στηρίζει τους μάρτυρες. Τους ενθαρρύνει έτσι ώστε να μην νιώθουν ότι απειλούνται και τους δίνει τα εφόδια και τα μέσα να παραστούν στις αντίστοιχες αρχές . Αν η εξουσία δεν το κάνει αυτό, τα εγκλήματα συνεχίζονται και ο κύκλος της οδύνης και της καταστροφής μεγαλώνει περισσότερο.

Μετά τους ενόχους και τους μάρτυρες σε κάθε έγκλημα, έχουμε τους συνενόχους.

Μια ηθική ερώτηση κυρίως αλλά και ποινική αν αποδειχθεί, είναι το κατά πόσο αν όποιος ξέρει σημαντικά στοιχεία για κάποια υπόθεση και σιωπά είναι συνένοχος η όχι? Η σιωπή είναι συνενοχή λένε και κατά ένα μεγάλο μέρος , έχουν δίκιο.

Και ερχόμαστε τα δικά μας τώρα και ρωτώ εσάς , ρωτώ και τον εαυτό μου. Είμαστε συνένοχοι σε συνεχή εγκλήματα η όχι?

Ερωτήσεις ...ερωτήσεις...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου