Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Διαύγεια Δήμου Καρύστου. Προγρ. έτους 2024 του Φο.Δ.Σ.Α.Στ.Α.Ε ."Με άλλα λόγια τα σκουπίδια θα τα πληρώσουμε χρυσάφι"

 ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ : 35/2024








ΘΕΜΑ: 4o «Έγκριση Απολογισμού έτους 2023 και Προγραμματισμού έτους 2024

του Φο.Δ.Σ.Α. Στ. Ελλάδας Α.Ε.».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 4o θέμα της ημερήσιας

διάταξης, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου το με αρ. 290/31-1-2024 έγγραφο του Φο.Δ.Σ.Α. Στ.Ελλάδας Α.Ε. με το οποίο αποστέλλεται ο Απολογισμός έτους 2023 και ο Προγραμματισμός έτους 2024 του Φο.Δ.Σ.Α. Στ. Ελλάδας Α.Ε. με βάση το οικείο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατόπιν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σφυρίδης Ευάγγελος δήλωσε ότι καταψηφίζει τον Απολογισμό έτους 2023 και τον Προγραμματισμό έτους 2024 του Φο.Δ.Σ.Α. Στ. Ελλάδας Α.Ε.. Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Παρασκευάς Δ. δήλωσε:

«Ο τεχνικός απολογισμός του 2023 και ο προγραμματισμός του 2024 του ΦΟΔΣΑ Στερεάς

Ελλάδας ΑΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκτός τόπου και χρόνου. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί άλλο ένα σταθερό βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης τωναπορριμμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας, που συντάσσει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς και των ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή των δήμων μετόχων του.

Τι απολογισμό να κάνει κανείς όταν εδώ και χρόνια δεν πραγματοποιούνται τα αναγκαία έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Εύβοια και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα;

Η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας, η επέκταση του ΧΥΤΥ Θήβας και Άμφισσας έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργείων, περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ.

Ο προγραμματισμός του 2024 θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών τους οποίους οι δημότες πληρώνουν για τη μεταφορά και την ταφή τους. Ο ΦΟΔΣΑ, αφού παραδέχεται ότι δεν υπάρχει νέος περιφερειακός σχεδιασμός, προγραμματίζει μόνο τη χρηματοδότηση ορισμένων μελετών των έργων. Δηλαδή, ζήσε Μάη μας να φας τριφύλλι...

Και βέβαια άλλη μια φορά δε γίνεται κουβέντα για τον μεγάλο ένοχο της περιβαλλοντικής

ρύπανσης, τα βιομηχανικά απόβλητα!

Κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ και δημοτικές αρχές πίνουν νερό στην προστασία του

περιβάλλοντος αλλά όταν πρόκειται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή ένα μείζον θέμα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.

2

Ποια είναι όμως η αιτία για αυτή την κατάσταση που κρατάει χρόνια και έχει οδηγήσει τα

σκουπίδια να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα σε Άμφισσα, Θήβα, Ιστιαία και Λαμία;

Όλοι μαζί – Κυβερνήσεις, Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ - συνειδητά διογκώνουν ένα πρόβλημα έτσι ώστε να έρθουν η επιχειρηματικοί όμιλοι σαν Μεσσίες για να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με τις ευλογίες και την χρηματοδότηση της ΕΕ, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού και των άλλων λαών της Ευρώπης.

Της στοχεύσεις όλων τους μαρτυρά ακόμη και αυτός ο προγραμματισμός του ΦΟΔΣΑ καθώς μιλά για δίκτυο ΜΕΑ που θα έχει στόχο την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων Αστικών Σύμικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ). Παρακάτω βέβαια το λέει πιο καθαρά... Η ΜΕΑ της Χαλκίδας θα έχει ως προϊόντα ανακυκλώσιμα υλικά και απορριμματογενές καύσιμο κλάσης τουλάχιστον 3 που σημαίνει τα γνωστά SRF και RDF. Ιδού ο "πράσινος στόχος της ΕΕ"! Η καρκινογόνος καύση απορριμμάτων που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων βαφτίζεται πράσινη.

Έτσι θα πάει περίπατο άλλη μία φορά και η ανακύκλωση.

Προφανώς και καταψηφίζουμε τον απολογισμό και προγραμματισμό του ΦΟΔΣΑ!

Ο λαός του δήμου μας και των δήμων της υπόλοιπης Εύβοιας έχουν ανάγκη από την οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα δίνοντας προτεραιότητα στην ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών, με διαλογή στην πηγή και στην επεξεργασία και διαχείριση με το βέλτιστο τρόπο των υπόλοιπων απορριμμάτων που δε γίνεται τεχνικά να ανακυκλωθούν.

Βέβαια αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το σκουπίδι αντιμετωπίζεται ως πεδίο

κερδοφορίας και ανταγωνισμού για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα κερδίσει από τη

διαχείρισή του».

Ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημ. Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά .

………………………………………………………………………………………..

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου, έλαβε υπόψη τις

διατάξεις του αρ. 65 του ν. 3852/10, μετά από διαλογική συζήτηση,

κ α τ ά π λ ε ι ο ψ η φ ί α (17 έναντι 2)

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Εγκρίνουμε τον Απολογισμό έτους 2023 και τον Προγραμματισμό έτους 2024 του Φο.Δ.Σ.Α.

Στ. Ελλάδας Α.Ε. με βάση το οικείο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων όπως έχει

σταλεί με το με αρ. 290/31-1-2024 έγγραφο του Φο.Δ.Σ.Α. Στ. Ελλάδας Α.Ε.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 35/2024.

……………………………………………………………………………………

Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΒΟΣΣΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ τ.σ. τ.υ.

3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου