Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ιστορική ξενάγηση στους Βαρδιάνους Καρύστου.

 


Ιστορική ξενάγηση στους Βαρδιάνους Καρύστου.

 Εκεί που τελειώνουν τα Αλαμενέϊκα αρχίζουν οι Βαρδιάνοι, μια περιοχή με βαθιές ρίζες στην ιστορία και ένα σημείο επαφής και μετακίνησης όλων των γύρω περιοχών και χωριών.

Απέναντι από την Φαντασία, φαίνεται μέχρι και σήμερα ο παλιός δρόμος που οδηγούσε πάνω από το γεφύρι προς την Χαλκίδα, ενώ άλλο μονοπάτι έπεφτε στο Χαρτζάνι μέσα στον κάμπο.


Σε αυτό το σημείο έχει κλείσει ο δρόμος

συνεχίζει πιο ανοιχτός





Εκεί που έχει γίνει η γέφυρα, πίσω από το κέντρο Φαντασία, κατεβαίνει το ρέμα της Λάλας και υπάρχει μέχρι και σήμερα μια μισογκρεμισμένη γέφυρα,

ενώ από την άλλη πλευρά, κατεβαίνει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, και υπάρχει μισοθαμένο το γεφύρι που οδηγούσε στα χωριά.


ο Άγιος Βλάσης, απένταντι από το ρέμα




Με έκπληξη, εκεί δίπλα στον δρόμο σχεδόν συναντούμε ένα μικρό κτίσμα που έχει πέσει η οροφή και οι πλευρές του έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη. Ένα άλλο μνημείο της περιοχής, σε πλήρη αποσύνθεση και εγκατάλειψη. Βλέπουμε επίσης τις απέπλιδες προσπάθειες πιστών να προστατέψουν το μνημείο..Δυστυχώς, κάτι πολύ λάθος υπάρχει στην αντίληψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας  που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να επέμβει και να σώσει ότι μπορεί. Αντί αυτού, θεωρούν ότι τους ανήκουν όλα μνημεία και είναι οι μόνοι που μπορούν να επέμβουν. Πόσο καταστροφικό είναι όμως αυτό αφού η ιστορία μας χάνεται και τα σημάδια του πολιτισμού μας καταστρέφονται χωρίς τις σωτήριες παρεμβάσεις που είναι πρόθυμοι τόσοι και τόσοι άνθρωποι να κάνουν!







Αυτοί οι δύο λόφοι ήταν πολύ σημαντικοί στην Επανάσταση με τον στρατό του Κριεζώτη να τους καταλαμβάνει για να ελέγχει το πέρασμα προς και από την Κάρυστο.

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες , σε αυτό το γεφύρι που έχει μισογκρεμιστεί, έγινε η παράδοση της Καρύστου το 1833 από τους Τούρκους στους Έλληνες.

Ανεβαίνοντας προς τον δρόμο προς Χαλκίδα, λέγεται ότι οι Ιταλοί είχαν στήσει εκεί πολυβολίο, και από την δεξιά πλευρά του δρόμου όπως ανεβαίνουμε, ξεχωρίζουμε το μονοπάτι που οδηγεί στα Καλύβια και βγαίνει μπροστά από το σχολείο.

Ένα πλούσιο δύκτιο μονοπατιών που εξυπηρετούσε τους κατοίκους και ένωνε τα χωριά, θα μπορούσε να αναδειχθεί για να πατηθούν ξανά για να συνδεθούμε με το παρελθόν και να μάθουμε την ιστορία μας.

Από την περιοχή των Βαρδιάνων ξεκινά και η περιοχή Αλώνια, που πήρε το όνομα της από τα πολλά αλώνια που υπήρχαν και εξυπηρετούσαν όχι μόνο τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και των πιο απομακρυσμένων.

εδώ βλέπουμε την σημασία του ελέγχου των λόφων για τους επαναστάτες



στην εξοχή βλέπουμε τα σημάδια που δηλώνουν την ζωή που υπήρχε παλιά.

Στην φωτογραφία βλέπεται μια λεπτομέρεια από το πως δημιουργείται το ποτάμι των Αλαμανέων που δημιουργείται από την ένωση των ρεμάτων της Λάλας , της Αγίας Τριάδας, και πιο κάτω, του ρέματος που έρχεται από τους Μύλους.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Αντώνη Καλλιανιώτη για την ξενάγηση και ελπίζω να σας άρεσε και εσάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου