Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Να προστατέψουμε την Ζωή!

 



Η προστασία των φυσικών πηγών είναι επικτακτική ανάγκη. Το καλλιεργήσιμο έδαφος, τα νερά, ο χώρος, το φως, τα φυτά και τα ζώα είναι αγαθά περιορισμένα και μη ανανεώσιμα. Η αξία τους είναι λοιπόν ανεκτίμητη. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες πρέπει να σέβονται τους φυσικούς κύκλους και να τους χρησιμοποιούν αντί να τους καταστρέφουν. Η ανακύκλωση σκουπιδιών, η ορθή χρησιμοποίηση της ηλιακής, της αιολικής και της γαιοθερμικής ενέργειας, οι βιο-επιστημονικές γεωργικές μέθοδοι είναι, ανάμεσα στα άλλα, τα εργαλεία για αυτήν την αλλαγή.

Η τεράστια διαφορά ανάμεσα στις πόλεις που έχουν γίνει απάνθρωπες και στην ερημωμένη ύπαιθρο, μπορεί να μειωθεί προοδευτικά, αποκαθιστώντας τις παραγωγικές δραστηριότητες , αγροτικές και οικοτεχνικές, στις πόλεις, αναπτύσσοντας τα μέσα της πολιτιστικής επικοινωνίας στις αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας στενούς δεσμούς ανάμεσα στις αστικές περιοχές και στα αγροτικά χωριά. Οι δρόμοι των πόλεων πρέπει να δοθούν στα παιδιά, στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στα δέντρα. Συλλογικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την αναζωπύρωση της ζωής της γειτονιάς που απειλείται από τα μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα και τα αυτοκίνητα.

----------------------------

Η βασική μας ιδέα είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε την πραγματική πρόοδο και να φυλαχτούμε από κάθε είδους "πρόοδο" που  τα μειονεκτήματα της ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα. Πρέπει λοιπόν ανάμεσα στις υπάρχουσες η προβλεπόμενες τεχνικές να διαλέγουμε:

Ανάμεσα σε αυτές που είναι πραγματικές χρήσιμες και σε αυτές που δεν είναι.

Ανάμεσα σε αυτές που είναι πραγματικά δημιουργικές και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες και σε αυτές που το σύνολο τους, για μας και τους απογόνους μας, περισσότερο κατστρέφουν παρά δημιουργούν.

Ανάμεσα σε αυτές που για την ίδια δουλειά, κάνουν οικονομία σε χώρο, σε ενέργεια,και σε πρώτες ύλες και σε αυτές που κάνουν σπατάλη.

Ανάμεσα σε αυτές που το κοινωνικό τους κόστος είναι υποφερτό και σε αυτές που η λειτουργία τους έχει βαριές συνέπειες , πχ στον τομέα του ελέγχου και της συγκεντροποίησης.

-------------------------------------------------------------------

Συμπερασματικά, η συγκεντρωποίηση όλων των εξουσιών στα χέρια του Κράτους είναι παράλογη για τον εξής λόγο. Ξέροντας ότι ένα οικοσύστημα είναι τόσο σταθερό και πιο ισχυρό όσο πιο σύνθετο είναι, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκεντρωθούν στο μάξιμουμ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα ότι πρέπει να δυσπιστούμε στις μονο-καλλιέργειες και στις μονο-βιομηχανίες. Από την άλλη μεριά, τα οικοσυστήματα ποκίλουν ανάλογα με το έδαφος, το κλίμα , την υδρογραφία, τον πληθυσμό τους κλπ., έτσι ώστε η χρησιμοποίηση τους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης οικο-ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί από ανθρώπους που αποφασίζουν από μακριά, γιατί αυτοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν  όλες τις ιδιαιτερότητες τους.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα πάρα πάνω κείμενα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ σε σύνθεση και επιμέλεια κειμένων από τον Πιέρ Σαμουέλ το οποίο γράφτηκε το μακρινό πια 1977.

Βλέπουμε στην πορεία από τότε, ότι τίποτα σχεδόν δεν έμαθε ο πλανήτης παρά τις ενοχλήσεις του, μιας και η βιομηχανία εξαντλεί κάθε φυσικό πόρο με ιλιγγιώδης ρυθμούς, η καταναλωτική μανία αντί να υποχωρήσει αυξάνεται συνεχώς ,και ενώ πολεμούν για το πλαστικό καλαμάκι, γεμίζουν από την άλλη με πλαστικά μπουκάλια, η τις κάψουλες του εσπρέσσο που είναι τρομερά επιβαρυντικές για το περιβάλλον, μιας και περιέχουν εκτός από πλαστικό και αλουμίνιο. Να τονίσουμε ότι όχι μόνο εφευρέθηκαν αλλά και κυκλοφόρησαν μετά την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τους αγώνες για προστασία τους σε παγκόσμια κλίμακα. Και λοιπόν? Όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν αλλά στηρήχθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία εστίασης και εργαλείων πάνω σε αυτήν την εφεύρεση.

 Η Νότια Εύβοια βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της βιομηχανικής μονο-καλλιέργειας. Το να είσαι εναντίον της υπερμεγένθησης της δεν είναι πολιτική άποψη, είναι ανάγκη επιβίωσης ανθρώπων και περιβάλλοντος. 

Το να είσαι ακτιβιστής, δεν είναι βρισιά, είναι τίτλος κάθε εαισθητοποιημένου πολίτη.

Το να έχεις  σφαιρική αντίληψη για τους κύκλους της "ενέργειας της φύσης" , δεν είναι μυστικό κρυμμένο για να μην ενοχλούνται οι κατέχοντες τις εξουσίες του κέρδους.  Βρίσκεται παντού, απλά πρέπει να αποφασίσουμε να το δούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύντομα χειρουργεία καταρράκτη στο Νοσοκομείο Καρύστου. Αναβάθμιση οφθαλμολογικού ιατρείου.

  Έτοιμο και το νέο οφθαλμολογικό ιατρείο. Ευχαριστούμε τον οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου μας κ. Τοουλιά, αρχικά γιατί δέχτηκε να ενταχθεί στο...