Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Βάλε τόνο!

 



Πολλές φορές ακούμε και διαβάζουμε για την ύλη του σχολείου, για την παρωχημένη μεθοδολογία και για το πόσα άλλα μαθήματα θα ήταν χρήσιμα στα σχολεία, όπως, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, διαχείρηση χρημάτων και τόσα άλλα όσα κατά καιρούς η επικαιρότητα δείχνει την έλλειψη εκπαίδευσης της κοινωνίας.

Όλα καλά και όλα δεκτά, όμως όλα τα πάρα πάνω προυποθέτουν κάτι πολύ απλό. Ότι οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες μπορούν να διαβάσουν, μπορούν να γράψουν, και μπορούν να μετρήσουν.

Ας σταθούμε σε ένα σημαδάκι τόσο δα που ξέμεινε πίσω να μνημονεύει τους τόνους που καταργήθηκαν γιατί ήταν "πλεονασμός" και "κούραση".Δεν είναι άλλος από τον μοναδικό τόνο. Ένας τόνος έμεινε και εκείνος ο καημένος, επειδή είναι τόσο μικρός δεν του δίνουν και πολύ σημασία και όλο τον ξεχνούν ." Δεν πειράζει" λένε, ένας τόνος είναι, δεν είναι λάθος.

Δεν πειράζει το ένα, δεν πειράζει το άλλο, ο τόνος εκδικείται με το αλλάζει το νόημα των λέξεων και να μπερδεύει τις προτάσεις που για αλλού ξεκινούν και αλλού καταλήγουν.

"Πήγαμε βόλτα στην εξοχη μια εξοχη μέρα" Για τους μεγαλύτερους ίσως βγάζει νόημα για τα μικρούτσικα όμως δεν βγαίνει τίποτα άλλο παρά το ότι η "μέρα" είναι εξοχή.

"Η παιδεία είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά" γίνεται κάπως έτσι :" Η παδεια είναι πολύ σημαντική για τα παιδια" Με την συνηθισμένη έλλεψη ορθογραφίας, πάμε ένα βήμα πάρα κάτω και βλέπουμε ότι " Η παιδια είναι πολύ σημαντική για τα παιδια". Χμμμ! 

Βάλε τόνο λοιπόν, μην το ξεχνάς, είναι πολύ , μα πάρα πολύ μεγάλο λάθος να μην επιμένουμε στους τόνους και να κρίνουμε το μέγεθος του λάθους από το μέγεθος του σημείου στίξης. Δεν είναι μικρότερο λάθος επειδή είναι πιο μικρό από ένα γράμμα.

Το μάθημα μας σήμερα είναι να έχουμε βάλει καθαρούς και ωραίους τόνους σε όλες τις λεξούλες!💓

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου