Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Ανεμογεννήτριες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης στην Νότια Εύβοια. του Σταμάτη Κυριακού.


 

Οι ανεμογεννήτριες αυτές βρίσκονται σε ένα λόφο ανατολικά του χωριού Ευαγγελισμός είναι σε άμεση γειτνίαση με το αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης και το φαράγγι αυτής. Η εγκατάσταση δυο (2) εξ αυτών είναι σε απόσταση λιγότερη από 500μ. από το οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο (ΦΕΚ Β’ 87-2/2/2000) κάτι που είναι σε αντίθεση με το χωροταξικό που ορίζει τουλάχιστον 500μ.

Οι υπόλοιπες τρεις (3) ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τον αρχαιολογικό χώρο δηλ. κάποιος που μεταβαίνει στην περιοχή, μέσω του φαραγγιού ή στις ακτές αυτής θα βλέπει παράλληλα και τις ανεμογεννήτριες

Από βόρεια της περιοχής αντικρίζει ο καθένας που μεταβαίνει εκεί αυτές τις ανεμογεννήτριες. Παράλληλα να αναφερθεί επίσης ότι, Οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι σε κοντινή απόσταση από οδικό δίκτυο, καθώς στο μέρος αυτό υπάρχει δεκαετίες δρόμος που κινούνται από και προς το οικισμό Ευαγγελισμός και αποτελεί τμήμα της επαρχιακή οδού , όπως καθορίστηκε από το ΒΔ (ΦΕΚ 47 Α/ 1956) καθώς ανέκαθεν ήταν αρμοδιότητα της Νομαρχίας Ευβοίας και κατόπιν της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το χωροταξικό των ΑΠΕ ορίζει απόσταση ανεμογεννητριών από δρόμους, (όσο η διάμετρος του ρότορα επί 1,5 δηλ. στην προκειμένη περίπτωση 123 μ.) κάτι που φυσικά καμία εξ αυτών δεν έχει καθώς είναι λιγότερη απόσταση και κάποιες δίπλα στο δρόμο. Πέρα από την νομοθεσία αφορά και θέμα ασφάλειας καθώς γενικά  έχουν υπάρξει αποκοπές πτερυγίων, φαντάζεσθε αν συμβεί και φύγει κάποιο πτερύγιο και διέρχεται μια οικογένεια με παιδιά τι μπορεί να συμβεί;

Οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι κοντά και σε κοινοτικούς δρόμους καθώς εξ αυτών μετακινούνται κάτοικοι προς τις οικίες τους ή άλλα σημεία του χωριού.

Παράλληλα μέσω κοινοτικού δρόμου από τον κεντρικό , πολλοί άνθρωποι μετακινούνται προς την τοποθεσία που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, φαντασθείτε στην γιορτή ή όταν γίνεται Θεια Λειτουργιά ή θέλουν να επισκεφτούν το μέρος και μεταβαίνουν κάποιοι ποσό επισφαλές είναι να υπάρχουν ανεμογεννήτριες κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο. Να αναφερθεί ότι έχει δρομολογηθεί να γίνει Μοναστήρι που θα φέρει την ονομασία Αγίου Μανδηλίου και εκεί θα εγκατασταθούν μόνιμα κάποιες Μοναχές.

Φωτογραφία βόρεια της περιοχής του χωριού Ευαγγελισμός και της Αρχάμπολης (5/6/2023)

 

Πρόκειται για τον ΑΣΠΗΕ Μίλζα με ΑΔ-02482 και περιλαμβάνει 6 ανεμογεννήτριες τύπου ENERCON E-82 ισχύς 3 MW η καθεμία, η διάμετρος δρομέα (ρότορα) είναι 82μ. και το ύψος πλήμνης 78μ. (όπως αναφέρει ο γεωπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΕ https://geo.rae.gr/?lon=24.559907271013145... )


https://kavodoros.blogspot.com/2023/07/blog-post_15.html

και facebook https://www.facebook.com/kavodoro/posts/pfbid02nHFdaeW85igrcHh8pDUxvBSPvx6iAqeT6z4Cmj6fPXNZuqv235cjmtrriPnVPRCrl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ " Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια και μπαταρίες στο δήμο Καρύστου!"

  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024 Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια και μπαταρίες στο δήμο Καρ...