Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Μαθαίνοντας την πόλη μας.

Χτες το απόγευμα είδα ένα καθαρισμένο οικόπεδο από χόρτα και θάμνους που έκρυβαν τα απομεινάρια μιας παλαιότερης ζωής.
Όπως βλέπουμε και σε ανακαινισμένα παλαιά κτίσματα, υπάρχει μεγάλο οικόπεδο όπως υπήρχε σε όλα τα σπίτια, είτε μπροστά, είτε πίσω από το σπίτι.

Εκεί, υπήρχαν μπαξεβανικά, λουλούδια, μικρά καταλύματα για τα ζώα της οικογένειας πολλές φορές, όπως κότες, κουνέλια. Ακόμα μπορούσαμε να βρούμε κατσικούλες και προβατάκια καμιά φορά, ενώ δεν έλειπαν τα γαιδουράκια που ήταν το μεταφορικό μέσο της εποχής.

Έπαιρναν το γαιδούρακι η το μουλάρι , η το άλογο, για να πάνε στα κτήματα τους στον κάμπο  η στα χωριά όπου εργαζόντουσαν μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Μπορεί να μένουμε σε μια μικρή η μεγαλύτερη πόλη αλλά πολλές φορές δεν βλέπουμε τα στοιχεία που την καθορίζουν, ίσως γιατί είναι πάντα εκεί και δεν μας προκαλεί εντύπωση. Είναι σαν τις διαφημήσεις στις αναρτήσεις που δεν τις κοιτάμε καν, αν και είναι εκεί για να τις δούμε.

Θυμάμαι όταν ήμουν στην δευτέρα Λυκείου ο καλός μας καθηγητής  μας μιλούσε για την πόλη μας και την αρχιτεκτονική της. Μας έψεγε γιατί δεν γνωρίζαμε τον χαρακτήρα της πόλης, μιας πόλης που άρχιζε να κατεδαφίζει παλαιά κτήρια για να ανεβάσουν τις πρώτες πολυκατοικίες.

Η εργασία μας ήταν να γυρίσουμε την πόλη και να κάνουμε μια μελέτη για το τι βλέπαμε. Μας είπε να προσέξουμε ακόμα και τα μπαλκόνια, τις σιδεριές, την αρχιτεκτονική, την σχέση των σπιτιών με τον αέρα και άλλα.

Πράγματι για πρώτη φορά σηκώσαμε τα μάτια και προσέξαμε τα όμορφα μπαλκόνια στα νεοκλασσικά, τα περίτεχνα σχέδια στα κάγκελα και τις πόρτες. (Μπορείτε να τα δείτε και σεις στο Μουσείο ΚΑΡΥΣΤΙΝΟ ΣΠΙΤΙ σε συνεννόηση με τον κ.Δεληγιάννη.)

Στα πιο φτωχικά σπίτια, τα δωμάτια στην σειρά με την πλάτη στον βοριά πάντα. Είτε φτωχικά είτε πλουσιότερα, η αρχιτεκτονική της περιοχής έχει τρία σχέδια κατατεθημένα στο πολυτεχνείο.

Το πρώτο είναι όπως το δίπατο η ενός ορόφου με τα κολονάκια , το δεύτερο με την στέγη με κλίση και με τα κεραμίδια και το τρίτο , όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Οι διακοσμητικές κορνίζες υπάρχουν σε όλα τα σχέδια.

Στο πληθώρα των σχεδίων που βλέπουμε γύρω μας και δημιουργούν μια οπτική σύγχιση, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουμε, αισθανόμαστε όμως, ότι πόσο πιο ωραία θα ήταν η εικόνα της περιοχής μας αν είχαν συνεχιστεί τα κτίσματα να ακολουθούν την παραδοσιακή, δοκιμασμένη από τον χρόνο και την εμπειρία, αρχιτεκτονική της περιοχής μας.

όμορφα ανακαινισμένο πηγάδι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ " Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια και μπαταρίες στο δήμο Καρύστου!"

  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024 Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια και μπαταρίες στο δήμο Καρ...