Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Εκκλησίες στην Παλαιά Χώρα.

Άγιος Νικόλαος

Ανηφορίζοντας στον δρόμο προς Νικάσι περνάμε από την Παλαιά Χώρα. Αρχαίος και Βυζαντινός οικισμός, εκεί που έμεναν οι Επίσκοποι και αργότερα οι αξιωματούχοι των Οθωμανών μέχρι και την επανάσταση. Άλλωστε, στην Παλαιά Χώρα ανήκει και το κτήμα Μοντοφόλι, όπου υπάρχει η αρχαία Ακρόπολη της Καρύστου, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Μαρίνας, και ήταν έδρα του Μπέη της Καρύστου.  Με την δημιουργία του νέου σχεδίου πόλης, οι κάτοικοι μετακόμισαν στην νέα πόλη. Η περιοχή της Παλαιάς Χώρας όμως, έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μια αναγέννηση και η περιοχή είναι γεμάτη με νέα όμορφα σπίτια.
Δυστυχώς, τα παλιά καλντερίμια, έχουν καλυφθεί από τσιμέντο για τις ανάγκες της μετακίνησης με αυτοκίνητο, αφήνοντας μόνο σε ορισμένα σημεία ορατές τις πέτρες που μαρτυρούν της ύπαρξη τους.
Στην στροφή προς Κοκκάλους, στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τον δρόμο προς ανατολικά. Ο δρόμος μας οδηγεί σε μια διχάλα όπου ο ένας δρόμος οδηγεί προς τον Άγιο Νικόλαο, και ο άλλος προς την Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Τον Άγιο Νικόλαο τον έκτισαν το 1925 οι αδελφοί Ευάγγελος και Κωσταντίνος Στριφούλης. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που είναι και ο καθολικός ναός του χωριού, υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ότι η εκκλησία κτίστηκε το 1710. Στους χώρους της εκκλησίας υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ το οποίο αφιερώθηκε αργότερα στην Αγία Σοφία.


Άγιος Νικόλαος

Αν και υπάρχει βλάστηση, και τα δρομάκια είναι δροσερά και σκιερά με υπέροχη θέα στους γύρω λόφους, στον κάμπο και στην θάλασσα στα ανοίγματα τους, όσοι είναι κάποιας ηλικίας ίσως θυμούντε τα περιβόλια και την ανυπέρβλητη ομορφιά που υπήρχε τότε, πριν μια μεγάλη πυρκαγιά καταστρέψει τα πάντα στο διάβα της και τα καλντερίμια ήταν ακέραια. Τα κυπαρίσσια ψηλά και ο αέρας γεμάτος με  ευωδιές από τα λεμονοπερίβολα .

Αρχαία στον περίβολο του Ναού της Μεταμορφώσεως

Ναός της Μεταμορφώσεως


 
Ναός της Μεταμορφώσεως


Στην Παλαιά Χώρα υπάρχουν άλλες δύο εκκλησίες. Ο Άγιος Παντελεήμονας και η Αγία Κυριακή.
Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι και το κοιμητήρι του χωριού.
Ξαναγυρίζουμε στον κεντρικό δρόμο και λίγα μέτρα προς τους Κοκκάλους, αριστερά, μπαίνουμε στο δρομάκι για τον Άγιο Παντελεήμονα.
Στο σκαλί μπροστά στην πόρτα της εισόδου στο Κοιμητήριο, βρίσκεται ένα αρχαίο μάρμαρο με όμορφο σχέδιο. Η εκκλησία είναι και αυτή πολύ παλιά όπως φαίνεται κυρίως από τον νοτινό τοίχο . Σύμφωνα με την μαρτυρία μιας κατοίκου που έτυχε να βρίσκεται εκεί, την εκκλησία την έκτισε η οικογένεια του Γουναρόπουλου και παραπλεύρως υπάρχει και ο τάφος του. Ο Γεώργιος Γουναρόπουλους ήταν αγωνιστής της Επανάστασης και ο γιος του Νικόλαος Γουναρόπουλος, έγραψε το βιβλίο Ιστορία της Νήσου Ευβοίας  με πλήρη και λεπτομερή περιγραφή των μαχών στην περιοχή κατά τα χρόνια της Επανάστασης.
Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τα πόδια όμως , βγαίνουμε στην Αγία Κυριακή.
Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, και στον δρόμο μέσα από την παλαιά Χώρα, βλέπουμε μια όμορφη πινακίδια με ζωγραφισμένη την εκκλησία και με βέλος που μας δείχνει προς τα που είναι η εκκλησία.
Η μοναδική πινακίδα, δώρο προς όλους μας από κάποιον ιδιώτη. Ακολουθούμε τον μικρό αλλά φροντισμένο δρόμο, περνάμε περιποιημένες αυλές από την μια και καλλιέργειες από την άλλη μέχρι να φτάσουμε στην εκκλησία. Ένα μεγάλο πεύκο έχει κτυπηθεί από τον δυνατό αέρα και έχει σπάσει μπροστά στην πόρτα της.
Με μεγάλη ζεστή αγκαλιά μοιάζει η αυλή της Αγίας Κυριακής.
Τέσσερεις εκκλησίες σε κοντινή απόσταση δηλώνουν το μέγεθος του πληθυσμού εκτός από το βάθος της πίστης.
Στην Κάρυστο, έχουμε μόνο μια εκκλησία. Το τι δείχνει αυτό, είναι ένα άλλο θέμα.

Αγία Κυριακή
Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο προς τα νότια, συναντάμε το παλιό πέτρινο γεφύρι. Στα αριστερά μας το δροσερό ρέμα γεμάτο πλατάνια μας δείχνει τον δρόμο για την θάλασσα.
Βγαίνουμε στους νέους δρόμους της επέκτασης και μέσα στην Κάρυστο.
Μια όμορφη βόλτα στην Παλαιά Χώρα, στις εκκλησίες και την ιστορία της, για όλους μας, είναι ότι πρέπει για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και να περάσουμε ένα ωραίο απόγευμα.



Αγία Κυριακή



Άγιος Παντελεήμονας

Η πλευρά δείχνει την παλαιότητα του κτίσματος.

Άγιος Παντελεήμονας

Αρχαίο διακοσμητικό στην είσοδο του Αγίου Παντελεήμονα



Ο δρόμος προς τον Άγιο Νικόλαο

Το ρέμα που κατεβαίνει από την Παλαιά Χώρα προς τα Αλαμενέικα

Ο Ναός της Μεταμόρφωσης. 1710



Αγία Κυριακή. Ένα πεύκο έχει σπάσει από τον δυνατό αέρα 

Το Βυζαντικό γεφύρι 

Ίχνη από το παλιό καλντερίμι στον δρόμο για τον Ναό της Μεταμόρφωσης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσικό Οδοιπορικό της Χρυσούλας Παλιούρη.

  Η Χρυσούλα Παλιούρη παίζει Καρυστινή Λύρα, έχει μάθει τσαμπούνα με δάσκαλο τον Γιάννη Μαμά, και με μεγάλη προσήλωση και ενθουσιασμό, προσπ...